Totální herbicid bez glyfosátu?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Hospůdka na mýtince - Stříbrný Zahrádkář (105) - 38.61 (?), 19.3.2018 21:31, zobrazeno: 16247x
V posledním čísle Vinár - ovocinár jsem se dočetl o existenci totálního herbicidu bez glyfosátu. Měl by během hodin až 2 dní zlikvidovat veškeré zelené, se kterým se dostane do kontaktu. Nepřechází do kořenů a do pěti dnů by se měl rozložit na CO2 a H2O. Je postaven na bázi kyseliny pelagronové a zřejmě je určen jen pro profi použití.
Osobně jsem ke všem novinkám značně nedůvěřivý a na zahradu mi žádná chemie nesmí, ovšem pokud by to byla pravda, pak bych to na likvidaci nebo alespoň potlačení plevele zkusil.
Máte někdo zkušenosti nebo znalosti o kys. pelagronové?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.182 (?), 19.3.2018 23:21
Správne má byť kyselina pelargónová. Osobnú skúsenosť nemám, ale zopár informácií je na fotkách. Myslím že je to bežne dostupný herbicíd v obchodoch, teda nie len pre profíkov. Kys.pelargónová je bežnou súčasťou tkanív živočíchov i rastlín, takže efekt účinku je úplne iný ako pri (zrejme karcinogénnom) glyfosáte. O tom svedčí aj fakt, že kys.pelargónová sa používa aj ako "blossom-thinner" - teda prostriedok na redukciu kvetnej násady pri jabloniach a hruškách, ako prevencia preplodenia a alternácie rodivosti (slovenský ekvivalent pre blossom-thinner by mohla byť "chemická prebierka kvetov"). Podľa údajov je kys.pelarg. pre človeka netoxická pri požití alebo vdýchnutí, môže ale dráždiť oči a kožu. Pre včely, ryby a vtáky by mala byť tiež neškodná, resp.len minimálne. Podľa údajov sa rýchlo v pôde aj vode rozkladá a neakumuluje sa. Dokonca je aj súčasťou prostriedkov na posilnenie ovocných stromov a krov (tu v kombinácii a ďalšími látkami) - viď posledné 2 fotky. Zdá sa že by to mohla byť vhodná alternatíva kontroverzného glyfosátu, otázna je možno účinnosť. Hádam niekto zreferuje osobnú skúsenosť. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 20.3.2018 7:09
Spíše než totální herbicid se tenhle přípravek chová jako defoliant, desikant. Vytrvalé plevele po něm obrůstají. Dříve byl dostupný Gramoxone a Reglone, dnes už jen Reglone se stejným účinkem jako ta kyselina, navíc při použití navečer, po západu slunce má účinek hloubkový, částečně systémový. I. z o.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Hospůdka na mýtince - Stříbrný Zahrádkář (105) - 38.61 (?), 20.3.2018 16:30
Omlouvám se za zkomolení názvu, opsal jsem jej z časopisu a při prohlížení internetu jsem si toho překlepu autora nevšiml.
Co se týče Reglonu, ten má i další přísady a zůstávají po něm rezidua. Finalsan je asi totožného složení, je to jen otázka koncentrace. Tu jsem ovšem z oficiálních stránek nezjistil. Finalsan jsem jednou použil jen na zkoušku na kopřivy, bršlici a pýr, bohužel bez úspěchu (zřejmě malá koncentrace ve spotřebitelském balení, namíchaná od výrobce přímo do spreje).
Dnes jsem kontaktoval výrobce Beloukhy, zítra mi zašle další informace. Snad se dozvím něco více.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.123 (?), 20.3.2018 18:28
S Finalsanem (kyselina pelargonová) mám stejné zkušenosti. Zasažené části rostlin postřik "spálí", ale rostlina dál žije a obrůstá. Výrobce nicméně udává že je potřeba aplikovat minimálně 4x v intervalech 21-40 dnů - toto jsem nedělal, protože bych se nedoplatil, navíc to je práce tímpádem na celou sezonu, obří investice a nejistý výsledek. Jestli není lepší si půjčit slepici a nechat ji v daném ne moc velkém prostoru čtyři měsíce hrabat a hrabat až manuálně sama zničí vše co tam roste.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.81 (?), 20.3.2018 21:26
Mám maličkou "výhradu" k tomu manuálně. Nepatřilo spíše peduálně? JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.123 (?), 21.3.2018 9:03
Toto je nejlepší vynález co znám, na druhou stranu zase chápu že to ne vždy stačí. Sám bojuju v jednom koutku zahrady se svlačcem už snad pět let, a i když jde o obdělávaný záhon, neumím ho zlikvidovat. Pýr nebo kopřiva mi tak urputný nepřišel.
Bohužel, Finalsan v tom boji nepomůže. Vždycky ale záleží kde. Pokud jde třeba o plevel v chodníčcích, tak tam je manuální likvidace jednodušší než vytrvalé plevele někde v trávnících nebo záhoncích.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |