Jak nejlépe nechat dozrát sklizená rajčata?
|
|
|
|
|
|
|
|
smilatka - (6) - 118.198 (?), 10.9.2013 10:28, zobrazeno: 42141x
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit, jak nepřijít o nedozrálou úrodu rajčat? Bydlíme v chladnějším pásmu a moc rajčat mi letos nedozrálo, i když keříky jsou obsypány krásně. Po tom, co jsem pročítala spousty diskuzí, vůbec z toho nejsem moudrá, protože názory se velice různí. Někdo radí vykopnout celou rostlinu i s kořeny a zavěsit ji, jiný radí obrat jen plody, někdo radí uložit do tmy, jiný nechat dozrát na světle, někdo doporučuje teplo, jiný chlad, někdo vlhko, jiný vlhko. A pak babo raď... Děkuji za jakoukoli připomínku, která by mi mohla pomoci se rozhodnout, jak to vlastně letos zkusím já :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.163 (?), 10.9.2013 11:33
Já osobně nejsem zastáncem dozrávání utržených rajčat (kdysi dávno jsem to taky zkoušel), taková "úroda" jde bez milosti na kompost. Vím že je Vám líto nedozrálé úrody, ale je již rajče (plod) na takovém stupni růstu aby jen dozrálo? Je to ještě vůbec rajče?
Příčí se mi nechat dozrávat i jen týden rajče které už chytá barvu. Hlavně díky lijákům budu asi většinu úrody již likvidovat, plody jsou nechutně vyhlížející že mám i odpor dále se o ně starat, plody částečně červené (určené na sušení) jsou za tři dny hnusné, scvrklé, propadající se skvrny na nich, začínají hnít a jde to zevnitř. No a ty slušně vypadající rostliny buď dozrají venku nebo jsem prostě bez rajčat, u mne se musí sklízet rajčata zralá nebo žádná.
Mirek
PS: berte to jako můj osobní názor na rajčata a jejich zrání, nic víc, nic míň.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3299) - 5.149 (?), 10.9.2013 15:39
V naší rodině se to více jak 60 let praktikuje tak, že všechna rajčata, která mají obvyklou velikost, jsou leskle světlde zelená ev. mají nádech do červena se před prvním mrazem sklidí. Dají se do bedýnek (nebo do krabice), mezi jednotlivé vrstvy se vloží papír (dříve se používaly noviny). Mezi rajčata se také vkládají zrající jablka, sem tam nějaké (snad kvůli tvorbě etylenu). Pravidelně se kontroluje dozrávání a zralá rajčata se konzumují. Uložení v místnosti dle vlastních možností. Chutnají skvěle i když někdo může říct, že nejsou tak dobrá jako ta co trháme v plné sezóně. V tom jestli jsou horší nebo stejná se neshodnou ani odborníci ani diskutující na tomto webu. Hlavně když budou chutnat Vám. Když dáte mezi již botanicky zralá rajčata nějaká ještě plně nevyrostlá, tak se nic nestane, jen se scvrknou a nebudou mít již tu pravou barvu chuť, ale to poznáte. Není problém je kdykoliv vyhodit. Teplota rozhoduje o rychlosti zrání, vlhko ani světlo utržená rajčata nepotřebují.
Mr Big
PS.: V říjnu a listopadu Vám budou Vaše rajčata chutnat jistě lépe, než teď, alespoň to je můj případ
|
|
|
|
|
|
|
ka-stef - (10) - 138.131 (?), 10.9.2013 16:11
dělám to podobně, neukládám moc cherry odrůdy, spíš velká rajčata.Co má dojít dojde, pozná se to opravdu podle té lesklé barvy s nažloutlým odstínem, úplně zelené plody bez tohoto nádechu neschovávám, protože dozrávaly dlouho a sesychaly./gumovatěly/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|