Cuketa - odpadávání plodů
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Petr L - (21) - 181.178 (?), 28.6.2019 10:30, zobrazeno: 6376x
Zdravím, letos jsem se poprvé pustil do pěstování cuket v samozavlažovacím truhlíku. Rostliny jsem si vypěstoval sám ze semen za oknem. Po přesazení ven se dost vytáhly (viz foto), jedna se přeplazila do sousedního truhlíku. Mám problém s udržením plodu. Vždy začne růst malá cuketka a pak odpadne (foto), je scvrklá, suchá., odpadlo už takhle asi 5 plodů. Jelikož pěstuji prvně, neznám příčinu a prosím o radu. Osobně mě napadlo, že rostlina nestíhá živit plody z důvodu dlouhého stonku a špatného zakořenění po přesazení, jinak nevím.
Děkuji za rady a poznámky!
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.188 (?), 29.6.2019 8:53
Toto není nic jiného, než špatně opýlený květ. Cuketa má vždy samčí květ (roste přímo na stonku) a samičí (těsně pod ním je na stonku zárodek plodu). Květy jsou vělké a žluté, aby přilákaly opylovače, ale zase jsou otevřené jen jeden den, což je poměrně krátké.
Proto kvetou nejprve plody samčí, pak se přidají samičí a doufají, že přiletí včela a sedna na samce i samici.
Na balkoně musí jít květ vidět z dálky, aby někdo přiletěl. Musíte mít i jiné květy jiných rostlin, aby lákaly včely.
Případně můžete zkusit opylovat sám - když se podíváte na květ samčí a samičí, pochopíte, co s nimi dělat :-) Samce strčíte do samice...
Jinak cuketa je odolná rostlina, určitě se jí bude dařit v obřím květináči, ale snese i menší. Důležité je ale zalévání a hnojení. Pak pokvete. Ale ani 100 květů vám nezaručí úrodu, pokud je nikdo neopyluje.
Cukety v květináči pěstuji už řadu let, tak snad jsem pomohl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.188 (?), 29.6.2019 9:57
Tvar plodu s tím podle mě nesouvisí... Jde o to, že pokud není opýlen, uhnije... Ono to jako žárovka vypadat může, ale ten tenčí konec prostě začne měknout. Cuketa tvaru žárovky by mi nevadila, ale když je polovina měkká a uhnívá, je to k ničemu.
Já mám zkušenost právě s cuketami pouze v květináči. Ideálně větší, ale zkoušel jsem i menší. Velký kvetináč = velké listy. Malý = menší listy. Samozřejmě větší květináč dá i více plodů. Ale měknout mohou v malém i velkém květináči.
Třeba teď mám větší květináč, v něm krásnou cuketu s obrovskými listy, ale je trochu bokem, nic moc jiného tu teď nekvetlo, takže hodně plodů. ale většina začala na konci měknout. Včel tady teď byla pomálu...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 2.7.2019 12:22
Petr- na fotce jsou oba typy květu-ty se štíhlou stopkou jsou samčí... SPCH
|