Pěstování rajčat na balkoně

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?)
9.5.2010 16:29
Vijany mají desítky, možná stovky malých, oválných, sladkých, šťavnatých plodů s tenkou slupkou. Jsou ideální na zobání jako jednohubky a výborné jsou jako součást pečení nebo grilování. Vyzkoušel jsem již hodně odrůd koktejlových rajčat ale tato si stále držím. Např. hrušková žlutá rajčata (Perun?) jsou větší a na můj vkus moc "suchá", červená mají tuhou slupku a více praskají. Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
steamp - (1) - 12.108 (?), 26.6.2009 19:12, zobrazeno: 83438x

Dobrý den

Sleduji tyto stránky, již delší dobu, hlavně příspěvky o balkonovém pěstování plodové zeleniny v jakýchkoli nádobách.Konkrétně mě zajímají rajčata tzv. keříčková odrůda VILMA a tzv.převislá odrůda TUMBLING TOM.  Od letošního roku skouším též papriky a to PAPRIKA ZELENINOVÁ pro balkony a terasy.

Semínka jsem vysel na skoušku do jifů i do substrátu pro výsev a množení,     chtěl sem si vyskoušet jaký rozdíl bude v růstu.(není v tom žádný rozdíl).Vysel sem vše do přenosného sadbovače (pařníčku).A pak už sem postupoval tak jak je to popsáno na pitlíčkách od semínek.

Když rostlinky povyrosly vysadil sem je takto: odrůda VILMA do 10L kbelíku sem dal substrát pro zeleninu do jedné třetiny, potom sem na substrát nasypal čtyři plné hrsti granulovaného koňského hnoje, který se koupí v každém větším zahradnictví.Dosipal sem substrát a zasadil rajčata 2ks.         Do običejného květináče (průmšr tak 10cm)sem dal do jedné třetiny substrát pro zeleninu, dvě hrsti koňského hnoje, dosypal sem substrát a vysadil 1ks VILMY.(je to skouška co tato rostlima vydrží, viděl sem kdesi vysazené rajče do običejné plechovky od kompotovaného ananasu a toto rajče normálně plodilo ne moc ale pár plodů mělo a prý neměli chybu).

:odrůda TUMBLING TOM
Zakoupil sem 2ks závěsných samozavlažovacích květináčů (ale nemusejí být zrovna samozavlažovací),do nich sem dal do jedné třetiny substrát pro zeleninu, tři hrsti koňského hnoje, dosipal sem zeminu a zasadil 2ks rajčete. Do každého květináče 1ks TUMBLING TOM RED a TUMBLING TOM YELLOW.

:odrůda PAPRIKA ZELENINOVÁ pro balkony a terasy
Do 10L kbelíku na dno jakoukoliv drenáž (já použil oblásky tzv kačírek průměr 1-3cm),potom do jedné třetiny substrát pro zeleninu, čtyři hrsti koňského hnoje, dosypal substrátem a vysadil jednu rostlinu.Mám dva kýble po jedné rostlině.Dále se držím návodu na pitlíku od semínek.Na sáčku je napsáno:(Velice důležitá je správná výživa rostlin, a to zejména od konce května do konce srpna.Maximálně 10 količek ledku vápenatého rovnoměrně rosprostřeme do květináče směrem od rostliny a řádně rostlinu zalijeme.Krystalonem přihnojujeme dle návodu na krabici).Mám dilema, jestli mám vůbec ten ledek a krystalon dávat když sem pod rajský, ale i papriky dal ten koňský hnůj.

No a proč tohle všechno píšu?To nechť laskavě posoudí odborníci, kteří tu radí nám balkonovím laikům.
Každopádně to co vyrostlo, vidíte na přiložených fotografiích.

P.S. Mám nebo nemám hnojit? Díky za odpověď            

foceno 26.06.2009
foceno 26.06.2009
foceno 26.06.2009
foceno 26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
26.06.2009
18.06.2009
18.06.2009
18.06.2009
18.06.2009
18.06.2009
18.06.2009

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 27.6.2009 13:55

skoro všechno... Chápu, jde o význam, ne o pravopis, ale Vančura v hrobě kmitá..

host - 55.26 (?), 27.6.2009 14:52

Oni se ti obroditelé českého jazyka v těch hrobech neotáčí, oni rotují. A učitelé mateřštiny se mlátí do hlavy při pomyšlení, kolik času v hodinách výuky ČJ promarnili. Mně osobně se líbil nejvíc ten pitlíček. Myslím, že předložený elaborát je poněkud zdlouhavý a komplikovaný. Opravdu se mi nechce přemýšlet o tom, kolik količek (co to ale je nevím) NPK rozprostřít v květináči nebo kolik hrstí koňského hnoje dát nad nebo pod cokoli. Prostě na ty rostliny nahlížejte, občas přihnojte v rozumné míře, zavlažujte v rozumné míře, hlídejte škůdce, choroby, atd, atd. Každým dalším rokem budete vědět víc a víc, ovšem samozřejmě může nastat situace, kdy si řeknete, že nevíte vůbec nic. A uznáte, že okřídlená věta - vím, že nic nevím, má něco do sebe.

host - 12.108 (?), 27.6.2009 14:54

Moc se Vám a panu Vančurovi omlouvám za svůj pravopis, ale může mě někdo poradit jestli mám ještě hnojit moje rostliny, když mají ten koňský hnůj?nebo nemám.Díky

host - 55.26 (?), 27.6.2009 22:48

OK, nevím jak pan Vančura, já to beru, i když přiznám, mám trochu podobné nadělení doma. K věci - jako vždy si budu krýt záda a napíšu, že někdo poradí jinak nebo bude mít prostě jiný názor, ale to už tak bývá. Pokusila jsem se přelouskat znovu to Vaše povídání. Podle mého názoru bych zatím nehnojila, narval jste tam toho docela dost. A jak praví klasik - všeho moc škodí. Musíte se řídit vzhledem rostliny. Je moc zelená, je málo zelená. má květy, má plody, květa ani plody neopadávají, vypadá zdravě? To všechno jsou aspekty, které musíte brát v potaz. Jestli Vy to moc neprožíváte. Chápu, je to Vaše první, co? Podívejte, já jsem do truhlíků nasadila rajčátka ještě před zmrzlíkama do substrátu s hnojivem na 6 týdnů. Zatím jsem přihnojila jednou na list zároveň s postřikem proti plísni, později jsem je proti plísni ošetřila ještě jednou. Jedno rajče jsem musela podepřít, pod tíhou plodů se už kladlo. Všechna jsou silná, kvetou, na všech jsou plody, takže neřeším, nepřepínám, nehnojím. :-). Tak se připojte i vy ostatní a řekněte svůj názor.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 156.5 (?), 5.7.2009 9:02
Já pěstuji vždy několik rajčat malých tyčkových odrůd (Cherola, Ildi, Bejbino, Radana - červená hruška) v květináčích, a to z důvodu ochrany proti plísni bramborové. V případě nepříznivého počasí schovám rostliny pod přístřešek. Sázím do substrátu do kterého přimíchám cererit, dále hnojím cca. týdně Kristalonem nebo postřikem na list, stříkám i Kalkosanem z důvodu přísunu vápníku. Preventivně nevynechám ani postřik proti plísni - Ridomil Gold MZ Pepite nebo Kuprikol. Přihnojování je nezbytností. To je vidět i na jednom ze snímků, kde jsou vedle sebe stejné odrůdy ale jedna z nich roste ze země. Pokud je dobrý rok a nehrozí moc plíseň, vyvrtám pak díru do země a rajče i s balem zasadím. Jsem z Břeclavi. MP
Bejbino a Cherola
Bejbino a Cherola
Cherolla v zemi a v květináči
Cherolla v zemi a v květináči
Bez názvu
Bez názvu
Ildi
Ildi

host - 221.36 (?), 9.5.2010 14:51

Ta odrůda Ildi vypadá zajímavě, vytváří asi mnoho květů, výnosy jsou také vysoké? A Jaká jsou to rajčátka, masitá nebo šťavnatá? Dík za odpověď. D.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 9.5.2010 16:29
Vijany mají desítky, možná stovky malých, oválných, sladkých, šťavnatých plodů s tenkou slupkou. Jsou ideální na zobání jako jednohubky a výborné jsou jako součást pečení nebo grilování. Vyzkoušel jsem již hodně odrůd koktejlových rajčat ale tato si stále držím. Např. hrušková žlutá rajčata (Perun?) jsou větší a na můj vkus moc "suchá", červená mají tuhou slupku a více praskají. Mirek

host - 1.198 (?), 11.7.2010 12:59

No super!!! To je úroda!!!

Já se s tím pěsuji na záhonech a mám na keříčcích cca tak 12 rajských - a ještě k tomu poměrně malých. K TORNÁDŮM na obrázcích mají hodně daleko. Jinak také hnojím a stříkám v podstatě jako vy, ale výsledky jsou neporovnatelné. A nejhorší na tom je, že nevím čím to je.

Poradí mi někdo, čím to může být? 

Pepa, pep9no@centrum.cz

host - 1.198 (?), 11.7.2010 13:06

Oprava: Chtěl jsem napsat, že má TORNÁDA mají k plodům na obrázcích daleko.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz