Já osobně jsem toho názoru, že chuť destilátu je pouze záležitostí kulinářského vkusu. Komu chutná lihový výluh ze sudu, nechť si pálemku nalije kam chce. Ale destilát, jak vyšel z destilačního zařízení, má svoje konkrétní vlastnosti a cokoliv dalšího je pouze individuální manipulace. S dobrou pálenkou je třeba citlivě pracovat a rozumně uvažovat, bude či nebude-li uměle měněna její chuť a vůně. Barvení, kořenění, sudování a nevím co ještě chuť originálního destilátu nevylepšuje, pouze mění. A nepovedený destilát tedy nevylepší, ale změní a výsledek závisí pouze na pijákovi. Totéž se týká a i barvy. Pokud veřejnost myslí, že rum je hnědý, nechť jej takový má. Ale z destilačního zařízení takový nevyšel. Poté co byl obarven, oslazen a okořeněn, je to sice podle názvu rum, ale podle složení jakási míchanice.
Mimochodem, nadělal jsem za posledních nějakých 30 let spoustu různých destilátů (v mezích zákona o lihu), takže vím o čem mluvím.