Zakalená slivovice



host - 92.50 (?)
28.7.2010 19:46

Stalo se mi to samé pálenka je mírně zakalená.Uvádíte, odstraním ho což není problém, no jo ale JAK???

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
xxxyyy - (7) - 233.144 (?), 5.1.2010 18:46

Já si myslím, že nějaká meď by tam být měla, váže na sebe síru.A nemůže to být že se mi to zakalí, že při přepalování plním kotel ze3/4jestli ho nedávám moc plný?Ale je mi divný, že tak 13l vyteče krásně čistý a pak se to začne kalit! A nebo může na to mít vliv přestupník nebo výška klobouku?A co myslíte mohlo by pomoci kdybych dovnitř kolony v prostoru klobouku zabudoval něco jako je katalyzátor vyplněný střípky skla nebo skleněných korálků a kosky mědi aby cestou do přestupníku páry přes to procházeli.Myslíte že by se to mohlo vyčistit???

                     
host - 220.205 (?), 28.11.2010 15:36

To je bohužel omyl, že měď nepomáhá a velká přednost měděných aparatur.  V ovocných máčích hlavně z peckovic,  se vyskytuje ethylkarbamat NH2COOC2H5, který je podezřelý z kancerogenity. Jeho množství, které by se mohlo do destilátu dostat je různé, nicméně dnešními analytickými metodami snadno dokazatelné. Kovová měď tvoří s touto sloučeninou nerozpustný produkt a takto jej z destilátu odstraňuje. Proto je výskyt kovové mědi v destilačních aparaturách důležitý a nesmí se podceňovat, to víte EU. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 58.223 (?), 29.1.2011 14:41

Není to pravda, přitomnost mědi je při destilaci pálenek velice důležitá z jiných důvodů. Nejedná se o otázku zakalení produktu. Na měď se váže ethylurethan, který se uvolňuje při destilaci kvasu a přecházel by jinak do destilátu. Tato sloučenina je kancerogen, jehož přítomnost v alkoholickém nápoji je ze zdravotních důvodů nežádoucí. Právě proto i u kolonových pálenic, které jsou celé vyrobeny z nerezu, je do cesty par vložen "katalyzátor". Je to uzavřený blok, ve kterém je složen zvlněný měděný plech o velkém povrchu. Jeho úkolem je na sebe vázat tuto rakovinotvornou látku. Takže závěrem lze konstatovat, že destiláty, které při výrobě nepřišly do styku s mědí, mohou sice dobře vypadat a chutnat, budou však pro citlivé jedince nebezpečné. 

                  
host - 92.50 (?), 28.7.2010 19:46

Stalo se mi to samé pálenka je mírně zakalená.Uvádíte, odstraním ho což není problém, no jo ale JAK???

            
host - 78.5 (?), 26.1.2010 7:00

reakce na "já palím asi sedm let" 60 litů lutru tj asi 60 l 15% etanolu, budeme počítat-30l 30% 15 l 60% tedy může to být i víc a míň,ale podle mně špatně chytáte konec.doporučuji při koncentraci kolem 50% vytáhnout lihoměr a místo něj dát do předlohy decovou skleničku, tak aby vše teklo do ní a s ní to přetíkalo.pak sledujte co to dělá, jakmile se ve skleničce začne kapalina tetelit- jako by jste do ní přiléval průhlednou barvu nebo tak nějak odstavte to a i při třeba 50% to do celkového obsahu nepřidávejte.nechte to vytéct přibližně do 25 % zvlášť pak víc těchto dokapů spojte a vypalte to za velkého oddělení úkapu znova.s tímto postupem nerpoužívám ani teploměr v lih trubce byl asi o stupeň nepřesný a zbytečně mně pletl.senzorika a cit vynahradí veškeré měřící přistroje, teda aspoň u mně.

            
host - 217.18 (?), 2.3.2010 18:17
nemam vela skusenosti, ale nedavno som sa docital ze konkretne slivovicu zaciname oddelovat uz pri 40% alkoholu to jest dokvap. Teda ukvap a dokvap destilujeme este raz.
      
host - 78.64 (?), 15.1.2010 9:44

ano mám, popisoval jsem to tady někde o teplotě chladiče kalila se mi někdy i při 55%

         
xxxyyy - (7) - 233.136 (?), 15.1.2010 13:55

A to chcete říct, že na to zkalení má vliv teplota chladiče?Mohl by jste to prosím rozepsat?Děkuji

            
host - 78.5 (?), 26.1.2010 7:14

Ano teplota chladiče má vliv a zásadní, chemicky to vysvětlit neumím, ale skuste držet teplotu třeba na 10 st a nebude se vám kalit ani při dokapu 20 %, jako k pití už to jasně není, proto píšu SKUSTE

         
host - 233.136 (?), 15.1.2010 14:04

A jakou rychlost pálení by měl podle vás mít kotel s náplní 70litrů?Já ji mám tak 7 litrů za hodinu a chlazení pouštím přes chvíli a většinou se mi to zkalí kolem 60%.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika