Lilek vejcoplodý (Baklažán, Patližán, Patlažán)
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?) 26.4.2010 14:19
lilky mi loni rostly lepe venku jak ve skleniku, sazim je hloubeji-tedy jako rajcata, ale ne sikmo, loni jsme mel asi 7odrud, letos mam 2nejlepsi..obe zahranicni-jsou to hybr.odrudy s velkymi plody, odruda Cesky rany by se nemela uz ani prodavat, nebot absolutne nevyhovuje co do vyteznosti a velikost plodu je strasne mala. Z lilku se da udelat mnoho jidel, plny se mas.i zelen.smesi, nejradsi je mam na grilu-nechat opotit se soli(jsou na platky) pak umyt, vysusit, udelat v hmozdiri smes oregana, oliv.oleje, namackaneho cesneku a potrit, dat na gril-skvele a chutne... rekneme, ze ne nadarmo je ve Stredozemi oznacovan za krale zelenin!!-nikoliv rajcata jak by se mnozi domnivali!
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.121 (?), 26.4.2010 13:51
Dík za foto. Tak to jste mě móc všichni potěšili :-) Ta odpověď s velikostí vajíček mě zklamala, byla to asi nějaká divná odrůda, nebo málo vody či přešli chladem. Už mám sazenice za oknem, které jsem v březnu zasel a říkal jsem si, že jsem udělal blbost, když jsou u nás tak malé plody. Jde o ten Český druh a na vaší fotce vypadají skvěle. Podle návodu je dám ven v červnu. Papriky mi taky rostou venku, takže by s náležitou péčí mohli růst i Lilky. Chci pak zkusit upéct to francouzské jídlo Ratattoule :-) Mimochodem co z toho děláte vy? Mě napadá ještě obalit plátky jako řízek z hub.
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.15 (?), 26.4.2010 14:19
lilky mi loni rostly lepe venku jak ve skleniku, sazim je hloubeji-tedy jako rajcata, ale ne sikmo, loni jsme mel asi 7odrud, letos mam 2nejlepsi..obe zahranicni-jsou to hybr.odrudy s velkymi plody, odruda Cesky rany by se nemela uz ani prodavat, nebot absolutne nevyhovuje co do vyteznosti a velikost plodu je strasne mala. Z lilku se da udelat mnoho jidel, plny se mas.i zelen.smesi, nejradsi je mam na grilu-nechat opotit se soli(jsou na platky) pak umyt, vysusit, udelat v hmozdiri smes oregana, oliv.oleje, namackaneho cesneku a potrit, dat na gril-skvele a chutne... rekneme, ze ne nadarmo je ve Stredozemi oznacovan za krale zelenin!!-nikoliv rajcata jak by se mnozi domnivali!
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.121 (?), 28.4.2010 8:48
A dáváte ten Lilek také až v červnu ven, nebo máte nějaký zaručený postup?
|
|
|
|
|
|
|
GunnarSK - (26) - 154.39 (?), 5.9.2010 14:22
Letos měl jsem lilky jen venku (protože nemám skleník), ale zdá se, že tady v Varsavě je na to zima. Jen "ozdobná". odrůda "Golden Eggs" vytvořila plody, které jsou zatím bílé, ale mají být žluté při zralosti. Kromě toho mam taky jine odrůdy: "Black Beauty", "Violetta Lungha" a indický "Arumagan", ale myslím si, že za rok budou lepši, jestli budu mít skleník.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 52.174 (?), 26.4.2010 16:32
Náš nejoblíbenější a velmi snadný lilek a la Jean:
Postup přípravy: Lilky rozpůlíme a v každé půlce vytvoříme podélně 3-4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a na těsno je nastrkáme do zářezů. Bohatě zalijeme olejem (už na plechu), osolíme a opepříme. Pečeme v troubě na 200 °C 30-40 minut. Dužina by měla být měkká. Posypeme oregánem a můžeme podávat. Výborné s čerstvou vekou nebo s grilovaným masem.
Jenom kromě soli a pepře posypu lilek ještě provensálským kořením.
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.50 (?), 22.3.2011 16:02
Vzhledem k tomu, že jsem se naučila vařit jídla s kuskusem, hledala jsem recepty a našla LILEK PLNĚNÝ KUSKUSEM. Rodina si jídle oblíbila . Lilek se rozkrojí podélně a vydlabe se dužina. Pak vzniklé lodičky posoůím a nechám vypotit. Mezitím si uvařím kuskus. Na pánvičce si osmahnu na proužky nakrájenou cibuli, hruběji nakrájený česnek (asi 3 stroužky), na kostičky nakrájenou dužinu z lilků. Osolím, opepřím, případně přidám čerstvé houby. Teď v zimě jsem měla v mrazáku zasmažené houby, jako na míchanici a i tak to bylo dobré.Místo hub se může dát i nakrájená anglická slanina pak se vše smíchá s kuskusem a ještě se do toho na drobná očka rozstrouhá sýr, nejlépe parmazán, ale i eidam je dobrý. Vydlabané půlky lilků zbavím vypocené vody, mírně je potřu z vnitřku olivovým olejem a naplním je směsí s kuskusem. Pak lilky vložím do zapékací misky a asi 10 - 15 minut peču pri 180 stupních.
Pokud to vyzkoušíte, přeju dobrou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|