Lignohumát

host - 152.34 (?) 
3.3.2011 13:53

S profesionálními zemědělci asi zahrádkáře srovnávat nelze. Jejich celkový vztah k půdě i rostlinám je přece úplně jiný. Profesionální zemědělec nebo zahradník, který by uplatňoval postupy zahrádkáře by byl brzy na bankrot. Zahrádkaření je především zábava, zájem, koníček, který vydělávat nemusí - důležitý je dobrý pocit, radost z pohybu na čerstvém vzduchu, pocit dobrodružství při experimentu... + jako bonus někdy i úroda :-). Standardní profesionální zemědělec stejně tak nebude používat třeba různé jíchy, a nevím kolik z nich si nechá třeba kvasit slepičince. O vlivu chelatačních činidel na metabolizmus rostlin lze samozřejmě diskutovat, ale třeba ve farmacii je jejich využití považováno za zcela seriózní.

Na důkaz toho, že nejsem "zaprodancem" výrobce Lignohumátu uvádím, že si každý může velmi podobný přípravek připravit sám, třeba jako vodný výluh z rašeliny. Komu se nechce, může si koupit hotový výrobek, a to třeba v akvaristice. Na rozdíl od uváděného NPK a Cereritu nelze humáty nic moc pokazit a nepředstavují žádnou zátěž pro životní prostředí. Koneckonců je možné, že se to s rostlinami ošetřovanými humáty má stejně jako s vlasy a kondicionérem: že se rostlinám vůbec nedaří lépe, ale že jen lépe vypadají :) Zdraví Zuzana

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 24.36 (?), 3.3.2011 18:43
Lignohumát prodávají i z přídavkem NPK, takže o zátěž životního prostředí asi moc nejde... Honzík:)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 3.3.2011 19:08

S tím životním prostředím je to navíc složitější. Njede jen o to, jak je zatěžuje ta konkrétní látka vylitá do země, ale i její výroba, její obaly, vývoj, distribuce.  

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.75 (?), 3.3.2011 17:52

Zkuste zalít někdy rostlinky vodu s oplachu masa. Uvidíte jak poskočí. A je to zadara. Zbytečně bych nevyhazoval peníze ani kdybych byl Rotschild. Dejte raději na charitu.

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 16.3.2011 8:43
Ale vždyť si o tom něco přečtěte, než budete hodnotit.Já také rostlinky opatrně přihnojuji Krystalonem, ale to nemá s Lignohumátem nic společného.Jako byste dítěti podávali růstový hormon a na normální výživu zapomněli.Lignohumát NENÍ hnojivo.Je to naprosto jiný přípravek stimulující chlorophyl k lepší fotosynthéze, asimilaci a tím vyšší výrobě energie ve formě adenosintrifosfátu,,kterou si rostlina ukládá jako energetické zásoby.Bez zhojiva se to neobejde je to potřeba něčím krmit.Energie a hmota E= mc2 jdou v duchu zdárného vývoje všeho života ruku v ruce. Energie a hmota jsou různé formy stejné věci.Zde Ligohumát je energie a cererit je hmota...

host - 121.238 (?), 16.3.2011 8:56

písala p. Rettigova ".Je to naprosto jiný přípravek stimulující chlorophyl k lepší fotosynthéze, "

Práve takýmto tvrdeniam neverím...

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 16.3.2011 8:58
Protože jsem blbá.Než jsem začala léčit lidi, tak jsem si musela narvat do hlavy obrovská kvanta poznatků, když už jsem je léčila tak jsem ty "telefoníí seznamy" neustále doplňovala a teď, kdž už jsem je téměř léčit přestala, se v hlavě ozývají permonící a formou stíhů si žádají další informace.Takže než jsem si koupila slepice, nastudovala jsem celou anatomii slepice včetně embryologie a specialit v krmení, pak to krmení samotné a protože jsem kromě všeobecné lékařky taky psychotherapeutka, chodím si s nimi povídat.Se řekne hloupá slepice! Když se jim člověk věnuje, je možné při dostatečné empatii rozeznat např.,jakou mají náladu a hlavně - ony rozumí mně. Ne, nejsem blázen, ještě pořád léčím i lidi a svým způsobem mi toto pomáhá v komunikaci s lidmi na první pohled označovanými jako dementní.Nemám ráda ten výraz.Potřebují jen jiné a citlivější pochopení. Za ten odkaz Vám děkuji, to je to, co jsem potřebovala, protože jsem se rozhodla používat Humidy a jen tak nablind prostě nic nedělám. Doufám, že se nezačnu zajímat o atomovou energii... Díky

host - 121.238 (?), 16.3.2011 10:14

Ako chemik na základe toho čo som prečítal si myslím, že humínové kyseliny nemajú žiaden priamy vplyv na fyziológiu rastlín. Možno sa nevyjadrujem dosť biologicky, myslím tým, že nie sú to ani zázračné enzýmy ani rastlinné hormóny...

Avšak, majú schopnosť viazať niektoré prvky, resp ich ióny, ktoré sú problematické vo výžive rastlín, pretože nie sú v pôde v prístupnej forme. Napríklad Fe(III), Zn(II). Tie sa popisujú najčastejšie. Bez humínov sa vyzrážajú buď v podobe uhličitanov, hydroxidov... a i keď ich množstvo v pôde je veľké, rastiny môžu mať problém ich prijímať. Preto kombinácia humínových kyselín so širokospektrálnym hnojivom dáva niečo ako tzv. chelátové hnojivo, v ktorom sú aj také prvky vo forme roztoku, alebo vo forme prístupnej rastlinám, ktoré by inak prístupné neboli, alebo iba krátky čas po dodaní vo forme hnojiva.

No iste, prístup prvkov sa prejaví na vitalite rastlín po každej stránke, ale úloha humínov je len v sprostredkovaní výživy. Otázka je ale iná. Humíny sú bežnou súčasťou kvalitnej pôdy. Otázkou preto je, či je potrebné a v akom množstve ich dodávať vo forme hnojiva. A za akú cenu... V kvalitnom substráte môže byť dostatok humínov aby viazali nízke koncentrácie stopových prvkov.

Horšou stránkou humínových kyselín je aj to, že môžu ulahčiť strebávanie toxických a nežiadúcich prvkov ak sú prítomné v pôde, Cd je jeden príklad. Príkladom môže byť pestovanie na zamorenej pôde a podobne.

Humíny neobsahujú v čistej forme prvky, ktoré by boli vzácne z pohľadu výživy rastlín. Humíny sú bežné v dobrých pôdach a kvalitných substrátoch v dostatočnom množstve. Preto je otázka, či kupovanie takýchto prípravkou stají za to....je pravda, že hobby znesie akúkoľvek investiciu, len nech nám to spraví radosť. Preto chápem ak sa niekto na to dal. Ale zázračná substancia to asi nie je.

Juro

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025