Uskladnění slivovice v dub. sudu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
7.1.2010 21:58

Mám stejný názor, třebaže sám jsem slivovici do sudu nikdy nedával. Jenom jsem ji chutnal od jiných, ale tam jsem zase nemohl srovnat, jak chutnala před sudováním. Neurážejí mě pálenky, které zrají v sudech - whisky ani koňaky. Ale na čistém a voňavém ovocném destilátu si pochutnám víc.  A možná i na kvalitní vodce. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.11.2009 7:12

Proč je teda na láhvi irské Tullamorky napsáno whiskey?? Že by Irsko už patřilo k Americe?

Bez názvu
Bez názvu
                     
host - 160.168 (?), 26.11.2009 15:13

Jsem jenom opsal z letáku... nooo

                     
host - 129.96 (?), 26.11.2009 15:22

Protože Irové nejdříve také psali whisky a až později začali psát whiskey. Že by se opičili po Američanech?

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 26.11.2009 16:51

Pravdu máme všichni:,

Název whiskey pochází z irské gaelštiny uisge/uisce beatha), což znamená „voda života“. Tvar whisky (plural whiskies) je používán pro destiláty ze Skotska, Walesu, Kanady a Japonska, zatímco původní tvar whiskey je používán v Irsku a USA. 

(podle Wikipedie)

                     
host - 160.168 (?), 26.11.2009 17:13

                     
host - 197.107 (?), 7.1.2010 18:24

Dobrý den, nedá mi to a taky musím napsat svůj názor. Dle mého názoru kvalitní slivovice neni vhodná do jakéhokoliv sudu. Ovšem záleží co kdo od produktu chce. Pokud chci cítít v aromatice ovoce... tak žádný sud, stejně tak jako je blbost dávat do sudu meruňkovici, hruškovici nebo třešňovici. Zráním na sudu získá slivovice zlatou barvu, je jemnější, ale ztrácí na typické aromatice. Sám mám sud, ve kterém občas slivovici mám. Po vypálení nechávám odvětrat ve skleněných demižonech, překrytých hadérkou tak 1-2 měsíce, poté část nechám ve skle a část stočím do sudu. V novém sudu jsem ji míval 30-40 dní, ted po 15 letech a asi 20ti násobném použití se doba prodloužila na 50-60 dní, poté ji již lahvuji do skla pod korkový uzávěr. Jinak sud na slivovici se nezaviňuje!!! Jen dobře vypláchnout vodou, popřípadě vypařit, a od doby kdy sud mám jsem ani nepoužil síru, u sudu na destilát je to zbytečné a nepotřebné. Toť můj názor a rád ho s vámi proberu, díky za prostor a ochotně reagujte, miloš

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 7.1.2010 21:58

Mám stejný názor, třebaže sám jsem slivovici do sudu nikdy nedával. Jenom jsem ji chutnal od jiných, ale tam jsem zase nemohl srovnat, jak chutnala před sudováním. Neurážejí mě pálenky, které zrají v sudech - whisky ani koňaky. Ale na čistém a voňavém ovocném destilátu si pochutnám víc.  A možná i na kvalitní vodce. 

                     
host - 63.207 (?), 24.1.2011 19:43
Máš málo znalostí, hruška i třešeň patří do sudu. Odjakživa se dělá hruška wiliams stařená v dubovém sudu. Třešeň se zase dává do třešňového sudu. Já sám s používáním dřevěných sudů letos začínám a navrhuji použít sud na krátkou dobu. Pokud je kvas vytvořen bez cukru, tak je pálenka jemná a aromatická. Pokud ji chcete ještě o něco zjemnit, neřeďte ji v pálenici a dejte ji do vhodného dřevěného sudu (dub, akát, třešeň), který dobře před tím zavodníte. Pálenka je již po měsíci jemnější a aromatičtější. Přijde až o 5 procent alkoholu v novém sudu, takže uložení pálenky o síle 58 - 60 není na škodu.
                     
host - 249.60 (?), 19.1.2010 14:43

Toto forum je od toho, aby jsme zde probrali své zkušenosti, proto se nemám proč urážet. Váš názor je ve větší části shodný s názory jiných komu jsem toto řekl. Většina ovšem na svém trvali do doby než destilát sami koštovali a sami změřili. Kamarád je študovaný chemik a taky to nedokáže vysvětlit. Je možné že pro výpočet procent alkoholu u destilátu, který je zpracován v dřevěném sudu je potřeba jiných tabulek a měřičů než pro slivovici. Je pravda, že tento destilát má mnohem větší hustotu než klasicky vypálená a skladovaná slivovice. Vše se měřilo několikrát a u několika osob takže chyba měřáku nebo postupuje to vyloučena. Jo a musím se opravyt sud nebyl dubový, ale akátový. Dnes jsme shodou náhody byl u výrobce, který dělá fakt krásný věci ve tvaru sudu.MP

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 19.1.2010 16:39

Vašemu příspěvku příliš neozumím. Pokud narážíte na výše zmíněné sdělení, připomenu:

10l dubový sud a nalil do něj slivovici. Tento sud jsem měl umístěn v domě na chodbě a byl pevně uzavřen a vstupy zality voskem. Po třech letech mě žena nadávala, že to akorát drží prach ať sud přenesu. Jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že sud který byl naplněn po okraj teď šplouchá. Otevřel jsem ho a obsah vylil do demižonu.Stav byl takový, že z demižonu jsem vylil pouhých 8,5l slivovice, která byla zabarvená do hněda.Nejvíce zajímavé, ale bylo to, že slivovice původně vypálená na 50,5% měla nyní 69%

Jednoduchým výpočtem lze zjistit, že pokud by to byla pravda, tak ležením v sudu ve slivovici přibylo alkoholu. a to absolutně. To mi trochu připomíná perpetuum mobile. Pokud se měřil obsah alkoholu lihoměrem na bázi měření hustoty, může být chyba v rozdílné hustotě pálenky čisté a ze sudu. Pak je jedno, že se měřilo opakovaně a u několika odsob, pokud udělali stejnou chybu. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika