Uskladnění slivovice v dub. sudu



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.212 (?)
11.6.2009 20:37

Tak to Vám věřím, je to nepochybně tím, že Vy rozlišujete slivovici na dobrou a ještě lepší. Okysličení v sudu nějakou příchuť ubere, dub něco překryje, jinou přidá.
   Já jsem do soudku pálenku nedával, věřil jsem kdysi naivně na čarovnou moc dlouhého uskladnění, které udělá ze špatné pálenky dobrou. Před mnoha lety jsem si mysel, že je úplně jedno, co skončí v kvasu, vydestiluje se vždy jen to dobré. Že hnilé ovoce je vlastně taky kvašené, že nezralé plody stačí řádně dosladit.  Nedávno jsem otevřel jednu takovou láhev po 25 letech - nu pít se to dalo, ale loňská je lepší. Proto hlásám, že opravdový patok lze v lahodnou kořalku přeměnit jen teoreticky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

radkezi - (1) - 90.135 (?), 11.6.2009 11:24, zobrazeno: 118389x

Dobrý den, chci uskladnit slivovici v zavíněném dubovém sudu. Mám ten sud vysiřit ještě před zavíněním nebo až po něm? Prosím o radu jak postupovat aby vše dopadlo O.K. Předem dekuji.

   
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 235.143 (?), 11.6.2009 14:12

Podľa môjho názoru naplnenie slivovice do dubového sudu ju degraduje. Pokiaľ je dobrá a povedená nedával by som ju. Ale keď sa nepodarí, čo sa môže stát akémukoľvek odborníkovi, možno by som ju dal. No prikláňam sa k jablkovici, nanajvýš hruškovici do sudu. Priznám sa slivovicu z dubového subu som nepil.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 11.6.2009 15:06

Sud bych nesířil. Nevím, k čemu by síra slivovici pomohla. Pálenka není víno. Ve shodě s p. Gregorcem soudím, že dobrá slivovice je natolik lahodná, že ji netřeba dotvářet chutí dubového dřeva. Na rozdíl od něj si však myslím, že ze špatné pálenky dobrou neudělá ani pobyt v sudu.

         
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 76.241 (?), 11.6.2009 15:33

Pil som taku. Sud jej dal neobycajnu jemnost. Ja ako "pijan amater " som skoro nespoznal co to je...  Trosku ubral niektore vyrazne chute a pridal malinko buket.... no a trochu farby. Bola vynikajuca z toho sudu i ked mozno to bol len klam, pretoze ten co ju robil bol fajnsmeker.  (aj stromky vyberal na slivovicu, nie do kolacov) No a nekostoval som ju predtym ako bola v sude. Inak v sude ma byt len po isty cas, inak nebude dobra. Nepamatam kolko ci roka lebo dva.

            
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 235.143 (?), 11.6.2009 19:46

Niet, čo skrývať.  Pár ráz sa mi stalo, že aj pri dodržaním správnych zásad založenia kvasu a jeho vedenie a pálenie, sa mi stalo, že som s výslednym destilátom nebol spokojný. Preto z vlastnej skúsenosti tvrdím, že dub sud za dva roky stiahne ostrosť destilátu.  Jednoducho poviem, že ju spraví piteľnejšiou.  Toť môj osobný názor.

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.212 (?), 11.6.2009 20:37

Tak to Vám věřím, je to nepochybně tím, že Vy rozlišujete slivovici na dobrou a ještě lepší. Okysličení v sudu nějakou příchuť ubere, dub něco překryje, jinou přidá.
   Já jsem do soudku pálenku nedával, věřil jsem kdysi naivně na čarovnou moc dlouhého uskladnění, které udělá ze špatné pálenky dobrou. Před mnoha lety jsem si mysel, že je úplně jedno, co skončí v kvasu, vydestiluje se vždy jen to dobré. Že hnilé ovoce je vlastně taky kvašené, že nezralé plody stačí řádně dosladit.  Nedávno jsem otevřel jednu takovou láhev po 25 letech - nu pít se to dalo, ale loňská je lepší. Proto hlásám, že opravdový patok lze v lahodnou kořalku přeměnit jen teoreticky.

                  
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 235.143 (?), 11.6.2009 21:44

Podelím sa s Vami o jednu informáciu, ktorú som sa dozvedel.  Môj priateľ, na radu ďalšieho priateľa,  si dal vyrobiť drevené súdky z dreva Moruše. Vďaka tomu, že neďaleko máme dobrého výrobcu sudov, rozširuje sa móda plnenia slivovice do morušových drevených sudov. Keďže priateľ je amatér, sám nevie o rozdiele dubového a morušového dreva. Pre mňa je to tiež španielska dedina. A cena morušového sudu je rádovo vyššia. Ale čo rozdielne môže dať morušový sud destilátu?...

                     
host - 180.2 (?), 11.6.2009 21:58

Morušové dřevo neobsahuje třísloviny jako dubové. Sudy z morušového dřeva se na uskladnění pálenek hodně používají v Maďarsku, kde zřejmě tato dřevina lépe roste, protože chce přeci jen teplo. Asi tedy mají víc stromů na surovinu k výrobě těchto sudů. Něco mně ale říká, že i u nás se dá soudek z morušového dřeva koupit. Taky jsem o něm uvažoval. Stanislaw

                  
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 12.6.2009 14:39

Musí být v sudu, v lahvi destilát už nezraje.

   
host - 90.135 (?), 12.6.2009 8:24

Ja mam totiz doma kolem sto litru vinneho kvasu a chci ho po vypaleni dat do sudu uzrat. Tak uvidim jak to dopadne...!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika