Jak správně opylovat melouny ručně
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 119.217 (?) 24.7.2010 13:29
Od rána, kdy jsem si přečetla tento Váš příspěvek, přemýšlím o posledních dvou větách, kterými je Váš příspěvek ukončen. "Květy nejsou pro včely nijak nutričně zajímavé. Proto je důležité odstranit plevele, které by svými květy mohly melounům konkurovat v atraktivnosti. "
Nedá mi to, abych se nepodělila o mou zkušenost s opylováním melounů, sice ne ve foliáku, ale venku. Všimla jsem si, že keříčky saturejky jsem měla vždycky obaleny velkou spoustou včel. Proto do melounoviště, před vysazením melounů, vždycky rozhodím trochu semínek. Saturejky jsou malé, když vysazuji na záhon melouny. Dřív, než saturejky rozkvetou, melouny se svými šlahouny přes ně převalí, nicméně saturejky pod melounovými šlahouny kvetou a to současně s melouny. Měla jsem doposud zato, že tak zvyšuji a podporuji opylování melounů včelami, které chtějíc se dostat k rozkvetlým saturejkám, musí prolézt melounovými šlahouny, které se přes ně převalují a tak navštěvují i květy melounů, které jsou nad nimi? Dělám to tak již kolikátým rokem k mé spokojenosti. Je pravdou, že srovnání v opylování melounů bez saturejky nemám.
Letos mám 15 neroubovaných sazenic melounů, 8 ks Lajko II a 7 Sugar Baby. Z toho mám zatím narostlých 13 melounů o průměru asi 20až 25cm a hodně menších a malých kousků.
Připadá mi, že společenství melounů a saturejek je pro melouny přínosné?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.12 (?), 24.7.2010 7:23, zobrazeno: 23741x
Ve foliáku zkouším opylovat melouny ručně, malým štětečkem. Úspěšnost je téměř nulová a já nevím zda je to špatným postupem nebo si rostlina hlídá své tři plody a nedovolí dalším růst. To je v případě kde jsou již tři plody o min. průměru 12 cm. U dalších rostlin kde je plod jeden (velikosti ping-pongového míčku) to ale nevypadá také dobře. Postupuji tak že štětečkem z několika různých květů na různých rostlinách několikrát naberu pyl a přenesu na rozkvetlou "samičku". Je dosti problém najít květy ze kterých lze vzít pyl aby to bylo na tmavém štětečku vidět. Může mít na kvalitu opylení i vlhkost ve foliáku? Na noc ho pravidelně zavírám. Díky za rady Mirek. Ještě přidávám článek o melounech a jejich opylení --- Melouny tvoří dvoje květy, samčí a samičí a na jedné rostlině. Samičí květy se snadno poznají podle zduřelé báze květu, která připomíná malý meloun. Běžně se samičí květy vyskytují od 7. do 10. nodu. Rostliny tvoří až 10 krát vice samčích květů než samičích. Opylení znamená přenos pylu ze samčího květu na samičí, tento přenos uskutečňuje opylující hmyz, především včely. Pro správné opylení musí být květ navštívený včelami 8- a vícekrát. Pokud samičí květ neobdrží dostatečné množství pylu, plod nevznikne nebo bude znetvořený a pravděpodobně vyřazen při sklizni. Samičí květy, ze kterých nevznikne plod, ztrácí zelenou barvu, zcvrkávají se, často černají a odpadnou. Včely nalétávají na květy nejdříve ráno jednu až dvě hodiny po východu slunce, kdy se květy otevírají. Návštěvy včel pokračují do odpoledne v závislosti na teplotě a počasí. Aktivita včel vrcholí dopoledne, může být omezena oblačností, deštěm nebo nezvyklým chladnem. Jednotlivé květy melounů se otevírají pouze na jeden den a během té doby musí být správně opyleny. Květy nejsou pro včely nijak nutričně zajímavé. Proto je důležité odstranit plevele, které by svými květy mohly melounům konkurovat v atraktivnosti.
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 119.217 (?), 24.7.2010 13:29
Od rána, kdy jsem si přečetla tento Váš příspěvek, přemýšlím o posledních dvou větách, kterými je Váš příspěvek ukončen. "Květy nejsou pro včely nijak nutričně zajímavé. Proto je důležité odstranit plevele, které by svými květy mohly melounům konkurovat v atraktivnosti. "
Nedá mi to, abych se nepodělila o mou zkušenost s opylováním melounů, sice ne ve foliáku, ale venku. Všimla jsem si, že keříčky saturejky jsem měla vždycky obaleny velkou spoustou včel. Proto do melounoviště, před vysazením melounů, vždycky rozhodím trochu semínek. Saturejky jsou malé, když vysazuji na záhon melouny. Dřív, než saturejky rozkvetou, melouny se svými šlahouny přes ně převalí, nicméně saturejky pod melounovými šlahouny kvetou a to současně s melouny. Měla jsem doposud zato, že tak zvyšuji a podporuji opylování melounů včelami, které chtějíc se dostat k rozkvetlým saturejkám, musí prolézt melounovými šlahouny, které se přes ně převalují a tak navštěvují i květy melounů, které jsou nad nimi? Dělám to tak již kolikátým rokem k mé spokojenosti. Je pravdou, že srovnání v opylování melounů bez saturejky nemám.
Letos mám 15 neroubovaných sazenic melounů, 8 ks Lajko II a 7 Sugar Baby. Z toho mám zatím narostlých 13 melounů o průměru asi 20až 25cm a hodně menších a malých kousků.
Připadá mi, že společenství melounů a saturejek je pro melouny přínosné?
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.65 (?), 25.7.2010 11:19
Dobrý den, můžete prosím napsat v jaké lokaliě máte takové úspěchy? Pokoušel jsem se letos si sám vodní melouny naroubovat, sazenice byly mizerné i díky použitému substrátu. Pozemek u Brna byl dlouho zatopený, vysazoval jsem až v polovině června a až nyní mi začínají kvést, takže plody zatím nemám. Cukrové mi zničili slimáci, teď mi žerou plůdky cuket.
|
|
|
|
|
|
|
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář (578) - 93.240 (?), 25.7.2010 12:47
Lokalita Polabí, vrch Chlum, 366 mnm.
Melouny jsem vysévala 29.3.2010. Vyklíčily 7.4.2010. Kdykoliv vysvitlo sluníčko (nebylo ho letos na jaře mnoho), umísťovala jsem melouny do velikého, dávno nepoužívaného akvaria venku na zápraží. Pak, 21.4.2010, byly melouny přestěhovány do foliáku. V noci byly přikrývány netkanou textilií až do 26.4.2010. Pak už ne. Ven jsem je zasadila 25.5.2010, rostliny v kelímku byly už moc veliké. Každou rostlinu samostatně jsem zabalila do bílé netkané textilie, protože počasí bylo velmi studené a velmi deštivé. Čepice z netkané textilie jsem melounům odebrala až 4.6.2010 neb pak už začalo být teplo a melouny se rozjely jak o život a začaly kvést. Prvních pár melounků velkých jak pingpongový míček jsem našla 25.6.2010, Lajko II byl rychlejší jak Sugar Baby.
Děkuji za ohodnocení, jako úspěsné. Možná pro lokalitu to úspěch zatím je.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|