Take mam minimalni zkusenosti, pro jahody jsem dostal doporuceni 2-4 kg/10 m2, rok pred vysadbou. Na internetu jsem nasel nasledujici text. J.R.
Při použití vápenných hnojiv na zahradách se řídíme spíše odhadem než podle přesných výpočtů. Dost důležitý je pro dávkování typ půdy – lehké půdy vápníme častěji (jednou za dva roky), ale v menších dávkách. Těžké půdy „unesou“ vyšší dávku jednou za čtyři roky a střední půdy jsou jako vždy někde uprostřed, vápníme je jednou za tři roky.
Dávky mletého vápence pro slabě kyselou půdu pro plochu 10 m2 jsou následující: pro náročnou zeleninu 1 až 2 kg, pro ostatní zeleninu 0,7 až 1,5 kg, pro jádroviny 2 kg, pro náročnější peckoviny 2,5 až 3 kg, pro bobuloviny potřebujeme kolem 0,5 kg mletého vápence. Pro ovocné dřeviny je vhodnější použít jemně mletý dolomitický vápenec, protože má větší podíl potřebného hořčíku.