Od rána, kdy jsem si přečetla tento Váš příspěvek, přemýšlím o posledních dvou větách, kterými je Váš příspěvek ukončen. "Květy nejsou pro včely nijak nutričně zajímavé. Proto je důležité odstranit plevele, které by svými květy mohly melounům konkurovat v atraktivnosti. "
Nedá mi to, abych se nepodělila o mou zkušenost s opylováním melounů, sice ne ve foliáku, ale venku. Všimla jsem si, že keříčky saturejky jsem měla vždycky obaleny velkou spoustou včel. Proto do melounoviště, před vysazením melounů, vždycky rozhodím trochu semínek. Saturejky jsou malé, když vysazuji na záhon melouny. Dřív, než saturejky rozkvetou, melouny se svými šlahouny přes ně převalí, nicméně saturejky pod melounovými šlahouny kvetou a to současně s melouny. Měla jsem doposud zato, že tak zvyšuji a podporuji opylování melounů včelami, které chtějíc se dostat k rozkvetlým saturejkám, musí prolézt melounovými šlahouny, které se přes ně převalují a tak navštěvují i květy melounů, které jsou nad nimi? Dělám to tak již kolikátým rokem k mé spokojenosti. Je pravdou, že srovnání v opylování melounů bez saturejky nemám.
Letos mám 15 neroubovaných sazenic melounů, 8 ks Lajko II a 7 Sugar Baby. Z toho mám zatím narostlých 13 melounů o průměru asi 20až 25cm a hodně menších a malých kousků.
Připadá mi, že společenství melounů a saturejek je pro melouny přínosné?