Lilek vejcoplodý (Baklažán, Patližán, Patlažán)



host - 199.121 (?)
28.4.2010 8:48

A dáváte ten Lilek také až v červnu ven, nebo máte nějaký zaručený postup?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 199.121 (?), 26.4.2010 13:51

Dík za foto. Tak to jste mě móc všichni potěšili :-) Ta odpověď s velikostí vajíček mě zklamala, byla to asi nějaká divná odrůda, nebo málo vody či přešli chladem. Už mám sazenice za oknem, které jsem v březnu zasel a říkal jsem si, že jsem udělal blbost, když jsou u nás tak malé plody. Jde o ten Český druh a na vaší fotce vypadají skvěle. Podle návodu je dám ven v červnu. Papriky mi taky rostou venku, takže by s náležitou péčí mohli růst i Lilky. Chci pak zkusit upéct to francouzské jídlo Ratattoule :-) Mimochodem co z toho děláte vy? Mě napadá ještě obalit plátky jako řízek z hub.

               
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 26.4.2010 14:19

lilky mi loni rostly lepe venku jak ve skleniku, sazim je hloubeji-tedy jako rajcata, ale ne sikmo, loni jsme mel asi 7odrud, letos mam 2nejlepsi..obe zahranicni-jsou to hybr.odrudy s velkymi plody, odruda Cesky rany by se nemela uz ani prodavat, nebot absolutne nevyhovuje co do vyteznosti a velikost plodu je strasne mala. Z lilku se da udelat mnoho jidel, plny se mas.i zelen.smesi, nejradsi je mam na grilu-nechat opotit se soli(jsou na platky) pak umyt, vysusit, udelat v hmozdiri smes oregana, oliv.oleje, namackaneho cesneku a potrit, dat na gril-skvele a chutne... rekneme, ze ne nadarmo je ve Stredozemi oznacovan za krale zelenin!!-nikoliv rajcata jak by se mnozi domnivali!

                  
host - 199.121 (?), 28.4.2010 8:48

A dáváte ten Lilek také až v červnu ven, nebo máte nějaký zaručený postup?

                  
GunnarSK - (26) - 154.39 (?), 5.9.2010 14:22

Letos měl jsem lilky jen venku (protože nemám skleník), ale zdá se, že tady v Varsavě je na to zima. Jen "ozdobná". odrůda "Golden Eggs" vytvořila plody, které jsou zatím bílé, ale mají být žluté při zralosti. Kromě toho mam taky jine odrůdy: "Black Beauty", "Violetta Lungha" a indický "Arumagan", ale myslím si, že za rok budou lepši, jestli budu mít skleník. 

               
zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 26.4.2010 16:21

moje mamka obaluje platky lilku v testicku a smazi... no ja lilek moc nemusim ja se bojim ale pro pestovani se mi libi ten tvar a barva...

               
host - 52.174 (?), 26.4.2010 16:32

Náš nejoblíbenější a velmi snadný lilek a la Jean:

Postup přípravy: Lilky rozpůlíme a v každé půlce vytvoříme podélně 3-4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a na těsno je nastrkáme do zářezů. Bohatě zalijeme olejem (už na plechu), osolíme a opepříme. Pečeme v troubě na 200 °C 30-40 minut. Dužina by měla být měkká. Posypeme oregánem a můžeme podávat. Výborné s čerstvou vekou nebo s grilovaným masem.
 Jenom kromě soli a pepře posypu lilek ještě provensálským kořením.

                  
host - 92.50 (?), 22.3.2011 16:02

Vzhledem k tomu, že jsem se naučila vařit jídla s kuskusem, hledala jsem recepty a našla LILEK PLNĚNÝ KUSKUSEM.  Rodina si jídle oblíbila . Lilek se rozkrojí podélně a vydlabe se dužina. Pak vzniklé lodičky posoůím a nechám vypotit. Mezitím si uvařím kuskus. Na pánvičce si osmahnu na proužky nakrájenou cibuli, hruběji nakrájený česnek (asi 3 stroužky),  na kostičky nakrájenou dužinu z lilků. Osolím, opepřím, případně přidám čerstvé houby. Teď v zimě jsem měla v mrazáku zasmažené houby, jako na míchanici a i tak to bylo dobré.Místo hub se může dát i nakrájená anglická slanina pak se vše smíchá s kuskusem a ještě se do toho na drobná očka rozstrouhá sýr, nejlépe parmazán, ale i eidam je dobrý. Vydlabané půlky lilků zbavím vypocené vody, mírně je potřu z vnitřku olivovým olejem a naplním je směsí s kuskusem. Pak lilky vložím do zapékací misky a asi 10 - 15 minut peču pri 180 stupních.

Pokud to vyzkoušíte, přeju dobrou chuť.

                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 22.3.2011 17:55

i ja toto jidlo, delam-az na tu cibuli, kterou nejim... mimo jine mam spotrebu lilků rozhodne vyssi nez spotrebu cibule

      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 21.8.2010 12:48
Lilek se konečně probudil!
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
         
ella56 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (222) - 48.30 (?), 22.8.2010 15:33

Letos jsem zkusila poprvé pěstovat lilky, nevím kdy se správně sklízí, už jsou na omak měkký, můžu je utrhnout? dík E

Bez názvu
Bez názvu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika