Souhlasím s tím, že je dobrá a méně dobrá slivovice. Kvas jde zkazit velice rychle. Hodně cukru, přimícháním jiných ovocných plodů nebo špatným pálením. Někdy se divím co jsou lidi ochotni vypít. Co se týká toho sudu. V roce 1997 byla jako každých sedm let velice dobrá úroda (něco kolem 3,5t) takže se s tím dalo experimentovat. Náhodou jsem na jarmarku zakoupil 10l dubový sud a nalil do něj slivovici. Tento sud jsem měl umístěn v domě na chodbě a byl pevně uzavřen a vstupy zality voskem. Po třech letech mě žena nadávala, že to akorát drží prach ať sud přenesu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že sud který byl naplněn po okraj teď šplouchá. Otevřel jsem ho a obsah vylil do demižonu.Stav byl takový, že z demižonu jsem vylil pouhých 8,5l slivovice, která byla zabarvená do hněda.Nejvíce zajímavé, ale bylo to, že slivovice původně vypálená na 50,5% měla nyní 69% a při míchání vyvolávala pocit větší hustoty. Nalil jsem do sudu opět novou slivovici a umístil v domě. Ke vší smůle do místnosti, která byla vytápěná.Takže když jsem po dvou a půl letech sud přenášel zjistil jsem, že je lehký a po otevření i prázdný. Při čichnutí k otvoru sudu jsem zjistil velkou koncentraci výparů alkoholu. Vlastně mě to málem porazilo. Došel jsem k závěru, že teplem docházelo k vysušování dřeva a následnému nasakování slivovice ze vnitř. Opět jsem nalil plnou a umístil jsem ji do chladného sklepa kde zraje již pět let. A je stále plná.Má rada: pokud nemáte větší množství slivovice je škoda jí kazit uložením do sudu, sklo je na to nejlepší.Pokud k tomu ale dospějete tak uložit v chladu řádně uzavřenou a počítat s tím, že se zabarví. Že by byla lahodnější je pověra. Jsem z okolí Vizovic a něco jsem již vypálil, tak doufám, že moje osobní zkušenost přispěje ostatním ke kvalitě našeho Valašského zlata. PM