Jaká rajčata do skleníku?

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 218.93 (?)
23.2.2010 8:33
Zdravím, loni jsem se tady ptal na stejnou věc a dostal jsem mimo jiné i radu, ať rajčata dávám jenom ven, ve skleníku je to škoda a strašně porostou... Zkusil jsem to a proti sklizni na záhonu to rozdíl v podstatě nebyl, tedy až na to, jak strašně moc rostly rostliny i do výšky a mohutněly... Ale byl tam problém, to uhlídat plíseň, to je ve skleníku problém... Takže letos už klasika, rajčata nahradím dalšíma paprikama a hotovo, nechte si taky poradit :)
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 97.158 (?), 15.2.2010 19:43, zobrazeno: 40370x

Chci letos pěstovat několik rajčat v malém třímetrovém skleníku, ale nevím jaké odrůdy. Vloni jsem zkusila Start F1, ale musela jsem stále vylamovat větve. Byla by lepší keříčková rajčata? Poraďte prosím. Děkuji Týna.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 15.2.2010 20:01
Keříčková rajčata bych nechal venku (pokud bych je pěstoval). Do skleníku bych každopádně dal rajčata tyčková a vylamování bych se nebál. Volte odrůdy určené převážně do skleníku - Pedro, Dagmar, Tipo, Toro, Stupické skleníkové apod.. Od Startu jsem upustil - rychle měkne.
Pedro
Pedro

host - 237.253 (?), 15.2.2010 22:39

Je důležité, jak máte vysoký skleník. Tyčková rajčata můžete pěstovat do výšky klidně i tří metrů. Podstatně zvýšíte výnos z jednotky plochy. Není nutno vyštipovat na jeden výhon, výhonů může být i více, ale musí to být řízené, bez vyštipování pěstovat nelze. Na druhou stranu nejde o žádnou náročnou činnost, při vyštipování svých pěti rajčat se spíše kochám, než že bych se nějak nadřela. Odrůdy bych volila dle svých chuťových, velikostních a barevných preferencí. Zde na webu jsou mnohokrát probrány.   Jiřina

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.2.2010 7:06
Setkal jsem se s postupem kdy se doporučuje nevylamovat zálistky ale střihat. "Vlk" se ustřihne tak, že se nechá 0,5 - 1 cm dlouhý, a tento pahýlek se nechá zaschnout. Pokud se tak stane, znamená to, že na jeho místě již nic nevyroste. Je fakt že i na místě vylomení umí vyrůst nový ale zase může hrozit přenos nemocí použitým nářadím. Osobně to vyzkoušeno nemám.

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 73.130 (?), 16.2.2010 15:35

Mám asi 2,5 m vysoký skleník postavený ke zdi (asi 3 m dlouhý). Připadá mi ta výška dost malá, protože tyčková rajčata se mi vždycky rozrostou do délky značně výšku přesahující. Na podzim pak se mi to většinou trochu vymkne z rukou, protože na hlavním výhonu se mi zdají horší plody než na těch vedlejších a pak se to tak nějak rozroste, že už ani nevím který je který. Tím se nechci ale chlubit. Letos jsem narazil na dva sáčky semínek (Dafne a Robin) a tam je napsáno, že se doporučuje vedení ve skleníku po provázku a po odplození a odstranění dolních listů se rostlina má postupně spouštět dolů. To mě tedy zaujalo dost a ještě bych to chtěl zkusit vylepšit, kdyby se podařilo snížit ty dolní holé části tak, aby to šlo zasypat zeminou a ještě by to mohlo posílit kořenový systém. Mám takový pocit, že stejně, jak už jsou plody na vyšším patře (asi tak víc než pět) tak už se jim moc nechce, i když počasí přeje. Jinak pěstuju ve skleníku všechny možné odrůdy, jen ne keříčkové, to jsem jednou zkusil a těm to moc nesvědčilo. Jak se ale říká, že dobré je znát pravidla, aby se mohla porušit (tím nemyslím silniční), tak letos chci navíc (mimo tyčkových) zkusit keříčkové Vilmy dát do skleníku na regál, který je asi ve výšce 170 cm, minulý rok tam byly papriky, tak teď zase další experiment.

To je 27.5.2007 ještě ve starém folio-skleníku z CoDumDal
To je 27.5.2007 ještě ve starém folio-skleníku z CoDumDal
Tyčkové rajče třešňové 27.5.2007 vytápěné lahvemi
Tyčkové rajče třešňové 27.5.2007 vytápěné lahvemi

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 218.93 (?), 23.2.2010 8:33
Zdravím, loni jsem se tady ptal na stejnou věc a dostal jsem mimo jiné i radu, ať rajčata dávám jenom ven, ve skleníku je to škoda a strašně porostou... Zkusil jsem to a proti sklizni na záhonu to rozdíl v podstatě nebyl, tedy až na to, jak strašně moc rostly rostliny i do výšky a mohutněly... Ale byl tam problém, to uhlídat plíseň, to je ve skleníku problém... Takže letos už klasika, rajčata nahradím dalšíma paprikama a hotovo, nechte si taky poradit :)

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 23.2.2010 8:56

Mám podobnou zkušenost. Zkoušel jsem něklolikrát třeba Stupické skleníkové. Mohutné rostliny, úroda plusmínus stejná a do plísně šly daleko ochotněji, než venku. Nějaký podstatný rozdíl pokud jde o ranost úrody se nekonal. Takže už to nezkouším. Mám ale zkušenost, že u příbuzného naopak rajčata ve skeníku prosperují. Jenže je to v teplejší a hlavně suché poloze. Má tam podstatně menší vlhkost a nechává skleník otevřený celý den. Tedy asi je vhodné rajčata pěstovat v "suchém" skleníku.

host - 164.161 (?), 23.2.2010 10:42

má zkušenost je že ve skleníku nemám nikdy plísen pokud dostatečně větrám a zalívám pouze na zem kde mám textilní folii, rajče nesmí dostat vodu na list,.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 191.158 (?), 23.2.2010 9:26
A co nechat pár rajčat ve skleníku pro urychlení sklizně a dát je pryč až začnou rodit ty venku?

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 38.17 (?), 23.2.2010 12:47

Kamarád pěstuje rajčata ve skleníku na 5 vijanů, pak je nahradí novými sazenicemi, které plodí do prosince. Skeník má přes letní měsíce v podstatě pořád otevřený. Sám si myslím, že se rajčata ve skleníku navyplatí pěstovat. Na pěstování paprik se mi osvědčil skleník vysoký asi 1m s okny otevíratelnými pro sklizeň na bocích.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz