Ekologická ochrana rajčat

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?)
8.6.2011 13:08

Na stránkách výrobce Syngenty je psáno:

- Unikátní technologie LOK & FLO
- Excelentní odolnost proti smyvu deštěm
- Vynikající preventivní a částečný kurativní účinek
- Vysoce spolehlivý při silném infekčním tlaku

Že by Ortiva a Ridomil ničily spodní vody, o tom jsem nic neslyšel ani nečetl. Jelikož ani jeden nemá omezení v PHO, dost bych o tom pochyboval. Můžete uvést zdroj, kde jste se o tom dozvěděla?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 8.6.2011 13:08

Na stránkách výrobce Syngenty je psáno:

- Unikátní technologie LOK & FLO
- Excelentní odolnost proti smyvu deštěm
- Vynikající preventivní a částečný kurativní účinek
- Vysoce spolehlivý při silném infekčním tlaku

Že by Ortiva a Ridomil ničily spodní vody, o tom jsem nic neslyšel ani nečetl. Jelikož ani jeden nemá omezení v PHO, dost bych o tom pochyboval. Můžete uvést zdroj, kde jste se o tom dozvěděla?

Raz - (13) - 201.25 (?), 8.6.2011 13:23

Zdroj je můj známý se zemědělskou školou, není to fundovaná informace. Pak jsem ještě našla na stránkách agromanual, že přípřevek Ortiva je jedovatý pro ryby a vodní organismy o přípravku Ridomil jsem nenašla nic závadného, pouze info od toho známého.

Jsem začínající pěstitel, žádný odborník, ale nechci si lít nic škodlivého na zahradu, mám z proniknutí do spodní vody strach, zaléváme ze studny...

Raz

host - 155.121 (?), 8.6.2011 13:28

Myslím, že ty naše rajčata spodní vody už nevytrhnou.

Raz - (13) - 201.25 (?), 8.6.2011 13:41

Asi nevytrhnou, ale takové uvažování mi není blízké

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 70.100 (?), 8.6.2011 13:52

Tak zkuste uvažovat třeba takto: Když rajčata nepostříkáte, nic nesklidíte. Když si je koupíte, jsou stříkaná tolikrát, že by se Vám z toho zatočila hlava. Neškodný přípravek neexistuje, to by neúčinkoval. To je můžete rovnou postříkat vodou. Kolik se asi přípravku z Vaší zahrádky dostane do "spodních vod", když dodržíte návod. Budete přípravek v litrových množstvích lít do rybníka? To je zase jiný způsob uvažování, než rigidní bezmyšlenkovité odsouzení.

Raz - (13) - 201.25 (?), 8.6.2011 14:44

Já je samozřejmě postříkat chci, ale vážně mi není jedno čím. Proto jsem založila toto téma. Je mi jasné, že svým přístupem svět nezpasím, je mi jasné, že např. když já peru v mýdle a 500 dalších domácností okolo v obyč. prášku, tak to s tou ekologií nijak zásadně nehne. Ale nepotřebuju uvažovat způsobem "když ostatní, tak já taky, vždyť je to přeci jedno".  Nejsem žádný ekofanatik, postřiky neodsuzuji, jen bohužel nejsem odborník a nedovedu si představit, do jaké míry jaký přípravek škodí. Proto toto téma.

host - 152.34 (?), 8.6.2011 15:49

Řešení přece není tak složité. Je nutno postřik provádět tak, aby nedocházelo k významnému skapávání na zem. Pokud přípravek neokape z rostliny nebo pokud ho nevylijete na zem nebo nebudete postřik provádět těsně před deštěm, nemůže se přeci do spodních vod dostat, a to ani při rozkladu rostliny, protože to už účinná látka má být dávno také rozložená. Samozřejmě, že naprostá většina účinných látek, a to jak syntetických, tak přírodních (přírodní pesticid připravený podomácku extrakcí z rostliny, jako vratiče nebo tabáku, je stejně jedovatý jako ten syntetický) může škodit něčemu, na co není zacílena. Proto je potřeba pozorně číst návody a postupovat podle nich. Zuzana

host - 209.165 (?), 16.6.2015 17:56

Prirodny pesticid je jedovaty tak ako synteticky, ale ma jeden zasadny rozdiel - prirodnym pesticidom /napr.extrakt z cesnaku, zihlavy atd. / sa neotravite ked ho vypijete. Z dlhodobeho hladiska sa sznteticke postreky akumuluju v tele a su skodlive pre rozlicne organy a taktiez napr. Round-up je preukazany ako karcinogen. Takze z tohto hladiska je lepsie pouzivat prirodne pesticidy, ktore nie su skodlive zdraviu, ako zdraviuskodlive a rakovinotvorne synteticke pripravky.

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 8.6.2011 13:45

90% postřiků je škodliva pro ryby ;) Bud bude stříkat a nebo nebudete když mate 8-10 rostlinek a chytnou plisen no je to k naštvání, ale koupite v obchodě. Když máte 80-100 kousku a chytnete plísen je to v... Práce kolem toho je neurekom abych se spolehal na bio postřik..neb nejsem proti..ale ikdyž to postříkam 2-3 pořád je to téměř bio oproti obchodu...

Raz - (13) - 201.25 (?), 8.6.2011 14:48

Mám jich 70, takže škody by byly značné . Přímo bio potřiky jsem nenašla, ale přeci jen jsou šetrnější a méně šetrné, A já bych radši ty šetrnější.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz