Vápno do kvasu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
6.2.2013 14:21

Místo aktivního uhlí jsem s úspěchem používal živočišné. Do týdne se usadilo na dně. Je-li láhev dost úzká a vysoká, lze i bez filtru čirou tekutinu opatrně odlít a na dně zůstane z litru snad 50 ml černého. Samozřejmě u kvalitního ovocného destilátu to nemá smysl dělat kvůli adsorpci aromatických látek z lihu. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                  
host - 246.4 (?), 11.10.2012 9:34

Pálil som predvčerom 1súdok miešanice - slivky 20, hrušky 20, starší domáce slivkový lekvár 10kg, marhule 60kg - každu vrstvu som vždy presypal cukrom spolu 3kg a pridal som vinové kvasinky. Pred odchodom do pálenice som dal do kvasu za pol vedra vápenného mlieka, ktoré som pripravil z kvalitného certifikovaného stavebného vápna0.5kg CaO. pH som nastavil na 7. (v žiadnom prípade sa nesmie použiľ vápno získané inými chemickými procesmi) Napálil som v kolonovej pálenici 15,3 litra 53.5 pálenky marhulovej chuti veľmi dobrej kvality a žiadne vápno ani iné smrady necítiť. Vápno pred pálením pridával do kvasov už naš dedo a tvrdil že vápno zlepší chuť aj výťažnosť 

                     
host - 220.205 (?), 11.10.2012 19:53

pH som nastavil na 7

Blahopřeji!  Nás ostatní by zajímalo, jak jste to udělal, tedy jak jste stanovil množství vápna, tak aby bylo pH neutrální, což je ideální.?! Totiž tady hrozí zásadní nebezpečí! Pokud se nestanoví množství Ca(OH)2 přesně, může se stát, že vedle zneutralizované kys. octové a jiných nežádoucích kyselin, dojde ke zmýdelnění i cenných esterů, které dodávají destilátu cenné vůně i chutě, protože vápno Ca(OH)2 je silná alkálie a pokud se její množství "přežene", může se snadno stát, že destilát není po jeho aplikaci k pití, protože je prostě trpký (to způsobují ionty Ca 2+) a to tak, že značně. Tvrzení, že se to někomu povedlo nezpochybňuji, ale v zásadě se to nevyplatí, tzn. udělá to více škod, než-li užitku. Takže znova a pro lepší zapamatování: Jak byste nám doporučil stanovit množství vápna Ca(OH)2??? slosar-petr@seznam,. cz

                     
host - 177.179 (?), 11.10.2012 21:20

Dobrý večer pánové, obracím se na Vás o radu jak vyřešit můj problém. Sice se zrovna netýká vápna, kterého se toto vlákno týká, ale o aktivním uhlí zde bylo také několik zmínek. přinesl jsem si z pálenice 5 litrů višňovice, kterou jsem letos poprvé zkusil.Moc se mi její kvalita nezdála, tak jsem se na těchto stránkách pídil po způsobu, jak ji vylepšit. nejdříve jsem ji, jak zde někdo doporučoval, opatrně zahříval (cca na 50st) a pak zchladil - zkalila se. Pak jsem dle dalšího návodu zakoupil v lékárne aktivní uhlí, rozdrtil je a v doporučovaném poměru 500gr./100litrů vsypal do pálenky. Ta okamžitě zčernala jak černý inkoust a od té doby žádná změna. Nechal jsem ji 14 ustát ale je pořád černá jak uhel. Dnes jsem ji zkoušel různě filtrovat (filtry na kafe, plátno různé vatové výrobky, ale nic, pořád je to černý a navíc všechný filtry jsou hned ucpané a neteče to. Můj dotaz zní :"co fčíl"? Jestli někdo víte, poraďte, jde sice jen o 5 litrů, ale nechci to hned vylít do...

Děkuji za odpověď

Jirka 886

                     
host - 220.205 (?), 13.10.2012 20:12

Asi tušíte, že Vás nepotěší nikdo z přispěvatelů a nebudu to ani já. Víte, proč Vám destilát z višní nechutnal? Opravdu byl tak hrozný? Použít 0,5 kg aktivního uhlí na 5 litrů destilátu je likvidační v tom smyslu, že už nikdy nikdo nepozná, z jakého ovoce byl vyroben. Obrňte se trpělivostí. Za měsíc bude veškeré uhlí sedimentovat a vhodnou hadičkou budete moci roztok lihu ve vodě zdekantovat. Budete překvapen jemností lihu. Pokud do tohoto roztoku přidáte 25 g cukru a 10 g bikarbonátu NaHCO3, tedy jedlé sody, získáte kvalitní vodku, ale za jakou cenu. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 176.182 (?), 5.2.2013 13:04

z fyzikálnych metód ma napadá len ultracentrifúga aktívne uhlie sa totiž veľmi pomaly usadá (mesiace a mesiace!

                     
host - 220.205 (?), 5.2.2013 23:18

Tak zlé to zase není. Aktivní uhlí CW-20 sedimentuje asi týden, otázka je, co dál. Po sedimentaci se musí zfiltrovat na křemelině, běžné filtry ho nezachytí. Ovšem fatální na tomto procesu je to, že už se nepozná z jakého ovoce byl destilát vyroben, prostě aktivní uhlí zlikviduje nejen nežádoucí příměsi, ale i přirozené vůně příslušného ovoce. Po tomto procesu bude získán tzv. "čistý líh" hodící se jen na přípravu likérů, event. vodky. slosar-petr@seznam.cz

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 6.2.2013 14:21

Místo aktivního uhlí jsem s úspěchem používal živočišné. Do týdne se usadilo na dně. Je-li láhev dost úzká a vysoká, lze i bez filtru čirou tekutinu opatrně odlít a na dně zůstane z litru snad 50 ml černého. Samozřejmě u kvalitního ovocného destilátu to nemá smysl dělat kvůli adsorpci aromatických látek z lihu. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika