Co z rajčat - kečup, pomádu nebo omáčku?
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 26.6.2011 14:48
Jaký recept? Prostě rajčata nakrájím buď na poloviny nebo na plátky a suším a suším... a suším.V horkovzdušné na 50 st a vždycky přes noc vypnout, ne moc dosucha, musí zůstat vláčná.Pak natlačím do skleniček a zaliji olivovým olejem, ev.tymián, chilli,česnek.Některý rok jsem olej hodně zahřála, tajně mám schovanou jednu skleničku asi z roku 2006.Loni nebylo pomalu ani na jídlo, tak loňská nemám. Jinak senzační dárek.
Jo a ještě "ajvar": asi 5 kg rajčat, přiměřeně červenou a zelenou papriku a cibuli, nakrájet na kostičky, zalít trochu olejem, posypat ďáleským kořením a péct v troubě do měkka.Nalít, zasterilizovat.Voňavé, úžasné na cokoliv, nejlíp na domácí pizzu:
Bílá pizzová mouka, trochu oleje, kvasnice,voda.Řidší těsto se dá zpracovávat hned po vyhnětení, má čas nakynout už obložené, než se vyhřeje kulatá elektrická pícka-spíš otočný kamenný talíř jako remoska to vypadá.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
j3david - Stříbrný Zahrádkář (192) - 51.179 (?), 17.6.2011 17:28
A co takhle Gaspacho - studenou polévku?
0,5 l masového vývaru nebo vody
300 g rajčat
300 g salátových okurek
1 cibule
3 papriky
2 - 6 stroužků česneku
1 dl olivového oleje
sùl
mletý pepř
chilli (pokud chcete, nemusí být)
Okurky, cibuli, oloupaná rajèata a čsnek pokrájíme na kousky, přidáme vodu nebo vývar, olivový olej a rozmixujeme.Podle chuti přidáváme sùl, pepř a chilli. Porce polévky zdobíme kostkami suchého chleba nebo pražené housky.Polévka vydrží v chladnièce 5 až 6 dnů. Podává se vychlazená. Lze i nalít do sklenic a zakonzervovat ca 30 minut. Pro fajnšmekry - před podáváním lze přidat i červené víno, určitě i snítku bazalky.
Skvělá polévka na horké letní dny, chytná při grilovačce úžasně.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 57.240 (?), 17.6.2011 18:09
když si uděláte klasickou omáčku Sugo-pomodoro tak z ní pak Gazpacho kdykoliv uvaříte během roku
Sugo-pomodoro je jednoznačně nejšikovnější způsob na zpracování rajčat pro následné všestranné využití
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 37.76 (?), 10.9.2012 11:46
Sugo-pomodoro, aniž jsem věděla, jak se to jmenuje vaříme doma na špagety stále. V létě z našich čerstvých rajčat a v zimě ze zmrazených, nebo našich zavařených. Bazalku dávám domácí sušenou - je výraznější, než čerstvá, máslo nedávám, tymián také ne, ale určitě nevadí. Omáčku ale používáme necezenou a nerozmixovanou. Rajské ani úplně nerozvářím. Je to rychlé a výborné.
Pokud se rajské zaváří i se semínky, je třeba dát víc soli, jinak se kazí. Zavařené bez semínek jsou spolehlivější - nekazí se.
Zuzka
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 37.76 (?), 10.9.2012 22:34
Zavařená rajčata:
rajské oloupu - chvíli vařím ve slané vodě, ochladím a oloupu. Nakrájím na větší kousky 1/2, 1/4...Pokud jde snadno, vyndám semena. Kousky rajčat dám do větší mísy a přiměřeně osolím, tak aby při použití např. na rajskou polévku nebyla ta přesolená. Rajčata pustí po chvíli šťávu. Až je šťávy dost, nandám rajčata i šťávou do sklenic a zavařím.
Zuzka
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 11.9.2012 9:55
Vím, že můj dotaz je tak trochu mimo téma, ale chtěl bych se zeptat, zda jste někdo zkoušeli smažit zelená rajčata (nedozrálá). Na cizích webech je toho plno.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|