Mini, Bibi, Datlo od Semo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?)
31.12.2014 12:38

tak jsem neodolal a na nasl.rok jsem poridil Valdo, ktere me hl.tvarem zaujalo, z duvodu ceny osiva se urcite vyplati si osivo vzit-cena je snad stejna jakoby to byly hybridni odrudy... jak uz jsem zde psal, Datlo po letosku nebudu dale pestovat, ani chuti ani plodnosti me nepresvedcilo

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 5.149 (?), 4.9.2014 8:57

Zajímalo by mne, jestli je naděje, že semena Mini, Bibi a Datlo budou v příští sezóně běžně dostupná v obchodech. Já jsem většinu semen rozdal s tou perspektivou, že si nějaká semena vypěstuji sám, ale sáčkování květů se mně nějak nezdařilo (byly vysoké teploty a květy se uvařily). Mám ještě nezralé plody, ale u těch nemám zaručenou čistotu semen a nerad bych je používal pro výsev. 

Mr Big

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 4.9.2014 9:01

a čím sáčkujete?

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 20.12.2014 8:45

Mé obavy se potvrdily. Na stránkách SEMA jsem četl, že z těch čtyř nových českých odrůd cherry rajčat budou v obchodech pro rok 2015 k dispozici jen Bibi, Mini a Valdo. Semena Datla i tento rok nesplnila požadavky na klíčivost potřebné k uvedení do prodeje. Myslím si, že je to škoda jak pro nás pěstitele tak i pro firmu SEMO. Bibi a Mini jsem si už koupil, Valdo neměli.
           Vladimír

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?), 20.12.2014 13:01

jedine co jsem kupoval z rajcat je Valdo a to prislo, jine odrudy me nezaujaly a misto nich mam vykonne F1 zahranicni hybridy, Semo cherry asi nejsou F1-predpokladam, takze z nich asi lze brat i semena

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 20.12.2014 17:15

Mirdo,

máte pravdu, tyto cherry opravdu nejsou hybridní a právě proto mne hodně mrzí, že jsem si semena z nich nepohlídal. Taky mám rád, když je velká úroda, ale asi to pro mne není ta nejdůležitější věc. Já mám rád pěkná, chutná a rozmanitá rajčata a jejich pěstováním se chci především bavit. 

Vladimír

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 28.9.2014 13:36

Dostalo se mi vzácné příležitosti otestovat tyto čtyři nové odrůdy z produkce SEMO, které se firmě bohužel letos nepodařilo uvést v dostatečném množství na trh. Jsou to to cherry rajčátka Mini, Bibi, Datlo a Valdo. Jako úplný rajčatový zelenáč jsem je pěstoval v nádobách o objemu 15 litrů v zemině z kompostu. V průběhu pěstování jsem řešil drobný problém s deficitem vápníku, který jsem zažehnal opakovaným postřikem listového hnojiva Wuxal calcium. Jinak to šlo jak po drátkách až do dnešních dnů, kdy mi chemicky neošetřovaná rajčata odcházejí pod náporem plísně bramborové. Překvapil mne celkem bujný růst u všech odrůd, když koncem července měly rostliny na výšku přibližně 2,5 metru, takže jsem musel jejich další růst omezovat. První plody jsme začali sklízet přibližně od poloviny července. Porovnání jednotlivých odrůd:

Mini a Bibi jsou klasická kulatá červená cherry rajčátka, nejsou mezi nimi výraznější vzhledové ani chuťové rozdíly. Odrůda Mini má u většiny plodů dole,  v místě odpadlého okvětí malou špičku, špičatý výběžek. Bibi je dole zcela kulaté.

Datlo je vzhledově atraktivní oválné rajčátko tmavě žluté až oranžové barvy. Jeho dužina je v porovnání s kulatými tužší, hodí se proto dobře do salátů.

Valdo je červené rajčátko hruštičkového tvaru. Je z této čtveřice největší a nejplodnější. Avšak u mně jako jediné trpělo výrazným neduhem, což bylo praskání plodů. Deštivé počasí v závěru léta tomu výrazně napomáhalo, nyní jsou prasklé skoro všechny plody. Do prasklin se následně dostává plíseň, která je znehodnocuje. Dalším drobným nedostatkem je horší, resp pomalejší vybarvování plodů, plody nejsou tak sytě červené jako obě kulatější odrůdy.

Při vzájemném porovnání chuti bych já osobně upřednostnil obě kulaté odrůdy Mini a Bibi, které jsou pro přímý konzum měkčí a štavnatější, jinak jsem mezi nimi zásadní chuťové rozdíly nepozoroval. Manželce nejvíce chutná Valdo, které je prý nejsladší, což já nedokáži ani potvrdit ani vyvrátit. V každém případě jsou tato rajčátka ideální ve směsi na jedné misce určené k zobání, protože takto vypadají velmi pěkně a udělají radost nejen pěstitelům, ale i přátelům, kteří přijdou na návštěvu.

V řadách shora dolů: Mini, Datlo, Valdo a Bibi.
V řadách shora dolů: Mini, Datlo, Valdo a Bibi.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?), 31.12.2014 12:38

tak jsem neodolal a na nasl.rok jsem poridil Valdo, ktere me hl.tvarem zaujalo, z duvodu ceny osiva se urcite vyplati si osivo vzit-cena je snad stejna jakoby to byly hybridni odrudy... jak uz jsem zde psal, Datlo po letosku nebudu dale pestovat, ani chuti ani plodnosti me nepresvedcilo

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 103.2 (?), 1.1.2015 10:36

také me zaujalo, ze jsou v plánu dalsi rajcata - Jahodo, Blumko

no nezbývá než čekat nez dorazi..

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 173.17 (?), 19.10.2016 14:58

Máte někdo nové zprávy jak to vypadá s těmi nejnovějšími- Jahodo a Blumko?

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025