Achocha - Ačokča



                  
host - 183.242 (?) 
21.1.2010 21:56

Nevím, jestli jste si původ již zjistili jinde, ale přesto připojím. Druh pochází z jihoamerických And a pěstuje se v horských tropických oblastech, ale také subtropech Mexika a Peru a rovněž v Asii a Africe. Je nejčastěji pěstovaný z několika podobných druhů. Latinské jméno má Cyclanthera pedata (L.) Schrader, čeleď tykvovité, A: Korila, Š: Pepino hueco, Achokcha. Mladé plody se jedí v salátech, dušené jako zelenina, plní se rýží, nasekanými vejci nebo masem. Také mladé výhony a listy jsou jedlé. Tolik Průvodce přírodou, Tropické plody. E.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 33.167 (?), 21.9.2009 10:11

Dobrý den, kde se dají, prosím, koupit semínka ačokči? Chtěla bych je příští rok vyzkoušet. Potřebuju odstínit plot k sousedům a tady bych měla rychlý výsledek i s užitkem

Děkuji Jana

      
host - 105.22 (?), 12.4.2010 22:35

V loňském roce jsem pěstovala ačokču poprvé. Úroda byla bohatá, dokonce rostla i mimo stěnu i po stromě-jako liána. Plody jsem použila i při pečení pizze, kterou dělám z rohlíků. Klasickou pizzu moc nemusíme, ale tuto z rohlíků musím dělat 2x. Všem i návštěvě moc chutná. Ačokču použiji i když smažím vejce - předem ji trochu orestuji.

         
host - 164.235 (?), 5.6.2011 5:29

Dobrý den, taky pěstuji ačokču, ale mne spíš zajímá ta pizza z rohlíků. Myslíte, že byste mi mohla napsat recept. Děkuji jiřina

      
host - 114.212 (?), 22.7.2010 18:58

Dobrý den, doporučuji na lečo místo paprik - hned měkké a výborné chuti a nebo nakládat jako okurky, také vynikající!

Štefi

   
Zdeněk52 - (7) - 149.190 (?), 13.11.2008 16:41

Také jsem na jaře dostal 2 semínka Ačokče. Vyklíčilo jen jedno, z kterého vyrostla velmi bujně tato zajímavá rostlina. Jak zde často píšete, hodně plodí - sklidili jsme přibližně 1500 plodů, z nich převážnou část k přímé spotřebě. Potvrzuji, že velké zralé plody už nejsou dobré a tak příští rok je budu trhat menší a také rostlinu  stříhat, ať toho není tak moc. Líbí se mi, že po dlouhou dobu co plodí je co sklízet.

Ačokča
Ačokča
      
host - 136.34 (?), 27.11.2008 18:44

Když jsem na zahrada.cz přečetl prvně slovo ačoka, zbystřil jsem.To že se nemusím při sklizni ohýbat je velký klad, už mi taky bolí záda.První reakcí bylo hurá do experimentu, vypěstovat rostlinu převelikou, nevídanou.Jak čtu postupně příspěvky, hlavně chuťové ohodnocení, mé nadšení vyprchává.Když jsem dočetl poslední příspěvek, rozhodl jsem se zůstat u klasiky, tj.ovarové koleno s křenem a hořčicí.Hezký večer přeje Pepík 

         
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 27.11.2008 19:44

Milý Pepíku, máte pravdu, že ovarové koleno s křenem a hořčicí se ničím nahradit nedá!  Ale toho cholesterolu - to ačokča nemá!  Ano, ačokča v syrovém stavu nevyniká nějak zvláštní chutí, ale dají se z ní připravit veliké dobroty. Dělám z ní lečo, nebo jí připravuji s kořením - jako čínu a nemá to chybu. Chce to jen vyzkoušet.   Zdravím - Daniela.

            
host - 171.76 (?), 4.2.2009 7:51

Papriko okurku pěstuji již 3 rok. Pokud si zadáte do vyhledávače heslo Ačokča najde zde článek, který vám podrobně popisuje její pěstování se vším všudy. V závěru článku je i její zpracování. Mě se nejlépe osvědčila k nakládánína kyselo jako okurek. Pokud možno je dobré ji s okurky proložit, plody je třeba sklízet pravidleně ve velikosti od 2 do 3 cm dokud nemají vlákna a ztvrdlá semínka, pak je možné je nakádat celé. Větší rozpůlím, vyndám semínka a nakrájím na proužky. Lze k nim přidat nakrájené okurky či papriku a vynikající je, když do salátupřidám houby od hřibů po Václavky, co právě roste, i kousek nakrájené cukety to snese. Zavařuji do menších skleniček, aby se salátek použil na 1-2x. Také je z ní výborná polevka, vaří se jako polevka ze zeleného hrášku. Cibulka na másle či oleji na to malé plody nebo nakrájené proužky Ačokči, osolit, zaprášit hladkou či polohrubou moukou, zalejeme vodou, je možné přidat zelninový vývar nebo Masox, dochutíme pepřem a česnekem. Lze k ní usmažit housku na másle. Pokud někdo drží dietu nebo nechce používat mouku, je možné do polévky na zahuštění nastrohat na jemném struhadle brambor. Prakticky jí můžete přidávat do všech zleninových polévek, do bramboračky, do bramboračky s houbami. Je však třeba ji přidávat později či hlídat, aby se nepřevařila - je brzy uvařená (oproti jiné zelenině). Také je výborná na cibulce s vejcem (chutná trošku jako mladý hrášek).

Když si uděláte Ačokču s vejcem a k tomu Ačokču nakládanou, máte prima Ačokčí večeři. :) Zdenka

               
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 4.2.2009 20:42

Zdeni, díky za inspiraci. Polévku jsem ještě nezkoušela.  Jinak musím souhlasit, že ačokča se dá připravovat na mnoho způsobů.  Ačkoliv za syrova není její chuť nic moc, tak tepelně upravená chutná báječně na jakýkoliv způsob.  Chce to jen mít fantazii a nebát se experimentovat s kořením.  Zdravím - Daniela.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika