Jak uskladnit sušená rajčata?



Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 148.29 (?)
16.8.2018 18:32

Dovolim si, Vladimíre, s Tebou lehce zapolemizovat. Usušením rajče odevzdá vodu a všechny látky se tak v něm zkoncentrují a ona rajčatová chuť naopak vynikne. Jaké bylinky si do nálevu kdo přidá, je věc jeho volby. Moje sušená rajčata znáš a myslím, že Ti chutnala. I bez bylinek je sušené rajče pro mě delikatesa a celou zimu mi připomíná léto. Je ovšem pravda, že někdo dává přednost leču s klobásou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 148.29 (?), 16.8.2018 18:32

Dovolim si, Vladimíre, s Tebou lehce zapolemizovat. Usušením rajče odevzdá vodu a všechny látky se tak v něm zkoncentrují a ona rajčatová chuť naopak vynikne. Jaké bylinky si do nálevu kdo přidá, je věc jeho volby. Moje sušená rajčata znáš a myslím, že Ti chutnala. I bez bylinek je sušené rajče pro mě delikatesa a celou zimu mi připomíná léto. Je ovšem pravda, že někdo dává přednost leču s klobásou.

            
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 173.17 (?), 20.8.2018 6:22

Je každého věc, čemu dává přednost. Já dávám přednost chuti nijak nezpacovaných rajčat.

           Vladimír

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 11.243 (?), 20.8.2018 10:30
Sušené potraviny jsou obvykle náhražkou čerstvých (sušená petrželová nať, sušená mrkev, sušená cibule, aj.) Sušená rajčata jsou ale něco jiného, mají docela odlišnou chuť. V některých receptech je čerstvými nahradit nelze.
   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 22.8.2018 9:17

Mám podobný problém. Zalévání olejem, používám pouze panenský olivový, je bezpečné, není třeba je ukládat do lednice, ale při tom množství, které teď mám, je to dost drahá záležitost, i když pak lze olej použít na vaření. Takže zatím jen zkouším sterilizaci na sucho ve skleničkách. Teplota kolem 60°C a doba tak 60 minut. A pak rozhodně ne do sklepa, ale na suché místo, teplota by pak už neměla hrát roli. Ale na výsledky musím počkat. Bohužel nedůvěřuji svému sušení natolik, abych je jen ve sklenicích bez další úpravy uzavřel. A na sáčky mám v bytě příliš vlhko.

Napadlo mne je uskladnit v alkoholu, ale představa kombinace těch dvou chutí mne nenadchla.

Milan HP

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 22.8.2018 11:28

Dělám to taky tak. Usušená rajčata natlačím do malých skleniček a nasucho steriluju při 80-90st (dělám to podobně jako se sušenými houbami a ořechy, jen v menších sklenicích). Oproti dřívější technice - pouze odsátí vzduchu - mi přijde, že rajčata časem tolik neztrácejí barvu (ale možná se mi to jen zdá, důležitější je asi uložení v temnu). Taky nemusím rajčata sušit úplně dosucha, steriluji je ve vláčném stavu - takové konzistenci, jakou si přeju, aby měly v jídle. Nevidím důvod, proč přidávat a skladovat olej, česnek a bylinky, během skladování jejich chuť slábne a jsou k dispozici při kuchyňské úpravě čerstvé.

         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 22.8.2018 23:41

To znamená, že vydrží. Jak dlouho už to tak děláte? Jasně, zvolil jsem nižší teplotu, ale možná i to bude stačit. Tak uvidím. Tohle je můj první pokus.

A naprosto souhlasím s filozofií "Nechte kuchaře vyniknout". Dochucování dává smysl pouze když je chceme konzumovat jen tak bez dalších úprav..

Milan HP 

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 23.8.2018 8:57

Jak dlouho už to tak děláte?

Letos podruhé.

      
host - 70.160 (?), 22.8.2018 11:31
Nezkoušel někdo sušená rajčata zavakuovat? To by také šlo, aby zůstaly stejné... či?
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika