Achocha - Ačokča

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?)
3.5.2014 7:44

Zkuste koupit semínka na Aukru. 20 jich koupíte za pakatel (vejdete se do 20 Kč i spoštovným).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 71.119 (?), 6.9.2011 22:42

Také jí pěstujeme už několik let. Dcera jí ráda odlamuje přímo na zahrádce a malinkaté chroupe zasyrova.

Větší používám do leča místo papriky (i do zavařovaného), jako okurka nakyselo mi moc nechutná. Letos jsme zkusila použít už ty vyzrálejší kousky (tedy ty duté) naplnit zelím a zavařit jako papriky se zelím. Také jí plním masovou směsí a upeču jako plněné papriky.

Část úrody jsme použila do zavařených směsí zeleniny (domácí Moravanka aj.), kus jí nakrájím na kolečka a usuším (v zimě používámdo polévek)...

host - 232.120 (?), 29.12.2012 7:24

Také už ji pěstujeme několik let.Zkusím upřesnit některé zásady a taky lehce oponovat.Takže zásady č1 je, že se rostlina asi na 2 metrech musí zaštípnout.Kdo to neudělá, díva se jen na to, jak rostlina roste a roste a nekvete a neplodí.Po zastípnutí rostlina vytváří odnože a tam teprve hojně kvete a plodí.Taky mám jednu svou vychytávku a sice: rostlinu vyštípu min. do půl metru a nemusím pak česat u země :-) Mám vypozorováno, že nejlepší velikost plodů je mezi 3,5 -5,5cm.Ty menší jsou podtržené a ještě nemají chuť a ty větší jsou již tuhé, kožovité-dle mého názoru již na přímý konzum nepoužitelné a nějaké rozkrajování a odsemínkovávání?-budiž, jak se komu chce.Vyjímku tvoří ponechání pár přehlédnutých kusů na semínka.Dám na ně barevnou mašli a nechám je, až začínají už i hnědnout.Taky děláme domácí směs, kde ačovku použijeme(mrkev, cibule,paprika, ačovka) a tu samou a ještě i s okurkou jsme letos použili do štědrovečerního bramb. salátu.Ahoj Jirka a Olí.

host - 54.27 (?), 29.12.2012 8:43

Nezaštipuji, větví se sama jako blázen. Dvě rostliny někdy koncem července.

ačokča a lagenálie
ačokča a lagenálie

host - 232.120 (?), 29.12.2012 9:18

Směs přidáváme do zapečených těstovim, rizota,bramborového salátu ap.

směs z ačokčy
směs z ačokčy

host - 232.120 (?), 29.12.2012 9:28

A takhle to vypadá, když se to míchá:)) jirka s olí

směs z ačokčy
směs z ačokčy

host - 54.27 (?), 29.12.2012 10:24

Vypadá to prudce jedle, mňam. Taky přidávám do různých zeleninových směsí i salátů, do čalamády... Elena

host - 172.148 (?), 28.4.2014 13:19

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak ačokču vypěstovat. Měla jsem semínka, dala je na vatu naklíčit a klíčky mi asi uhnily, i když jsem je dala do hlíny tak nic nevylezlo, nevím kde dělám chybu, mám už poslední 2 semínka tak abych o ně taky nepřišla.Děkuji za radu Vlaďka

host - 232.120 (?), 30.4.2014 1:56

Letos jsme taky zřejmě chybovali při naklíčení a nevzešlo nám ani semínko z posledních 5-ti.Byly loňské a nepustily klíčky, ani 3-tí den na vlhké vatě.Děláme fintu-že semínka i vatičkou přikrejeme. U ostatních plodin nám to vychází perfektně. Pokud ještě neseženeme originál osivo, zachránil by nás už jen nějaký hodný pěstitel, který by nás obdaroval posláním pár semínek v dopise. Najde se někdo? Před pár lety jsem byl úspěšný šiřitel ačovkových semínek též (metoda rozdávání+přesvědčování) Nikdo však nevydržel. Někomu to nechtělo plodit a jen narostlo metrák zelenýho. A každýmu se taky nechce v plný sezóně bádat každý 2-max.3 den, kde ty malý zelený potvory pod listama jsou že? Někteří si to dokonce strčili do folníku a nebo skleníku a říkali tomu Adéla. Musela to bejl hrůza, když to expandovalo všude :-) J a Olí

host - 167.12 (?), 2.5.2014 23:46

Já dávám semínka rovnou do hlíny v květináčku, nechám ve skleníku, když je zima, tak doma. Dávám do každého tak 5, někdy vyklíčí jen 2, klíčí špatně.. Je potřeba, aby byla semínka úplně černá, nechám na rostlině pár plodů jen na semeno, pokud mi je děti nesní.-) Jo, a sadila jsem 5 rostlin loni i do skleníku pod okno, pak vyhodila oknem ven a paráda, uvnitř se to dalo tak nějak regulovat a venku to bylo jedno - místa dost. Plodů bylo plno venku, vevnitř nic moc. Asi jí svědčilo,  že má nohy v teple :-)

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 3.5.2014 7:44

Zkuste koupit semínka na Aukru. 20 jich koupíte za pakatel (vejdete se do 20 Kč i spoštovným).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz