Zakalená slivovice
|
|
|
|
|
|
|
|
xxxyyy - (7) - 233.144 (?), 5.1.2010 18:46
Já si myslím, že nějaká meď by tam být měla, váže na sebe síru.A nemůže to být že se mi to zakalí, že při přepalování plním kotel ze3/4jestli ho nedávám moc plný?Ale je mi divný, že tak 13l vyteče krásně čistý a pak se to začne kalit! A nebo může na to mít vliv přestupník nebo výška klobouku?A co myslíte mohlo by pomoci kdybych dovnitř kolony v prostoru klobouku zabudoval něco jako je katalyzátor vyplněný střípky skla nebo skleněných korálků a kosky mědi aby cestou do přestupníku páry přes to procházeli.Myslíte že by se to mohlo vyčistit???
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 28.11.2010 15:36
To je bohužel omyl, že měď nepomáhá a velká přednost měděných aparatur. V ovocných máčích hlavně z peckovic, se vyskytuje ethylkarbamat NH2COOC2H5, který je podezřelý z kancerogenity. Jeho množství, které by se mohlo do destilátu dostat je různé, nicméně dnešními analytickými metodami snadno dokazatelné. Kovová měď tvoří s touto sloučeninou nerozpustný produkt a takto jej z destilátu odstraňuje. Proto je výskyt kovové mědi v destilačních aparaturách důležitý a nesmí se podceňovat, to víte EU. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.223 (?), 29.1.2011 14:41
Není to pravda, přitomnost mědi je při destilaci pálenek velice důležitá z jiných důvodů. Nejedná se o otázku zakalení produktu. Na měď se váže ethylurethan, který se uvolňuje při destilaci kvasu a přecházel by jinak do destilátu. Tato sloučenina je kancerogen, jehož přítomnost v alkoholickém nápoji je ze zdravotních důvodů nežádoucí. Právě proto i u kolonových pálenic, které jsou celé vyrobeny z nerezu, je do cesty par vložen "katalyzátor". Je to uzavřený blok, ve kterém je složen zvlněný měděný plech o velkém povrchu. Jeho úkolem je na sebe vázat tuto rakovinotvornou látku. Takže závěrem lze konstatovat, že destiláty, které při výrobě nepřišly do styku s mědí, mohou sice dobře vypadat a chutnat, budou však pro citlivé jedince nebezpečné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.50 (?), 28.7.2010 19:46
Stalo se mi to samé pálenka je mírně zakalená.Uvádíte, odstraním ho což není problém, no jo ale JAK???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.18 (?), 2.3.2010 18:17
nemam vela skusenosti, ale nedavno som sa docital ze konkretne slivovicu zaciname oddelovat uz pri 40% alkoholu to jest dokvap. Teda ukvap a dokvap destilujeme este raz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.64 (?), 15.1.2010 9:44
ano mám, popisoval jsem to tady někde o teplotě chladiče kalila se mi někdy i při 55%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
xxxyyy - (7) - 233.136 (?), 15.1.2010 13:55
A to chcete říct, že na to zkalení má vliv teplota chladiče?Mohl by jste to prosím rozepsat?Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.5 (?), 26.1.2010 7:14
Ano teplota chladiče má vliv a zásadní, chemicky to vysvětlit neumím, ale skuste držet teplotu třeba na 10 st a nebude se vám kalit ani při dokapu 20 %, jako k pití už to jasně není, proto píšu SKUSTE
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.136 (?), 15.1.2010 14:04
A jakou rychlost pálení by měl podle vás mít kotel s náplní 70litrů?Já ji mám tak 7 litrů za hodinu a chlazení pouštím přes chvíli a většinou se mi to zkalí kolem 60%.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|