Jak na pěťoura?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 5.11.2014 9:31
Plevel jsem nezkoumal, jednalo se o jarni vysadbu frigosadby jahod, tedy zkultivovany zahon, zryty na podzim i na jare pred vysadbou. Hneda netkana textilie je podle mne (temer) k nicemu. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 5.11.2014 9:41
Každá rostlina má inhibici klíčení poatavenu jinak. Vemte si rostliny, které klíčí až po požáru stepi/buše/lesa a nebo na jaře (viz. stratifikace při teplotě 2°C jako u pecek ovocných stromů).
Sterilace/pasterace půdy propařením (nebo v mikrovlnce) je mimo fungicidní finkce i herbicidní pro pěťour i ptačinec. Pokud Vám klíčí ve výsevním substrátu, je to známkou toho, že jste po dostatečnou dobu nepřekročili teplotu 86°C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.96 (?), 5.11.2014 23:14
Po všech zdejších odpovědích už je mi jasno, že to načervenalé se žlutými květy mrňavé fujtajblum, si "medí" na prosluněném svahu a užívá si dosytosti sluníčka. Osobně si myslím, že si ho sousedka dobrovolně a ochotně roznáší sama z jejího mizerného studeného a vodou nacucaného kompostu, protože tím má zaplevelené i kytky v květináčích a dokonce i obrovské agave, které na zimu stěhuje do sklepa.
|
|
|
|
|
|
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 228.88 (?), 5.11.2014 23:48
To Vaše "... načervenalé se žlutými květy mrňavé fujtajblum..." bude nejspíše šťavel růžkatý.
Opravdu těžko ničitelný plevel; jistě se tu přímo o něm již obšírně diskutovalo; použijte vyhledávání.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 185.138 (?), 6.11.2014 10:38
Nebudu se zastávat přesné teploty, ale je fakt, že u rodičů byl peťour celoročně, protože tam byly skleníky a pařníky. A já jsem se celé jaro radoval, jak zmizel, načež se objevil až v pozdním létě.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 6.11.2014 11:11
Nepamatuji si zdroj. Pro mne je důležitý ten závěr, podle kterého semínko či jeho inhibiční mechanizmus pozná, že je v povrchové vrstvičce do 3 mm tloušťky a proto vyklíčí. Po další kultivaci se do dané vrstvičky dostanou jiná semínka a opět vyklíčí. Závěr pro mne je, že před zasetím zeleného hnojení po bramborách nechám 3× 5 dní černý úhor. Po každém 5 denním cyklu provedu kultivaci a klíčící semínka se tak zničí ještě ve fázi, kdy nemají ani první pár pravých listů (jen děložní nebo i jen klíček). Zatímco hrách vyklíčí i z hloubky 15 cm, tak amerika či žabinec klíčí jen z té vrstvičky cca 3 mm.
A víte jak je to na internetu, studentské práce a odborné články jsou povinně zveřejněny po dobu 1 roku od obhajoby a pak "zmizí". Je tak možné, že nekomerční věci prostě lze najít jen po časově omezenou dobu a jen při správné formulaci otázky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 6.11.2014 11:25
Ve Wikipadii se uvadi... Nažky si podrží klíčivost dvě i více let, klíči na světle. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|