Hnojeni a vapneni
|
|
|
|
|
|
|
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 16.9.2013 14:22, zobrazeno: 25056x
Dobry den,
potrebovala bych poradit, jestli je nejaka posloupnost pri hnojeni a vapneni. Trapi me, ze hnuj je kysely a vapno zasadite... Nereaguje to nahodou... Nekde jsem cetla, ze jeden rok se ma vapnit a druhy hnojit. To mi ale moc nevyhovuje, protoze napr. brambory by to treba vubec nemusely rozchodit. Byly by male atd... Poradi nekdo...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 16.9.2013 20:08
Nekde jsem cetla, ze jeden rok se ma vapnit a druhy hnojit
To by mě zajímalo, kde jste to četla, nepovažuji to za pravdivé. Hnojem se obvykle hnojí 1x za 3 roky (kvůli plodinám 1., 2. a 3. trati), vápní se jen na půdách s nedostatkem vápna, taky jednou za 3 roky, většinou o rok dřív než hnojem. Ná vápnitých půdách se nevápní vůbec, na zásaditých půdách s nedostatkem vápníku (v ČR o takové nevím) jen opatrně a raději sádrou.
Brmbory časté vápnění nepotřebují, velmi dobře tolerují i kyselejší půdu. Musíte-li brambory kvůli prostoru pěstovat ob rok stejném místě, pak alspoň vysévejte po sklizni zelné hnojení. V tom případě lze hnojit hnojem každý 2. rok, i tak bych ale raději občas nahradil hnůj kompostem. Ten můžet míchat s vápnem i vápencem jakkoli.
|
|
|
|
|
|
|
host - 132.186 (?), 16.9.2013 21:43
Muže se používat liadok, prí je treba dusík, nekdo ríka že fosfor podporuje rust a taky draselná sul, nestačil by jenom liadok.
|
|
|
|
|
|
|
eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář (345) - 147.46 (?), 27.9.2013 10:45
Dekuji za vsechny reakce. nejedna se jen o brambory. Pestuji napr papriky a brokolice, ktere vapnik potrebuji pro zdravy rust. Ty informace o nutnosti vapnit jsem cetla na internetu, uz to bude nejaka doba. Hlavne tam psali, ze pokud rostou na pozemku preslicky ci houby, coz me rostou, tak je treba to neutralizovat. Pry se pak nedari ani peckovinam, coz by u nas sedelo. protoze je ale zahrada dost velka (asi tak 1000 m2), tak hledam nejakou levnejsi variantu. O sadre jsem neslysela, ale mohu zkusit. Navic obvykle hnojim hnojem kazdy rok, krome cesneku a cibule. Jak se divam, tak je to spatne, ale tak to delali mi rodice, tak jsem to od nich okoukala. Tak diky za rady.
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 27.9.2013 11:59
Neni nejlepsi pouzivat dolomitický vápenec? Obsahuje 55% vápníku (CaCO3) a 35% hořčíku (MgCO3), cena je nizka. Samozrejme ne spolecne s hnojem. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.34 (?), 2.10.2013 13:06
Dolomitický vápenec je doporučován pro lehké půdy, a vápno pak pro půdy těžší. Myslím si, že to je kvůli kolísání koncentrace (z dolomitického vápence se vápník v lehké půdě uvolňuje postupně), a dále kvůli obsahu hořčíku. Zuzana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|