Zakalená slivovice
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.12 (?) 28.10.2011 12:47
udává se 0,5% z objemu. Z 1 litru, tj 1000 ccm by to bylo 5 ccm. Je jedno, zda je z krabice, sáčku nebo láhve. Má být odtučněné - myslím 0,5% tuku. Prakticky je to asi jedno. Já, když už musím vyčeřit, tak krápnu tak odhadem do láhve zakalené pálenky toho mléka, co zrovna je. Zpravidla nejvýše 1,5%. Zakalí se to ještě více, ale za chvilku už se vytvoří bílé vločky, které pomalu klesají ke dnu, kde udělají takovou bílou deku. Pak zůstávají v kapalině maličké vločky, ty také klesají, ale pořád je to trochu zakalené. Druhý den ráno dám do nálevky větší kus vaty a proliji to do čisté láhve. To už teče pěkně čiré. Když očichávám a ochutnávám výsledek, mám vždycky dojem že se to spíš zlepšilo. Rozhodně to chuti a vůni neublíží. Ostatně vinaři to prý dělají běžně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 209.186 (?), 23.11.2011 17:00
zdarec pánové, zakalenou slivovici jsem dnes vyčistil přes dámské higienické vložky.kalila se při ředění na 50%. soused mi to poradil a mám destilát jak křištál.Ať žijí vložky. Rey
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.61 (?), 2.12.2011 18:56
Dobrý den.
Mi se hrušovice zakalila asi po 14-ti dnech odvětrávání a teď nevím jak to vyčistit a proč se vůbec ta hruškovice zakalila.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 6.12.2011 17:51
Jaký objem a v čem jste hruškovici odvětrával? Pokud to byl malý objem, řekněme 2 l v nádobě s velkým hrdlem, např. sklenice tzv. okurkáč, tak byla ztráta ethanolu vyšší, než-li únosná a destilát se logicky zakalil. Na druhou stranu je to také znak jakési kvality destilátu, v případě, že to tak opravdu je, by malý přídavek 80% -ního lihu, který si můžete zakoupit v drogerii, měl tento problém odstranit a destilát by se měl vyčeřit. Pokud je ovšem zakalenost destilátu způsobena přítomností dokapových komponent, není Vám pomoci. Tento problém umím vyřešit asi jen já, protože jsem autorem nové technologie výroby, resp.přepracování již stávajících destilátů. Princip spočívá v tom, že umím odstranit úkapové i dokapové složky ve vysokém výtěžku vzhledem k obsahu lihu v nevyhovujícím destilátu. Ovšem některé vady odstranit neumím. Např. připáleninu, saponáty či pachy z nevhodných těsnění. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.61 (?), 6.12.2011 21:42
Bylo toho celkem asi 14 litrů a odvětrával jsem to ve dvou hrncích, jeden nerezový a druhý smaltovaný rozděleno napůl. Zkusil jsem na malém množství použít živočišné uhlí ca. 3 tablety na dva litry a za 4 hodiny to bylo opět čisté, tak jsem to udělal i u toho zbytku a je to všechno zase čisté, ale už to raději uchovám zavřené v demižonu. Dle mých rodičů je 14-ti denní odvětrání v hrnci moc dlouho, to ale nevím jestli je to pravda. Jinak hruška byla naředěna na 50 %, ještě to proměřím ať mám jistotu, že to nebylo tím úbytkem ethanolu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 6.12.2011 22:00
Adsorpce na aktivním uhlí je možný, dle mého názoru dost riskantní postup, ale zdá se, že se Vám zadařilo, blahopřeji. Jde totiž o to, že se tímto postupem sice podaří odstranit nějaké nežádoucí komponenty z destilátu, ale hlavně ty žádoucí, bohužel. Takže jste sice získal čirý destilát, což je nepochybně chválihodné, nicméně je chudší ve vůni i chuti, to víte karborafin to nerozeznává. Hruškovici nechávám větrat mnohem déle, než-li 14 dní a jablkovici nikdy neuzavírám, prostě tento destilát má se vzduchem neustálý kontakt. Ostatně to není z mé hlavy, doporučuje to R. Wagner ve své knize Calvados po lopatě. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 110.61 (?), 7.12.2011 20:51
S tou to máte asi pravdu, ale i tak je výsledek jak aromaticky tak i chuťově celkem v pořádku(předtím to ale bylo o něco lepší). Možná to bylo i tím, že jsem tam to živ. uhlí nechal jen tak krátce. Co myslíte, že se s tím stane kdybych to nechal zase otevřené, ale zkusil bych stejně menší množství a podle výsledku bych to udělal i se zbytkem. Přesto děkuji za vaše informace a praktické rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 7.12.2011 21:28
Pokud jste se stávajícím stavem spokojen, je vše v pořádku. V opačném přídadě zkuste destilát ještě odvětrávat, psal jste, že je ho 14 litrů, tak je pro to ideální 50 l demižon a promíchávat kroutivým pohybem, aby se do něj dostalo max. množství vzduch, který jednak odstraní nežádoucí pachy, dále umožňuje vznik jiných, pro celkové spektrum chutí nezbytných větších molekul, v nepatrné koncentraci. Případně mi můžete zaslat malý, ca půl decový vzorek k lepšímu posouzení. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
yustin - (7) - 97.180 (?), 3.1.2012 19:47
Stalo se mi, že v půl litru zředěné slivovice, zapomenuté venku-čímž vystavené mínusovým teplotám, se objevily lehounce bleděmodré chuchvalce, které jsem odstranil zcezením přes kávový filtr(na filtru jsem pak nevypozoroval nic).Slivovice byla zředěná na 49% kojeneckou vodou.Můžou chuchvalce vzniknout z minerálu, které obsahuje voda?Jak ji odmineralizovat?Anebo mají jiný původ? A jaký?Děkuji všem za vyjádření.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|