Hokaido - z vlastních semen

host - 85.176 (?)
27.2.2016 19:43
Může se pěstovat více druhů dýní poblíž sebe když nehodlám používat semena z následně vypěstovaných plodů??? Zajímá mě zda to nebude mít jakýkoli vliv na kvalitu letos vypěstovaných plodů, předpokládám že postihnuty by byli dýně vypěstované z druhé generace
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 231.33 (?), 2.1.2016 18:52, zobrazeno: 24714x

Loni jsem poprvé vypěstovala dýně Hokaido z darovaných sazenic. Úroda byla pěkná, dýně vynikající. Mohu si vypěstovat letos svou sadbu ze semen těchto uskladněných dýní? Mám obavy, aby měla stejnou kvalitu jako kupovaná semena.

host - 9.18 (?), 2.1.2016 19:14

Jistěže to jde, dělám to tak léta. Ale jen v případě, že nemáte poblíž jiné odrůdy tykví (cukety a patizony nevadí), tykve se rády kříží. Hanča

host - 231.33 (?), 3.1.2016 15:53

No právě, jak daleko je to poblíž? Soused má klasické dýně cca 20 - 30 m vzdušnou čarou.

host - 58.231 (?), 3.1.2016 16:17
Třeba nevyroste hokaido, ale zase ušetříte dvacku za osivo. A to se vyplatí.

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 3.1.2016 17:14

2O-3O m je málo, aspon 35O m by neměla růst jiná dýně.

host - 85.176 (?), 27.2.2016 19:43
Může se pěstovat více druhů dýní poblíž sebe když nehodlám používat semena z následně vypěstovaných plodů??? Zajímá mě zda to nebude mít jakýkoli vliv na kvalitu letos vypěstovaných plodů, předpokládám že postihnuty by byli dýně vypěstované z druhé generace

host - 216.228 (?), 3.1.2016 17:23

A když si osivo koupíte, tak vám třeba takly nevyroste nic, jako mně loni. Firma Semo, z pěti semen hokkaida nevyklíčilo ani jedno. Koupila jsem si sazenice hokkaida a vyrostly mi špagetové dýně. To se taky vyplatilo.

Nicméně si myslím, že těch 20, 30 metrů je vzdálenost, na kterou se dýně vzájemně opylí, respektive opylí je hmyz.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 3.1.2016 20:00

To jestli je odstup 30 m dost nebo málo závisí na mnoha činitelích. Prvotní je vlastní pylová nabídka v místě u Vás. čím více rostlin jste měla, tím větší pravděpodobnost je, že otcem bude právě některá ze sousedních. Ale i v případě pokřížení s nějakou příbuznou "tykvovitou" není všem dnům konec. Pokud bude příbuzná z okruhu máslových dýní, budete mít stále náhodného křížence s užitnými vlastnostmi jaké očekáváte od Hokaida. Když se to pokříží s dýní olejnou, bude výsledek použitelný v kuchyni s recepty na Hokaido, ale budete mít více semen v plodech a menší tloušťku dužiny. Okrasné tykvičky zhorší využitelnost slupky - správné Hokaido nemusíte loupat/okrajovat. Podobný vliv bude mít patison. Cuketa je vcelku v pohodě, jen rostliny budou mít kompaktnější růst (kratší šlahouny). Špagetová dýně mění především poměr lůžka a semen v plodové dutině. Zpravidla nemá vliv na chuť a konzistenci dužiny a slupky.

Shrnu-li to, tak pokud jste měli 4 a více rostlin v jednom houfu, nebojte se použít semena. Při výběru z kterého plodu semena použijete vycházejte z poměru mezi dužinou a dutinou pro semena = vybírejte plod co má tlustou dužinu a málo semen. Pokud plánujete sklizeň vlastních semen, všímejte si před sklizní i toho, jestli je/není rostlina citlivější k padlí a plísním více než ostatní.

host - 157.239 (?), 3.1.2016 20:18

Ano, není to tak horké, dokud to není HOŘKÉangry!

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 223.242 (?), 3.1.2016 22:13

... a Vy jste se setkal s geneticky hořkou dýní? Já pouze s okurkami a ty při přípravě s nasolením a vypocením byly také použitelné. Problematické je, pokud by se sešly tlustá korkovitá slupka, tenká dužina, blátivé lůžko, partenokarpické nebo s malým počtem semen a náchylné k padlí i plísni okurkové.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz