Atraktívne druhy rajčín

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?)
29.1.2021 20:16

Zdravím všechny dikutující, snad jsem se připojil na správné místo tohoto vlákna. Black from Tula, ale také Black Krym a Black Prince jsem pěstoval v roce 2014, ani jedna z těchto odrůd mě tehdy chutí nenadchla a tak jsem se k nim v následujících letech již nevracel. Navíc posledně jmenovaná podlehla poměrně záhy (10. 8.) plísni. Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

JanG - (17) - 168.117 (?), 29.1.2021 16:42

Z toho dlouhého seznamu jsem pěstoval něco přes 10 odrůd. Poslední sezonu hlavně steakové, napr. Aunt Ruby's German Green, Cheerokee purple, Brandywine red, Mortgage Lifter, Soldaki. U všech byl problém s opylením. Pěstuji venku, vlhčí pozemek, vyšší poloha. Rostliny rostly bujně, květu bylo hodně, ale usychali. První plody začaly rostliny nasazovat až někdy v půlce srpna, ale předtím než dozráli, je zlikvidovala plíseň.

Před dvěmi lety jsem pěstoval i Black from Thula, ale nejsem moc spokojený. Semínka taky z dobrasemena.cz a plody byli více červené, než tmavé. Většinu plodů ale před plnou zralostí postihla nějaká hniloba. Ani chuťově mně tato odrůda moc nenadchla. To takový Black Krym, který rostl vedle, nám více chutnal i více plodil.

Poslední rok mně dost zaujala odrůda Hillbilly (není v seznamu). Taky větší steakové rajče. Rostliny rostly hodně bujně, květů hodně, ale taky byli problémy s opylením. Jako jedna z mála odrůd ale překonala plíseň a nadále se pokoušela plodit. Tuto odrůdu plánuji do budoucna ještě zkusit, ale po špatných zkušenostech se steakovými rajčaty po posledních sezonach (hlavně úplně poslední), si od nich dám na nějaký čas pauzu. Nemám skleník a má sezona je krátká. Radši budu zkoušet odrůdy s menšími plody, které problémy s opylením neměly.

Z těch odrůd z menšími plody (ne steaky) byla zajímavé odrůdy Purple Russian Plum, s tmavými plody, Indigo Apple, taky zmavé plody a třetí odrůda s tmavými plody, kterou budu dále pěstovat je Dwarf shadow boxing. Nevím proč, ale odrůdám s tmavymi plody se u mně minulou sezonu dařilo nejlépe. Indigo apple a Dwarf shadow boxing taky překonaly plíseň.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 30.1.2021 0:51

Čím si to vysvětlujete? Jinými slovy, jaké jsou Vaše podmínky? Vyšší poloha, srážkový stín, složení půdy, směr pozemku, zastínění a tak. Osobně tomu přikládám větší důležitost než zvolené odrůdě. Nejste první, kdo mi dává více-méně negativní hodnocení Black from Tula. Chtěl bych porovnat s těmi podmínkami, co mám. Díky.

Milan HP

host - 62.143 (?), 30.1.2021 7:53

Milane, ještě nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo hledal rajče podle svých podmínek. Podle chuti, odolnosti, barvy, celkového vzhledu to ano, ale podle podmínek?smiley           Vladimír

JanG - (17) - 168.117 (?), 30.1.2021 9:03

Milane, pokud jde jenom o odrůdu "Black from Thula", tak tu jsem pěstoval na pozemku, který jsem koupil od zemědělců. Pár let tam byla louka. Půda spíše písčitá, mírně kyselá, málo úrodná. Pozemek zastíněný není vůbec (bývalé pole). Poloha cca 480 m n. m. Pozemek je na mírném svahu orientovaném na sever. Rajčata jsem pěstoval v kompostovacím záhonu složeném z koňského hnoje, slámy a sena. Byli to už ale jenom zbytky použité rok předtím. Jinak jsem nehnojil, ani nezaléval, protože jsem ještě neměl přístup k vodě. Podmínky po rajčata tedy nebyly zrovna ideální. Měl jsem jenom tři rostliny, takže test nic moc a chcělo by ho opakovat v lepších podmínkách. Některé odrůdy ale prosperovaly ve stejných podmínkách lépe, takže spíše upřednostním je. Navíc u rajčat je odrůd, které bych chtěl vyzkoušet, na několik životů. Proto odrůdy, které moc nepřesvědčily, odsouvám na neurčito. Nedovolím si říct, že Black from Thula je špatná odrůda. Jenom se jí u nás moc nedařilo.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 30.1.2021 9:51

Jane, tohle je právě to, co jsem potřeboval vědět. Přesně: těch odrůd je tolik, že si člověk musí vybírat, do čeho půjde, co vyzkouší. Proto sháním informace ještě před rozhodnutím. Díky moc.

Milan HP

host - 40.227 (?), 30.1.2021 9:57

Ano, mám hranaté 11l květináče, které stojí podél stěny domu pod střechou. Terén je lehce vyspádovaný, nahoře mám nádrž s vodou a zhruba 1x za den až tři dny dle počasí a stavu substrátu na ně vypustím kapkovou závlahou 40 l nádrž (cca 16-20 nádob s rostlinami). Loni se mi velmi vyplatilo dát je nejprve do skleníku (vysazovala jsem před ledovými muži), kde v těch květináčích s velmi lehkým substrátem (odlehčuje to ten kokos) rostly mnohem rychleji než ty samé vedle nich, co byly zasazené ve skleníku v půdě. Asi se to v těch květináčích lépe prohřívalo.

V květináčích mám buď spirály nebo bambusové tyče, nahoře je vyvazuji ke střeše, protože v těch květináčích nemají dostatečnou oporu. Pěstuji pouze indeterminantní rajčata (loni jsem dostala darem determinantní tuším Indigo Ruby, dařilo se mu, ale stejně bylo třeba ho vyvázat, dalo všechny plody najednou, a pak už nic - to není nic pro mě, dávám přednost kontinuální pestré produkci). 

Jsem ve 220 m n.m., venku, kde jsou ty květináče je chráněná poloha, slunce ale jen půl dne, skleník polykarbonátový obloukový, pro změnu v mrazové kotlině.

Někdo tu psal o Indigo Apple - potvrzuji, že netrpí chorobami, ohromně sympatické rajče, je mu lépe venku (má zhruba stejné požadavky jako Black from Tula). Ve skleníku bylo trochu stíněné a nezabarvilo se do černa, i úroda byla nižší ve skleníku než venku.

Také potvrzuji i jiné zmíněné rajče, Hilbilly bylo totální propadák, buď nevyšlo opylení, nebo nemá rádo vysoké teploty (bylo jen ve skleníku)

Zdravím. Eva

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 29.1.2021 20:16

Zdravím všechny dikutující, snad jsem se připojil na správné místo tohoto vlákna. Black from Tula, ale také Black Krym a Black Prince jsem pěstoval v roce 2014, ani jedna z těchto odrůd mě tehdy chutí nenadchla a tak jsem se k nim v následujících letech již nevracel. Navíc posledně jmenovaná podlehla poměrně záhy (10. 8.) plísni. Mirek

host - 60.238 (?), 29.1.2021 21:16

Ten seznam zahrnuje tzv. heirloom odrůdy, které uvedla v knize z roku 1999 Carolyn Male. Jedná se o OP odrůdy, které byly v té době svým způsobem vyjímečné a které si zaslouží být nejen v genových bankách ale být živé a pěstované zájemci v USA a po celém světě. Není to ani o chuti ani o jejich odolnosti. Proto na každou odrůdu může mít každý z nás svůj názor a nic se neděje. Bude se dál pěstovat a mít své příznivce. Tento záměr se podle mne podařil a za to zaslouží Carolyn dík.

Vladimír

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 211.23 (?), 29.1.2021 17:44

Vladimíre, ja som doteraz z nich pestovala tieto, ale asi ich poznáš: 5, 10, 13, 14, 21, 32, 35, 41, 42, 51, 61, 66, 70, 80, 84, 85, 89, 90.

Ostatné viac menej nepoznám Ak budem mať čas, tak preštudujem a prípadne k sezóne 2022 zaradím

Eva T

host - 60.238 (?), 29.1.2021 21:07

Včera v noci jsem si je všechny prohlédl v databázi. Nebyl to žádný problém, protože jak ten seznam tak i databáze je srovnaná podle abecedy. Jen mám nastavené všechno překládat do češtiny, tak jsem musel abych odrůdu našel ´dát angličtinu. Líbily se mně tam některá srdce a potom také některé menší pro mne zajímavé odrůdy. Asi do bifteků nepůjdu, moc se mně tam nelíbí, ty španělské které pěstuji se mně líbí víc. Ano některé z těch co jsi pěstovala znám, některé neznám. Když to veznu kolem dokola, tak jsem pěstoval podobný počet odrůd jako ty z tohoto seznamu. Nemám nijakou ambici pěstovat jich o hodně víc, vyberu si opravdu jen to co se mně líbí. Počítám, že bych objednal něco mezi deseti a patnácti odrůdami, takže si můžeš vybrat. Já asi nebudu chtít víc než sedm.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025