Vápno do kvasu

host - 39.70 (?)
10.1.2010 14:53

Aktivního uhlí (např. Carborafin,... Carbontox...) se přidává cca 1 kávová lžička na 10 l čištěného alkoholu. Potom se cca týden nebo 14 dnů nechá půsubit, důležité je jej několikrát protřepávat (stačí tak 1 - 2x denně). Potom se přefiltruje přes papírový fitr a podle "chuti" případně ještě předestikuje. Počítejte samozřejmě stím, že "pálenka" bude chudší na "buket", tyto látky se totiž též sorbují na aktivní uhlí. Samozřejmě napřed dělám pokus jen s menším množstvím alkoholu (a podle toho snížím i množství aktivního uhlí). ... V případě největší nouze, kdy se s "chutí" alkoholu nedá moc dělat, je zde ještě možnost použít "macerace" s nějakým "výrazným ovocem" nebo "kořením", a tím "zamaskovat" tento nedostatek.     Zdravím   Tonda.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 193.101 (?), 24.12.2009 18:56

Ake uhlie mám použiť, kde ho zoženiem, koľko gramov na aký objem v litroch a na koľko dní?

host - 171.120 (?), 2.1.2010 16:55

To je přímo aktivní uhlí používá se to na filtry s aktivním uhlí. Jde to normálně sehnat, stojí to pár korun. Bohužel jsem to ještě nezkoušel, kdyžtak zkusit třeba na pullitru.

host - 6.34 (?), 2.1.2010 20:35

Otázka je, co příznivci vápna tím vápnem nazývají.Když si dáte hasit kusové vápno a vysrříkne na vás, prožere vám to díru do kůže.když namočíte ruku a strčíte ji vápenného hydrátu tak dopadnete stejně.Naopak vyhašené vápno je netečné bílé bláto.V některých zemích to snad balí do betelových listů a žvýkají.Můžete říct, jakou podobu vápna používáte?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 3.1.2010 8:54

Vyhašené vápno není až tak netečné bílé bláto, je to středně silný hydroxid Ca(OH)2. Pochybuji, že by je někdo žvýkal.
   Slaběji může působit precipitovaný vápenatý hydrogenuhličitan

Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 66.105 (?), 3.1.2010 11:09

Pan Vysloužil to řekl rozumně a opatrně. Vápno je dost silný hydroxid. Nicméně to žvýkání s vápnem nebo sodou v některých zemích existuje (alkalická extrakce). Jeden můj známý to někde v Latinské Americe viděl na vlastní oči. Úplně mě z toho mrazilo. Byl to prostředek umožňující těžkou práci v horku. Bez kontroly na pH metru bych asi nic nedestiloval ani nežvýkal. Takový odhad dávkování se může při změně suroviny i v přírodním pufru pěkně lišit od záměru.

Ještě na upřesnění: vyhašené vápno a vápenný hydrát jsou chemicky shodné látky. V technické praxi mohou mít jen jiný obsah vody.

host - 39.70 (?), 10.1.2010 14:53

Aktivního uhlí (např. Carborafin,... Carbontox...) se přidává cca 1 kávová lžička na 10 l čištěného alkoholu. Potom se cca týden nebo 14 dnů nechá půsubit, důležité je jej několikrát protřepávat (stačí tak 1 - 2x denně). Potom se přefiltruje přes papírový fitr a podle "chuti" případně ještě předestikuje. Počítejte samozřejmě stím, že "pálenka" bude chudší na "buket", tyto látky se totiž též sorbují na aktivní uhlí. Samozřejmě napřed dělám pokus jen s menším množstvím alkoholu (a podle toho snížím i množství aktivního uhlí). ... V případě největší nouze, kdy se s "chutí" alkoholu nedá moc dělat, je zde ještě možnost použít "macerace" s nějakým "výrazným ovocem" nebo "kořením", a tím "zamaskovat" tento nedostatek.     Zdravím   Tonda.

host - 193.101 (?), 10.1.2010 21:03

Kúpil som v obchode filtračnú vložku s aktivnym uhlím, ktorá sa mení v domácej úpravovni vody. Je to ptastový valec asi desať centimetrov dlhý priemeru osem centimetrov, naplnený granulovaným uhlím. Vzorku jablčkovice som cez filter prelial a vápenná aroma zmizla. Po druhom preliatí zmizla aj chuť po vápne. Jablkovica bez vône zostala horkej chuti. Teraz mám dve možnosti: Buď to dám najprv prepáliť a potom použijem korenia a maceráty, alebo ich tam dám hneď. Keď že nie som zbehnutý v dochucovaní páleniek, neviem ktoré výrazné ovocie alebo korenia použiť, prosim o radu. Jozef

host - 109.22 (?), 23.1.2010 15:28

použití vápna se mi zdálo příliš agresivní a proto jsem před 2.pálením přidal do cca 1.5 l lutru asi 2 kávové lžíčky sody /je však hůře rozpustná a bylo nutné mírně zahřátí/.Následná destilace byla provedena v labo podmínkách ve skleněné aparatuře vč.reflux.kolony.Výsledný destilát po minim.odvětrání naředěn na 50% a nyní ochutnávám a čichám.Chuťově se mi zdá lepší/ v porovnáním s "čistým lutrem" - jen se tvoří bílý proužek na sklence.Rovněž jsem zkoušel tabletu živočiš.uhlí do lutru a poté 2.destilace.Zde se mi zdá slivovice méně aromatická i chuťově "slabší" - což jsem ostatně předpokládal.Škoda jen, že zatím ochutnávám sám a mé chuťové pocity mohou být zkreslené. 

host - 193.187 (?), 20.2.2010 22:59

Článek o přidání vápna do kvasu den před vypálením jsem si také stáhnul. Poradil příteli, ale udělal to jednou a bylo tam cítit vápno, tak s tím hned skončil. Pátral jsem dál po vysvětlení na internetu a našel zajímavou diskusi na adrese homedistiller.org v menu Distilling a po rozbalení Distilling the wash v části počínaje Salt a konče odstavcem Chemical Cleaning Fresh Home Made Alcohol (před částí Double Distilling for Whiskay). Rozepisuji to aby to zájemci našli. V podstatě tam došli k názoru, že vápno i soda je neúčinná pokud se dá do kvasu a destiluje. Zahřátím se znovu vytvoří to co se mělo odstranit. Nakonec se doporučuje čištění takto: Po prvním vypálení se zjistí zda pálenka obsahuje kyseliny a přiboudliny, přidá se jedlá soda a potassium permanganate, nechá se to zreagovat a po 12 hod. se odfiltrují pevné složky a může se pálit podruhé. Pak doporučují na závěr aktivní uhlí. Nejsem chemik, ani neznám pořádně anglicky, tak doporučuji každému si to přežvýkat sám. Dá se tam najít spoustu informací, dokonce i resepty na likéry a další lihoviny z celého světa. Sám se chystám příští měsíc vypálit jabka, tak sháním informace a tu jich je opravdu dost.

host - 220.205 (?), 31.12.2011 16:20

Po prvním vypálení se zjistí zda pálenka obsahuje kyseliny a přiboudliny, přidá se jedlá soda a potassium permanganate, nechá se to zreagovat a po 12 hod. se odfiltrují pevné složky a může se pálit podruhé.

Nikomu nedoporučuji se tímto názorem řídit. Přídavek potassium permanganate, tedy manganistanu draselného KMnO4 do lutru způsobí okamžitou oxidaci přítomného lihu až na kyselinu octovou po zahřátí k varu. Ani přídavek jedlé sody, tedy hydrogenuhličitanu sodného NaHCO3,nemá žádný význam. Ačkoliv vodné roztoky (velmi studené, aby nedošlo k hydrolýze) jedlé sody vykazují pH 8,4 (slabá alkálie) dochází vždy k pěnění lutru, uvolněným oxidem uhličitým, neutralizaci přítomných kyselin, ale nebezpečí kontaminace destilátu sodnými solemi přítomných kyselin je objektivně možné a způsobuje natrpkou chuť destilátu. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz