Kdy roubovat okurky do foliovníku

host - 57.67 (?)
6.2.2010 22:09
preco? neoplati sa?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 66.60 (?), 6.2.2010 23:37

Pane Honzele, píšete, že jste s oddělením kořenů otálel hodně. V tom by mohla být příčina neúspěchu. Někde jsem četla, že oddělit kořen melounu je třeba za 4 až 5 dnů. Také chci letos roubování zkusit. Nadějnější se mi jeví způsob přikájení, jak píše paní Jiřina. Ale kdo ví, jak to dopadne? Možná, že také nijak. Ale pohrajeme si. 

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 7.2.2010 9:31

Děkuji za reakci. Tak jsem zkusil po internetu se podívat na to přikájení. Jestli tomu dobře rozumím, tato metoda znamená, že se zcela odříznou na obou stoncích proužky a stonky se v těchto místech pak k sobě pevně uchytí. Je to tedy nadějnější než to, co jsem použil podle obrázku, kdy se do sebe zasunou "jazýčky"? Každopádně bych chtěl experimentovat dál. Před rokem jsem si řekl, že se pokusím sehnat někde hotové roubované sazenice, ale ono to nedá a to také díky názorům vás, ostatních. Je to povzbuzující.  A když jsem hledal ten termín, narazil jsem na roubování rajčat, ale to bych asi neměl míchat do tohoto vlákna. Možná bychom na to mohli založit nové, i když to je těžké, protože ta témata se tak různě prolínají   a nějak to rozdělit jedním způsobem zas nemusí vyhovět jiným.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 76.225 (?), 7.2.2010 15:51

Máte na mysli to roubování rajčete na bramboru, pane Honzele?

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 7.2.2010 16:05

Ano, přesně. Víte o tom něco nebo s tím máte nějakou zkušenost?

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 76.225 (?), 7.2.2010 16:50

Bohužel praktickou zkušenost pane Honzele nemám. Velmi mě to při hledání informací o roubování překvapilo, asi tak jako Vás. Jak správně píšete, bylo by zajímavé otevřít na toto téma samostatnou diskuzi. Přeci jen víc hlav víc ví.  

host - 57.67 (?), 6.2.2010 15:00

roubujete iba salátovky, alebo má zmysel roubovat aj nakladačky?   Katka

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 6.2.2010 15:18
Nakládačky bych určitě nerouboval.

host - 57.67 (?), 6.2.2010 22:09
preco? neoplati sa?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 6.2.2010 22:15
Nakladačky vysévám přímo do země do řádků nebo do hnízd po několika semenech. Nedovedu si představit že roubuji např pět sáčků nakládaček. Nakládačky se ani jako přísada nepěstují.

host - 237.253 (?), 7.2.2010 9:02

Pane Honzele, dle Vašeho nákresu jde o spávně provedené přikájení. Přemýšlím, kde jste mohl udělat chybu. Úvazek alobalem je doporučován v literatuře na webu. Vázala jsem mikrotenovou páskou, kterou jsem postupně odstraňovala, ale v tom nevidím rozdíl. Vrcholovou část jsem odstřihla tak za 5 dní po roubování, odříznutí kořene je potřeba udělat později, až jsou rostliny srostlé, pokud jsem odřízla kořen brzy, okurka vadla a musela jsem ji dát ozdravit do igelitového sáčku, kde jsem udržovala vyšší vlhkost. Toto se mi stalo asi u třech sazenic, všechny jsem zachránila. Kořen jsem odstranila asi 12. den po roubování. 14 dní musí být na srůst dostatečné. Chyba u Vás mohla nastat jedině v místě spojení podnože s okurkou??? Řez by měl být co nejdelší, pletiva podnože a okurky by měla k sobě těsně přilehnout, potom je to nutné opatrně svázat (posouvá se to při vázání), zasadit oba kořenové systémy a zalít.

K těm nakladačkám: Když mi to roubování tak pěkně jde, zvažuji, co dalšího bych ještě mohla roubovat a též mě napadly nakladačky. U nás musím připravovat sadbu předem ve skleníku do kelímků stejně (Vysočina). Domnívám se, že při síle kořenového systému by stačilo roubovaných okurek daleko méně na danou plochu. Zkusím to jako pokus. Nejde o produkční výsadbu, jde o koníček.      Jiřina 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz