Ako neviem či niečo viete o kvasení, ale bez vody nevykvasí ani prd.
Áno curok kvasí a mení sa na alkohol ale na to treba aj vodu...
A preto sa pridáva do kvasu voda.
A keďže trnky obsahujú minimum vody tak treba pridať vodu.
A o utesnovaní kvasných nádob sú diskusie na tisícky strán..
Vživote som neutesnila ni jednu jedinú nádobu na kvas, nikdy som nemal na kvase ani kvasnú zátku, vždy len dekel alebo igelit pretiahnuty gumou pod okrajom nádoby.
A nikdy som nemal pokazený kvas.
A každý jeden páleničiar kde som bol páliť, či už jablká, hrušky, slivky, čerešne, mirabelky, alebo kompatibilný mix, povedal že nepil tak dobrú pálenku.
O tom svedčí aj fakt že mama, ktorá je mimochodom v degustačnej komisií na súťažiach páleniek, povedala že je to perfektné.
Všetko je o príprave ovocia na kvas a o jeho založení.