Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek
|
|
|
|
host - 137.72 (?) 5.11.2015 14:19
Taky jsem demižony používal opakovaně, delší dobu, jen na čiré destiláty a před novou várkou jsem je jen několikrát propláchl vodou.
Ale jednou při velké sanitaci jsem je pořádně vydrhnul upravenou kominickou štětkou, horkou vodou se saponátem a moc jsem se divil, že voda byla žlutá až nahnědlá. A jejích stěnách byly během čištění vidět stopy po štětce. V těch demižonech byly skladovány jak 50% destiláty tak i neředěné nebo 80% líh. Tak mi bylo záhadou, že i ten vysokoprocentní líh jakožto silné rozpouštědlo ten nános který byl normálně neviditelný, úplně nerozpustil. A štětka se saponátem ano.
Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
j3david - Stříbrný Zahrádkář (192) - 51.179 (?), 25.10.2015 9:23, zobrazeno: 37752x
Dobrý den,
chtěl bych se podělit o zajímavý poznatek ohledně stárnutí slivovice. Tu pálím "napůl" se sousedem - tedy ze stejných trnek, stejného kvasu. Letní švestky - Katinka. Vypálíme, rozdělíme se. Já nechám svůj podíl ve sklepě asi tak týden odvětrat v 30 l demižonech. Ty poté zavřu a slivovici takto skladuju. Sklep mám suchý, relativně teplý (10 - 12 st.C). Kromě slivovice zde skladovány také jablka (vysychají, dlouho nevydrží, ale v době větrání slivovice jsou přítomny), kysané zelí v bečce a brambory na zimu. Soused svůj podíl stočí do menších lahví, tyto nechá taky nějakou dobu otevřené k odvětrání - u sebe ve sklepě samozřejmě. No a co se stane. Asi tak po roce moje slivovice v demižonech mírně zežloutne, jeho slivovice zůstane "bílá". Chuťově bych řekl že ta moje je malinko lepší. Když ji skladuji delší dobu, nažloutlý odstín se prohlubuje až do stavu téměř jako světlé bílé víno (no - možná přeháním), po ca 4 letech se to "ustálí". Ve štamprli tento nažloutlý odstín skoro vidět není, v lahvi ano. Sousedova do tohoto stavu nedojde. Závěr pro mne - asi je lepší skladovat ve větších nádobách. A že by svým dílem přispěl i etylen které "vylučují" jablka?
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 25.10.2015 9:42
Pokud ředíte vy a soused slivovici odděleně, každý zvláště, různou vodou (nemusí být nutně destilovaná) a na různá procenta, může to být i tímto. Další důvod může být, že sklep jak píšete je relativně teplý a z každé pálenky(s vyšší teplotou více)se v průběhu dlouhého času odpařuje zejména etanol a u některých pálenek i výrazně mizí vonné a chutové složky (merunka, broskev atd) a tento etanol-líh se odpařuje i přes zejména korek a i šroubové závěry. Takže dochází k úbytku % etanolu obsaženého v pálence až pod 50% obashu etanolu a tím možném částečném vysrážení mikroskopických částic, do té doby rozpuštěných ve vysokoprocentní pálence... Vliv skladování jablek, brambor se nepojeví, to by musel býti demižon otevřený pořád a ještě z nižší hladinou, aby přes jejií velkou plochu příjmal pachy, teoreticky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 229.27 (?), 25.10.2015 11:34
Taky se mi něco podobného stalo. A bylo to způsobeno demižony. I když to nebylo vidět, tak po důkladném vymytí jsem zjistil, že v nich byl nějaký povlak. A to jsem v nich skladoval jen čiré destiláty...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.232 (?), 4.11.2015 14:05
Dobrý den.
Nedá mi reagovat. Spousta lidí nosí slivovici ke koštu, která má nažloutlou barvu s tím, že je to slivovice stará pět, deset, patnáct let. Celou dobu skladovaná v demižonu.
Já tvrdím, že tuto barvu nemůže přirozeně získat, že je špinavý demižon, nadrobený korek, byla v tom trnka, kterou nedávno vytáhli.
Zajímám se o whisky a rumy a u těchto destilátů se udává, že barva je vždy získaná zráním ve dřevu. Ve skle, nedejbože uzavřená vzduchotěsně nemůže slivovice nikdy sama od sebe tmavnout, zrát, atd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.210 (?), 5.11.2015 13:18
pocul som ze niektore s vekom rosolovateju. Je to pravda?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
j3david - Stříbrný Zahrádkář (192) - 100.238 (?), 5.11.2015 13:48
Takže ještě jednou. Demižovy jak byly koupeny, tak byly použity pouze a jenom na skladování slivovice. V daném případě už opakovaně. Při předchozích skladovaných dávkách se slivovice nezabarvila, až v posledních čtyřech letech když kvas byl "vyroben" z letních švestek "Katinka". Že by to bylo touto odrůdou? Nadrobený korek - no budiž, možná nějaký ten drobeček... ale ve všech třech demižonech? A v demižonech se šroubovacím plastovým uzávěrem? Psal jsem taky že sousedovi v litrových lahvích to nežloutne. Dodatečným průzkumem zjištěno že ano, akorát v menším množství to není tak patrné.
Pokud jde o zabarvení - není to zdaleka tak intenzivní jako u whisky, rumu nebo koňaku.
Tipnul bych si to na nějakou reakci minoritních složek která pomalu dobíhá po destilaci (polymeraci, esterifikaci). Tedy mám na mysli právě složek které obsahují "letní pološvestky".
|
|
|
|
|
|
|
host - 137.72 (?), 5.11.2015 14:19
Taky jsem demižony používal opakovaně, delší dobu, jen na čiré destiláty a před novou várkou jsem je jen několikrát propláchl vodou.
Ale jednou při velké sanitaci jsem je pořádně vydrhnul upravenou kominickou štětkou, horkou vodou se saponátem a moc jsem se divil, že voda byla žlutá až nahnědlá. A jejích stěnách byly během čištění vidět stopy po štětce. V těch demižonech byly skladovány jak 50% destiláty tak i neředěné nebo 80% líh. Tak mi bylo záhadou, že i ten vysokoprocentní líh jakožto silné rozpouštědlo ten nános který byl normálně neviditelný, úplně nerozpustil. A štětka se saponátem ano.
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.3 (?), 1.9.2018 16:47
Jedine co mi prichazi na mysl, je obsah zeleza ve vode pouzite k redeni. Pokud barva neni od vlozene svestky, dreveneho sudu, špuntu, neco do palenky nenapadalo, kdyz byla otevrena, nebo palenka neni nijak jinak kontaminovana, nemůže zežloutnout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|