Jaká rajčata pěstujete

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?)
30.9.2012 11:25

Jak jsem četl v materiálech Sema, tak Bejbino F1 je rajče se zpomalenou tvorbou etylenu (LSM)  na rozdíl od Supermarketových rajčat (LSL), které vůbec nemají v genech tvorbu etylenu. To znamená, že červené Bejbino po vybarvení již neroste, dále dozrává, zůstává tvrdé (schopné přepravy) a jeho chuť se zlepšuje. Toto trvá i více jak 14 dnů. A proto podle mého názoru mohou být na vijanu všechna rajčata Bejbino zralá. U jiných rajčat zvláště nehybridních to asi nebude tak běžné.

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 30.9.2012 7:51

Když už jste zmínil sušená rajčata, tak se ještě vrátím ke žluté (oranžové) odrůdě Palmira. Má tvar podobný San Marzanu, je asi o ždibínek větší, ale s tak tvrdým rajčetem jsem se ještě nesetkal. Tato odrůda má nádherně pevné plody bez "štávy", což je na sušení ideální. U nás zase musím usušená rajčata ihned dát do oleje, protože pokud zůstanou stát volně v misce na stole, tak se "sesychají" ještě více než v sušičce. 

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 30.9.2012 8:48

Letos jsem si koupil v zahradnictví jedno rajče rybízové a jedno hroznové (obě no name). Ani jedno z nich nedozrávalo v celých vijanech, takže jsem je musel protrhávat.Když jsem tato rajčátka jedl na zahradě byla dobrá, ale když jsem je donesl domů tak už měla tendenci ke kysání. Zajímalo by mne, zda rajčata, která pěstujete- Riesentraube a Currant lze sklidit a nechat třeba jeden až dva dny nebo je jíte přímo z rostliny. Díky.

Mr Big

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 30.9.2012 9:20

Abych pravdu řekl, tak Currant nikdy nevydržel a byl hned zkonzumován. U Riesentraube se skladováním nemám problém, akorát je třeba rajčata trhat i se stopkou, jinakk po delší době chytají plíseň což platí obecně pro většinu odrůd.

Lemon Plum
Lemon Plum
Striped Stufer
Striped Stufer
Currant
Currant

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 30.9.2012 9:28

Lemon Plum se velmi podobá Citrině od Moravoseedu kterou jsem před nějakou dobou pěstoval. Co si tak vzpomínám tak duté nebylo, normálně šťavnaté, masitější, celkem dobré chuti.

host - 3.83 (?), 3.10.2012 21:36

Tento rok som pestoval nasledujúce odrody, nepopisujem tak vyčerpávajúco jednotlivo pre ich množstvo, len heslovite pri niektorých:

Blonkopchen (ujdú, ale Ildi je lepšia)

Purple Cherry (výborná, obdobná Black Cherry-ale väčšia a výnosnejšia)

Snow White Cherry (super lahodná)

Violet Jasper (efektná, ale nie veľmi chutná-múčna)

Rose Quartz Multiflora (výborná, sladučká,veľmi plodná)

Green Grape (fenomenálna chuť, zaujímavý vzhľad)

Scabitha (zlato-škvrnitá, chutná,menej úrodná)

Red Star  (slabá aj čo do chuti, ešte menej, čo sa týka úrodnosti, kazivá)

Bejbino F1(tradične nesklamalo, vyhovuje)

Pollicino F1 (rovnako)

Sweet Million F1 (po druhý raz pestujem, oproti charakteristike predajcov slabá úrodnosť, chuťovo výborné-už nebudem pestovať)

Rutgers (od Ferry Morse)-tradičný typ rajčiny, sklamala ma úrodnosť

Isis Candy (výborná, lahodná,úrodná)

Salisaw Cafe (darček od zásielkovej firmy-malé rastliny, slabá úrodnosť-inak veľmi chutná)

Pink Ice- (od Solana seeds-príjemné prekvapenie-chutná, úrodná,zaujímavý vzhľad)

Green Doctors (menšie rastliny, ako som čakal, aj úrodnosť by mohla byť lepšia-ale čo sa týka chuti-fenomenálna!!!)

Indigo Rose (atraktívna zjavom, výborná i v chuti)

Sungold F1 (tento rok malé rastliny, chuť potvrdzujúca jej status triumfátora :))

Torbay F1 (kríčková, slušná úrodnosť, trošku kazivá, chuť..štandard?)

Ildi (klasika -super úrodnosť, výborná chuť)

Black Cherry (lahodná, ako aj Purple Cherry -avšak tiež sklon ku kazeniu plodov)

Golden Konigin (kríčková, slabý vzrast, nízka úroda, inak zo žltých veľmi chutná, neskoro dozrieva)

Green Zebra (chutí mi veľmi, slabá úroda aj vzrast, neskorá)

Sweet Treats Pink Cherry F1-(sklamanie;malé, málo plodov)

BiColor Cherry (super po všetkých stránkach okrem praskavosti pri daždoch)

Čornyj Mavr (aka Black Moor)-veľmi chutná i úrodná-jedno z prekvapení roka)

Solnyško (žlté, pomerne chutné, nie vynikajúca úrodnosť...)

Japonskyj Trjufelj Rozovyj (málo plodov, chuť... štandard)

Suncherry Premium F1 (toto je váážna SUPERSTAR!!! sladulinké, veľká úrodnosť, skorá,vytrvalá!!!)

Tomatoberry Garden F1 (po druhý rok, tento poslabší-ale super)

Solanum Pimpinellifolium (divý druh, drobné plody-cca 1cm, veľmi bujne sa rozlieha, chuť veľmi dobrá, trošku problém oberať;plody majú sklony praskať pri trhaní-treba aj so stopkami)

Okrem týchto ešte červené aj žlté zo semienok kupovaných v Tescu, akoby tiež divý druh-kvapkovitý tvar, ešte menšie, ako 1cm na dĺžku sú široké, cca 6mm.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 30.9.2012 9:23

K tomu zrání v celých vijanech. Nevím jak to dělají ve velkosklenících ale aby mi dozrál celý vijan tak musí uplynout dosti dlouhá doba, a rajče tuto dobu musí vydržet. Funguje mi to jen u silnostěných soudečků které vydrží hodně dlouho na vijanu, ale ten vijan nesmí být moc velký. Až půjdu do krámu tak se podívám na rajčata ve vijanech zda nejsou na konci zastřižena.

host - 224.53 (?), 30.9.2012 9:33

...pisalo sa o tom v novinach. Maju vraj take odrody co ocerveneju naraz. Ci aj zreju naraz neviem, pretoze chutia ako nezrele, dokonca aj cez sezonu, dokonca tak chutia aj pekne cervene. Pisali, ze vyslachtene druhy na velkopestovanie su krasne cervene plody, a to rovnako syto vyfarbene uplne cele plody aj pri stopkach, ibaze stratili chut. Obal, resp vzhlad predava a obsah resp chut a vona su dryhoradymi pre biznis. Znami sa smiali na bejbinu rajcinach, vraj ani chery, ani normalne rajciny... dosmiali sa ked ochutnali.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 30.9.2012 10:29

Ale rajčata Riesentraube a Currant jsou úplně jiná kategorie než jsou rajčata Supermarketová. Jsou to rajčata (tzv. dědictví) nehybridní, víceméně nijak více jak jedno století nešlechtěná, jen udržovaná. Myslím si, že u menších rajčat je pravděpodobnost současného zrání na vijanu podstatně větší než u rajčat větších natož biftekových. Nestejnoměrmé dozrávání mě štve i u černého rybízu, který je velikostně srovnatelný. Ptal jsem se jen proto, protože na zahradu jdu častokrát jen jednou za týden a chci rajčata donést domů také pro ostatní. Rajčata, která nevydrží déle jak jeden den jsou pro mne skoro bezcená.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 30.9.2012 11:05

Bejbino mi letos taky dokázalo dozrát v celých vijanech, zajímavé že skoro vždy tam zůstalo jedno zelené - to poslední.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 30.9.2012 11:25

Jak jsem četl v materiálech Sema, tak Bejbino F1 je rajče se zpomalenou tvorbou etylenu (LSM)  na rozdíl od Supermarketových rajčat (LSL), které vůbec nemají v genech tvorbu etylenu. To znamená, že červené Bejbino po vybarvení již neroste, dále dozrává, zůstává tvrdé (schopné přepravy) a jeho chuť se zlepšuje. Toto trvá i více jak 14 dnů. A proto podle mého názoru mohou být na vijanu všechna rajčata Bejbino zralá. U jiných rajčat zvláště nehybridních to asi nebude tak běžné.

Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024