Jak nejlépe nechat dozrát sklizená rajčata?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
10.9.2013 14:06

Rajčata se snažím během sezóny sklízet zralá nebo skoro zralá, v tom dávám za pravdu Mirkovi, že chutnají lépe než ty dozrálé v bedýnce.
   Na druhé straně si nemyslím, že rajčata, co dozrají tak, jakl uvádí jirilan, by se nedala jíst. Ostatně všechny plody sklizené po prvních mrazících dozrávají takto.  Nedávám je do tmy, nýbrž do chladné místnosti za okno.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
smilatka - (6) - 118.198 (?), 10.9.2013 10:28, zobrazeno: 42141x

Dobrý den,

     mohl by mi někdo poradit, jak nepřijít o nedozrálou úrodu rajčat? Bydlíme v chladnějším pásmu a moc rajčat mi letos nedozrálo, i když keříky jsou obsypány krásně. Po tom, co jsem pročítala spousty diskuzí, vůbec z toho nejsem moudrá, protože názory se velice různí. Někdo radí vykopnout celou rostlinu i s kořeny a zavěsit ji, jiný radí obrat jen plody, někdo radí uložit do tmy, jiný nechat dozrát na světle, někdo doporučuje teplo, jiný chlad, někdo vlhko, jiný vlhko. A pak babo raď... Děkuji za jakoukoli připomínku, která by mi mohla pomoci se rozhodnout, jak to vlastně letos zkusím já :-)

   
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 10.9.2013 10:37

Některé rady mají svou logiku, podle toho bych se rozhodoval. Například pokud je rostina nemocná (nedejbože plísní bramborovou), raději ji co nejdříve zničit a rajčata otrhat. Pokud jde o vlhkost, měla by být přiměřená, aby se plody nescvrkly, ale zase aby nezplesnivěly. S teplotou je to tak, že čím větší teplo, tím rychleji dozrají. Zrání můžete také urychlit přidáním jablek. Světlo podle mě vliv nemá.

   
host - 133.163 (?), 10.9.2013 11:33

Já osobně nejsem zastáncem dozrávání utržených rajčat (kdysi dávno jsem to taky zkoušel), taková "úroda" jde bez milosti na kompost. Vím že je Vám líto nedozrálé úrody, ale je již rajče (plod) na takovém stupni růstu aby jen dozrálo? Je to ještě vůbec rajče?

Příčí se mi nechat dozrávat i jen týden rajče které už chytá barvu. Hlavně díky lijákům budu asi většinu úrody již likvidovat, plody jsou nechutně vyhlížející že mám i odpor dále se o ně starat, plody částečně červené (určené na sušení) jsou za tři dny hnusné, scvrklé, propadající se skvrny na nich, začínají hnít a jde to zevnitř. No a ty slušně vypadající rostliny buď dozrají venku nebo jsem prostě bez rajčat, u mne se musí sklízet rajčata zralá nebo žádná.

Mirek

PS: berte to jako můj osobní názor na rajčata a jejich zrání, nic víc, nic míň. wink

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 14.199 (?), 10.9.2013 12:03

Dovolím si poradit, jsa ovšem dědkem, ne babou. Zkuste to a sama poznáte, jaký stupeň zralosti a velikost má smysl ukládat k dozrání. Uchovávat celé rostliny se mi neosvědčilo, je to takové divné, padá to a nijak to zrání neurychluje. Rostliny napadené plísní zlikvidujte bez milosti celé, plody nedozrají, ale začnou černat. Pokud jde o podmínky uložení, spíše tmu než světlo a spíše chlad než světlo. Nesmí být namrzlá.

      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 29.21 (?), 10.9.2013 13:28

Ukládám každý rok přebytky zelených rajčat do papírových krabic přinesených z marketu a dozrávají v chladnější mistnosti, takže je konzumuji v pohodě do vánoc. Mrňousky vyhoďte, uložte jen pěkná rajčátka. Mini rajčátka také hůře dozrávají. Jednou jsem je zkušebně přechovával až do března a pak je jenom oranžové vyhodil. Plody musí být ze zdravých keřů, nezasažených plísní. Chuťově jsou po zčervenání skvělé!

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.9.2013 14:06

Rajčata se snažím během sezóny sklízet zralá nebo skoro zralá, v tom dávám za pravdu Mirkovi, že chutnají lépe než ty dozrálé v bedýnce.
   Na druhé straně si nemyslím, že rajčata, co dozrají tak, jakl uvádí jirilan, by se nedala jíst. Ostatně všechny plody sklizené po prvních mrazících dozrávají takto.  Nedávám je do tmy, nýbrž do chladné místnosti za okno.

         
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 10.9.2013 14:10

Na dozrávání s doporučuje dávat zelená rajčata, která mají velikost typickou pro danou odrůdu. Nedoporučují se malinkaté, nedorostlé plody. Lepší je sklidit zelená před deštěm, než počkat až rozpukají.  J.

   
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3299) - 5.149 (?), 10.9.2013 15:39

V naší rodině se to více jak 60 let praktikuje tak, že všechna rajčata, která mají obvyklou velikost, jsou leskle světlde zelená ev. mají nádech do červena se před prvním mrazem sklidí. Dají se do bedýnek (nebo do krabice), mezi jednotlivé vrstvy se vloží papír (dříve se používaly noviny). Mezi rajčata se také vkládají zrající jablka, sem tam nějaké (snad kvůli tvorbě etylenu). Pravidelně se kontroluje dozrávání a zralá rajčata se konzumují. Uložení v místnosti dle vlastních možností. Chutnají skvěle i když někdo může říct, že nejsou tak dobrá jako ta co trháme v plné sezóně.  V tom jestli jsou horší nebo stejná se neshodnou ani odborníci ani diskutující na tomto webu. Hlavně když budou chutnat Vám. Když dáte mezi již botanicky zralá rajčata nějaká ještě plně nevyrostlá, tak se nic nestane, jen se scvrknou a nebudou mít již tu pravou barvu chuť, ale to poznáte. Není problém je kdykoliv vyhodit. Teplota rozhoduje o rychlosti zrání, vlhko ani světlo utržená rajčata nepotřebují. 

               Mr Big

PS.: V říjnu a listopadu Vám budou Vaše rajčata chutnat jistě lépe, než teď, alespoň to je můj případ

      
ka-stef - (10) - 138.131 (?), 10.9.2013 16:11

dělám to podobně, neukládám moc cherry odrůdy, spíš velká rajčata.Co má dojít dojde, pozná se to opravdu podle té lesklé barvy s nažloutlým odstínem, úplně zelené plody bez tohoto nádechu neschovávám, protože dozrávaly dlouho a sesychaly./gumovatěly/

      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 10.9.2013 16:55

Hlavně když budou chutnat Vám yes, a o to tady jde především. Přestože je neuchovávám tak ještě připojím poznatek o tom lesku který začínají mít v době když zrají. To by mohl být ten okamžik rozpoznání zda už jsou narostlá a budou jen zrát.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika