Trnkovica (trnka obecna)

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 221.2 (?)
14.12.2015 21:21
Dobrý večer, ja používam sudy 120 L, šrubovacie i jednoduché bez závitu, ale vždy s kvasnou zátkou. Tiež som sa stretával s netesnosťou medzi vekom a telom. Kúpilk som si v obchode s obalovým materiálom cca 10 cm širokú strečku a s touto urobím asi 5-6 otáčok s predpätím a je po netesnostiach. Zdravím, Bajas.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 139.37 (?), 11.12.2015 20:43

Pane xxx.xxx.12.222, píšete, že jste amatér a začátečník ale podle toho co jste napsal před Vámi smekám.
Umíte oddělit zrno od plev, používáte rozum a něco o kvašení víte.
*
Zajímavé názory tady zazněly:

Proč ředit trnkový kvas vodou?
Tohle přece nemůže nikdo kdo pracoval s trnkami napsat!

Proč trnky pařit nebo vařit a mačkat když to jsou víceméně samé pecky a slupky?
A co se s nimi bude dít při destilaci?

Proč je omývat když se tím smyjí kvasinky?
Kdo někdo sbíral trnky ví kolik nejrůznějšího marasu se do nich dostane. Lístečků, větviček atd. A každý kdo někdy něco zavařoval, zkvašoval ví, že je to nesmysl. Pokud se něco před zkvašováním zásadně nemyje tak je to jen velmi měkké ovoce u kterého to není proveditelné. Např. maliny.

Proč se snažit pro přejití bouřlivého utěsnit sud s bublátkem?
Proč měřit cukr a sledovat bublání když stačí do su=du strčit ruku a olízat prsty?
Tohle myslím nepotřebuje komentář...

Kvasenie trnky udajne prebieha az 12 tyzdnov (info z palenice). Ze dokvasa extra pomaly kvoli trieslovinam.
Nejde to paušalizovat - záleží na vedení kvasu. Podle podmínek to může být pár dnů až třeba půl roku.

Rafael.

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (658) - 146.186 (?), 12.12.2015 10:23

No omlouvám se, u nás na Slovácku se říká švestkám trnky a vzhledem k tomu, že je tazatel Slovák jsem myslel, že dělá švestkový kvas. Mělo mě trknout datum...

Nicméně obdivuji trpělivost při trhání. Dělal jsem pálenku z višní i třešní a zapřísahal jsem se, že už nikdy více. A to jsou plané trnky ještě menší.

U toho utěsnění sudu tmelem- nemáte strach, že to neotevřete:) Letos jsem do starých sudů dal kvasné zátky, ale taky jsem se potýkal s netěsností. Nové těsnění do vík se mi ale nepodařilo sehnat. Nevíte někdo, kde mají? Kupovat nové sudy se mi nechce. Navíc v nepotravinářských těsnění ani není a potravinářské jsou dražší.

host - 229.50 (?), 12.12.2015 15:05

Martine, hledejte "těsnění na víka sudu" přip. "O kroužky".
Jeden prodejce sudů, ten první a asi největší, nabízí i náhradní víka, spony, kohouty apod.
Svépomocnou výrobu - lepení těsnění po velmi špatných zkušenostech nedoporučuji.
Jinak nevím proč se zaměřujete na zrovna potravinářské těsnění když s kvasem vůbec nepřijde do styku. Já bych spíš vybíral podle jeho tuhosti, poddajnosti a kvalitě slepení.
*
Osobně budu raději s nějakou "veselou" společností trhat trnky, šípky, rybíz apod. než šplhat v korunách stromů jako opice.
Navíc výrobky z nich jsou daleko vzácnější a běžně nedostupné.

Rafael.

hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (658) - 146.186 (?), 12.12.2015 21:00

Potravinářské těsnění nehledám, ale v okolí při shánění těsnění a sudů měly těsnění jen bílé potravinářské sudy.

Já bohužel trhám většinou sám a natrhat 100kg třešní nebo višní je opravdu nadlouho a já času nemám nazbyt. Ve srovnání s meruňkami nebo dokonce hruškami je to řehole. A výsledek podle mě za to nestojí. Třešně nechávám dětem a špačkům, z višní dělám "griotku", skvělý džem a někdy i višňák. Taky je mrazíme a na konci léta přidáváme do pečeného čaje.

Je ale pravda, že zatím nejlepší "griotku" jsem udělal z višní naložených do třešňovice. Většinou na to používám meruňkovici.

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 221.2 (?), 14.12.2015 21:21
Dobrý večer, ja používam sudy 120 L, šrubovacie i jednoduché bez závitu, ale vždy s kvasnou zátkou. Tiež som sa stretával s netesnosťou medzi vekom a telom. Kúpilk som si v obchode s obalovým materiálom cca 10 cm širokú strečku a s touto urobím asi 5-6 otáčok s predpätím a je po netesnostiach. Zdravím, Bajas.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 14.12.2015 22:12

Já tedy tu honbu za maximální hermetičností sudů s kvasnou zátkou nepraktikuji ani nepovažuji za nezbytnou podmínku dobré pálenky. Dobře pasující víko a folie přepásaná veloduší docela stačí. Pamatuji, že můj nebožtík tchán kvasil švestky v dřevěném škopku přikrytém jen kusem lina, aby do něj nepadalo listí. Tvrdil, že oschlá krusta plovoucí na povrchu kvasu chrání. Pravda,. dnes bych ho nenapodoboval, slivovici měl přesto prvotřídní.

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 221.2 (?), 14.12.2015 23:57
ja netvrdím, že je to to najlepšie. Nemal som nikoho, kto by mi to poradil.Po prvej zoctovatenej kadi som si kúpil zopár knižiek a hlavne jednu od pána Jaroslava Balaštíka a tam som sa dočítal o kvasných zátkach, podľa mňa je to pre mňa ľahšia cesta k prijateľnému kvasu. Zdravím, Bajas.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 15.12.2015 17:18

Obalením sudu strečovou folií se zbavíte možnosti jakkoli kvas kontrolovat (pomíjím diskutabiliní míchání kvasu). Což o to, u švestek to není až tak nutné, těm se obvykle nic nestane. U nich je spíš problém s přisypáváním. Ne vždy lze naplnit velký sud najednou. U choulostivějších kvasů je ale kontrola cukernatosti, příp. křísu na místě. 

host - 3.38 (?), 4.11.2019 23:49

Já jsem vyřešil těsnění víka se sponou tak, že jsem na původní těsnění nalepil těsnění do okenních křídel a mám po starostech s netěsnostmi.

Václav

Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 5.11.2019 17:36

Objednal jsem na netu nová originál těsnění jak do 120L tak i do 220 litrových beček. Vzal jsem si rovnou náhradní a pár nových spon.

Jedno těsnění vyšlo kolem 30 Kč.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025