Lignohumát
|
|
|
|
|
 |
 |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 1.3.2011 11:07, zobrazeno: 19488x
K lignátu a fulvidovým kyselinám jsem se dostala již dřív, když jsem se rozplývala nad nadšením naší mládeže v diskusích o řízkování, hnojení a přisvěcování-dle mého naivního názoru-pelargonií... že by se to dalo použít i legálně, mě napadlo až letos.
Takže jsem v půli ledna máčela semena rajčat a papriky 24 hod,
pak v igel.sáčku na topení-běžný postup.Zalévám 1x týdně tím
lignohumátem a jednak: vyklíčilo vše do 100% asi moc nechybí,
i lilky, které se normálně moc neplaší téměř drží krok s paprikami
Ovšem horší(lepší) je to s rajčaty.Mají dva menší, nicméně plně vyvinuté pravé listy, jsou tmavě zelené a rostlinky se nevytahují-jsou v zimní zahradě a večer se tam svítí-sice spíš pro běžný provoz domácnosti, ale svítí.Tak jen doufám, že zima nebude dlouho a všechno půjde ven-jižní Morava.
Co mě ale opravdu přesvědčilo v účinnosti přípravku byl prastarý a zdřevnatělý ficus benjamina, už druhý rok skomírající na bývalém pracovišti.Ten jsem ořezala a dostal poslední šanci do jara.S myšlenkou, že není co zkazit dostal taky panáka a vjela do něj druhá míza, má centimetrové letorosty s mladými lístečky, stejně tak vše, co jsem zalila se zbláznilo.
Nevíte někdo farmakodynamiku fulvid.kyselin? Nějak to souvisí s protoplasmou a zrychlenou prodlužovací fází buně,.taky zrychluje fotosynthézu.Ale jak? Zasahuje třeba do Krebsova cyklu? Není to hnojivo, takže působí spíš jako katalyzátor nebo enzym.Nemůžu to vygooglit.Díky za tipy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.62 (?), 1.3.2011 20:31
To jo, to máte asi pravdu. Aspoň u nás mě to tvrdila prodavačka, když jsem ho vloni zjara za 140,- Kč kupovala.
Ale musím souhlasit s Magdalenou Dobromilou, že je dobrej. Vloni jsem dvanáct paprik od vyklíčení do výsadby zalévala jednou týdně roztokem barvy slabého čaje a dvanáct paprik jen vodou a rozdíl byl znát. Zalévané Lignohumátem měly kořeny jednou takové než ty druhé a taky byly celkově mohutnější.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.74 (?), 1.3.2011 20:45
Když budete jedny rostliny zalévat jen čistou vodou a druhé něčím přihnojovat, tak v nich bude vždycky rozdíl. Honzík:)
|
|
 |
|
 |
 |
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.62 (?), 1.3.2011 21:33
To víte, že jo Honzíku. Tou vodou jsem myslela vodou bez vodu lignohumátu. Jinak obě skupinky sadby byly zalévány vodou se ždibcem hnojiva a jedné jsem dopřávala ten lignohumát.
Ale mýlíte se. Ten zmiňovaný lignohumát není hnojivo!! :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.31 (?), 2.3.2011 21:02
Lignohumát v základu obsahuje chelátová hnojiva, která jsou pro rostliny prospěšná, ale dají se koupit i bez humátu. Otázkou je, co má na růst větší vliv, lignohumát nebo cheláty v něm obsažené? Lignohumát beru jako modní záležitost, která vysaje pár peněženek. Honzík:)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
marmisa - Stříbrný Zahrádkář (161) - 69.62 (?), 2.3.2011 21:41
No tak vzhledem k tomu, že moje "znalosti" vycházely z kusých informací různého druhu, šla jsem věc zkonzultovat se sousedem chemikem. Z toho, co na mně vychrlil, jsem pochopila, že z hnojiv se dá v souvislosti s lignohumátem uvažovat o draslíku a dále že obsahuje stopové prvky.
Tak teda nakonec nevím, jak se věci mají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 242.31 (?), 2.3.2011 21:47
To neřešte, hlavně že rostou. Honzík:)
|
|
 |