Doporučte zahradnický substrát pro předpěstování rajčat a paprik

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?)
24.1.2018 10:53

To mě určitě zajímá, pokud to funguje. Můžete upřesnit, jak se herbicid v substrátu projeví na řeřiše? A je to spolehlivé - když bude řeřicha ok, budou i rajčata ok?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 173.17 (?), 23.1.2018 22:08

Nerozumím tomu, pročby neměly prosperovat v tom, v čem budou v budoucnu pěstovány.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 6.138 (?), 23.1.2018 18:10

Vladimíre, myslím, že nemusíme. Že je to jen o tom najít odvahu (a peníze), abych se soudil. Třeba roky. Ale čeká to na naši iniciativu. Po několika soudních sporech, ať už úspěšných či neúspěšných, by si firmy daleko líp hleděly kvality toho, co prodávají.

Ale za sebe upřímně řeknu, že bych do toho nešel. Pro mne je lepší přijmout ztrátu než investovat spoustu času, stresu a i peněz do soudního řízení. Bohužel, to ty firmy vědí a pro nás to znamená spolehnout se na štěstí, že nedostaneme vadnou várku. Možná by ale stačilo jen alarmovat, tedy stěžovat si u ČOIky.

V hokusu-pokusu testuji dva klíčivé substráty. V rajčatech to vyšlo tak nějak nerozhodně. Tak to teď zkouším na paprikách. Půl na půl u každé odrůdy. Výsledky zveřejním. Jenže jsem si vědom toho, že to nemusí být vůbec směrodatné: pokud jsem nedostal vadnou várku, ty substráty nemůžu rozlišit.

Milan HP

host - 173.17 (?), 23.1.2018 22:05

Jen jednu poznámku. Ať jsem používal jakýkoliv substrát nebo jen svůj kompost smíchaný s půdou ze zahrady, nikdy jsem nepropařoval. Propařuje se proto, aby se zničila nějaká houba,  (nechce se mně hledat jak se jmenuje) která způsobuje padání klíčních rostlinek, pochybuji, že když jsou v substrátu nějaké zbytky herbicidů, že tomu nějaké propařování zabrání. Padání klíčních rostlinek je podporováno hustým výsevem do misek a přemokřením při nižších teplotách. Já vysévám jednotlivé rostlinky do kelímků (čtyři do jednoho) a zalívám až půda vyschne. Padání žádné nemám.

Do substrátu vysévám až naklíčená semena paprik a rajčat (tradiční přístup v naší rodině), takže nevím, jestli nějaký substrát má nebo může mít nějaký negativní vliv na klíčení. Nenaklíčená semena rajčat vysévám jen přímo do půdy (když dělám nějaké ověřovací pokusy), ale s tím, že by neklíčily jsem se nesetkal.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2879) - 6.138 (?), 23.1.2018 22:38

Vladimíre, jsem si jist, že zbytky chemikálií, ne nutně herbicidů, nemůže propařování ani pečení v troubě zničit. To je účinné jen na bio organizmy. A jsme zase u toho: ty velkofirmy přijímají zcela bez pochyb i cizí bioodpad, a je jen na jejich testovacích metodách, zda zbytky chemikálií odhalí nebo ne. Pokud ano, co zvítězí: touha po zisku či pověst firmy? No a pokud ne, jsme tam, kde předtím. V obou případech to poznáme až my.

Ale padání klíčních rostlinek nebyl a není můj problém. Spíš neklíčení semen. Jenže neklíčení taky může být způsobeno chemikáliemi v substrátu. Takže jsem si pro sebe udělal závěr, že buničina je ta nejjistější cesta a do substrátu až pak. Zatím se mi nestalo, že by semínko, které jevilo známky života na buničině, nevyklíčilo i v substrátu (ale nemám zas tolik praxe). A uvidíme teď u paprik. Znovu testuju ty dva substráty. Všechna semínka, která jsem píchnul do substrátu, jevila značné známky klíčení. Logický závěr: pokud vyjdou všechna, jsou substráty v pořádku. Měla by. Pokud ne, mám vadnou várku. Sdělím kterého.

Milan

host - 243.114 (?), 24.1.2018 9:58

Nemusíte čekat na papriky, stačí naset řeřichu, za pár dní víte, který substrát je špatný.

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 24.1.2018 10:53

To mě určitě zajímá, pokud to funguje. Můžete upřesnit, jak se herbicid v substrátu projeví na řeřiše? A je to spolehlivé - když bude řeřicha ok, budou i rajčata ok?

host - 243.114 (?), 24.1.2018 13:11

Pokud řeřicha nevyklíčí, tak substrát není v pořádku. Najděte si řeřichový test.

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 24.1.2018 13:28

Řeřichový test je ale něco jiného!

Řeřichový test – jak zjistit zralost kompostu

Nezralý kompost obsahuje látky, které brzdí růst rostlin. Zejména při využití kompostu k předpěstování sazeniček a k rostlinám do truhlíku a květináče bychom si měli být jistí, že kompost už je dostatečně zralý. Proto se dělá test zralosti.

Do malého květináče dáme kompost. Abychom odstranili možnost chyby při špatném osivu, použijeme i druhý květináč, do kterého dáme obyčejnou zeminu. Do obou květináčů vysejeme semínka řeřichy nebo ječmene. Při nedostatečně vyzrálém kompostu vyklíčí méně rostlinek (květináč B) než na obyčejné zemině (květináč A). Pokud je ale kompost dostatečně vyzrálý, rostlinky jsou sytě zelené a hustěji zapojené (květináč C) než v kontrolním květináči s obyčejnou zeminou (květináč A).

Mě ale zajímá něco jiného - pokud v substrátu vzejde krásná řeřicha, můžu do něj bez obav vysít i rajčata s tím, že se mi později nezkroutí listy? Je řeřicha citlivější a na herbicid, který by byl schopen narušit rajče, by s jistotou zareagovala?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 24.1.2018 13:31

Já se v tom nějak ztrácím, Začínáme se dvěma, A, B a končíme s A, B,C.

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 24.1.2018 14:26

On k tomu byl i obrázek - v prvním byla zemina (A), v druhém kompost s 2 různými výsledky - B zakrslé rostliny, C pěkné rostliny.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz