Měl jsem dva sudy dubový a akátový, každý dává jinou chuť, vůni a barvu uloženému destilátu. Nechci se přít co je lepší, zda nechat ve skle nebo v sudě. Osobně si myslím, že sud posune dobrou slivovici o level výš.
Ortodoxním zastáncům skla chci říct, že v minulosti byly destiláty jen v sudech a až později ve skle.
Sudy na destiláty jsou uvnitř vypalovány, vnitřní vrstva dřeva je zuhelnatělá. To staré sudy na pivo (vysmolené) a na víno nemají.
Na jaře pálenou slivovici není možné pro její až nepříjemně intenzivní chuť a vůni pít. Teprve po několikaletém uskladnění a odvětrání je skvělá.
Jako mladí jsme ráno v plné tramvaji potají otevřeli plácačku se slivovicí. Jak zavoněla, okolostojící se začali vrtět a rozhlížet. Do další stanice byla již celá tramvaj nabuzená.