Uskladnění slivovice v dub. sudu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?)
16.9.2009 14:37

Neumím si představit proces, kterým při ležení v sudu vzrostla o tolik koncentrace alkoholu. Odpovídala tomu i chuť? Nemohlo jít o chybu metodiky měření - zřejmě na bázi hustoty? 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 90.135 (?), 14.6.2009 11:30

Dekuji za rady, a kdyby byli jeste nejake napady nebo skusenosti tak dejte vedet.

                     
host - 243.201 (?), 13.7.2009 22:20

Dobrý den.A jak na tak zvanou Zlatou slivovici?Není nato dobrý dubový sud.Tak 2,3,roky.A barva je Zlatová a´chut´stejná.M&G.

                     
host - 19.114 (?), 4.9.2009 14:10

Pokud jde jen o chuť a není vyžadováno i estetické hledisko, je možno sud s jehož původem si nejsem jist nahradit dubovými špalíky nebo chipsy, které se mohou vložit do jakékoliv nádoby. Tam už kvalitu dřeva ohlidáte!

                     
host - 24.183 (?), 5.9.2009 11:16

Dubové špalíky používám dlouho, na tomto serveru se o tomto tématu kdysi dost podrobně diskutovalo. Zkuste si to vyhledat...

                  
host - 176.6 (?), 1.9.2009 22:37

Vínovice ať již z vína či matolin do sudu patří. Po bílém vínu je to ideál, ale sířením by se vínovice asi pokazila. Já mám vínovici v sudu novém bez síření 4roky a stále zraje k lepšímu. Při plnění do sudu byla ředěna na 48% a stále získává nakvalitě (i když zdatně upíjím) a poslední zbytek bych chtěl archivovat. Kvalitní švestku (nebo jinou jakostní pálenku) ovšem takto upravit by byla ale hloupost!!

   
host - 228.138 (?), 9.9.2009 21:50

Souhlasím s tím, že je dobrá a méně dobrá slivovice. Kvas jde zkazit velice rychle. Hodně cukru, přimícháním jiných ovocných plodů nebo špatným pálením. Někdy se divím co jsou lidi ochotni vypít. Co se týká toho sudu. V roce 1997 byla jako každých sedm let velice dobrá úroda (něco kolem 3,5t) takže se s tím dalo experimentovat. Náhodou jsem na jarmarku zakoupil 10l dubový sud a nalil do něj slivovici. Tento sud jsem měl umístěn v domě na chodbě a byl pevně uzavřen a vstupy zality voskem. Po třech letech mě žena nadávala, že to akorát drží prach ať sud přenesu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že sud který byl naplněn po okraj teď šplouchá. Otevřel jsem ho a obsah vylil do demižonu.Stav byl takový, že z demižonu jsem vylil pouhých 8,5l slivovice, která byla zabarvená do hněda.Nejvíce zajímavé, ale bylo to, že slivovice původně vypálená na 50,5% měla nyní 69% a při míchání vyvolávala pocit větší hustoty. Nalil jsem do sudu opět novou slivovici a umístil v domě. Ke vší smůle do místnosti, která byla vytápěná.Takže když jsem po dvou a půl letech sud přenášel zjistil jsem, že je lehký a po otevření i prázdný. Při čichnutí k otvoru sudu jsem zjistil velkou koncentraci výparů alkoholu. Vlastně mě to málem porazilo. Došel jsem k závěru, že teplem docházelo k vysušování dřeva a následnému nasakování slivovice ze vnitř. Opět jsem nalil plnou a umístil jsem ji do chladného sklepa kde zraje již pět let. A je stále plná.Má rada: pokud nemáte větší množství slivovice je škoda jí kazit uložením do sudu, sklo je na to nejlepší.Pokud k tomu ale dospějete tak uložit v chladu řádně uzavřenou a počítat s tím, že se zabarví. Že by byla lahodnější je pověra. Jsem z okolí Vizovic a něco jsem již vypálil, tak doufám, že moje osobní zkušenost přispěje ostatním ke kvalitě našeho Valašského zlata. PM

      
host - 228.138 (?), 9.9.2009 21:59

Pro upřesnění ještě dodávám, že celou dobu jsem psal o švestkovém kvasu a švestkové slivovici. Uvádět vinný, jablečný, meruňkový nebo co já vím destilát jako slivovici je zhovadilost a hrubá neznalost a taková osoba by doopravdy měla zústat pouze u nákupu a nepouštět se do výroby.Bez urážky.PM

         
Jan-o - (20) - 65.232 (?), 10.9.2009 0:14
Jen malý dotaz, měřil jste při stejné teplotě? Slivovice i ve skle má po letech tendenci vyprchat a ztrácet sílu, natož v sudu. Honza
            
host - 249.60 (?), 16.9.2009 14:07

Ano, teplota byla stejná a propočítána přesně dle tabulek, které jsou potřebné pro ředění vypálené slivovice na danou hodnotu % alkoholu.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 16.9.2009 14:37

Neumím si představit proces, kterým při ležení v sudu vzrostla o tolik koncentrace alkoholu. Odpovídala tomu i chuť? Nemohlo jít o chybu metodiky měření - zřejmě na bázi hustoty? 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika