Čtyři roky není zas až tak moc, ten zlom přijde a pak už to bude jen časem degradovat.
Samozřejmě záleží na skladovacích podmínkách, ale v těch mých, myslím, že skoro ideálních, teda ne přímo v plných láhvích, ale podobných jako píšete Vy, bylo skoro vše už "jen" po deseti létech o ničem a šlo to do kotle.
Nejnáchylnější k rozpadu byly ovocné likéry i když 40%. U ovocných spec. pálenek to tak destruktivní nebylo, ale kvalitativně hodně ztratily. Teda mimo slivovice apod. V tom smyslu, že byly stále pitné. Ale nějaké extrémní zlepšení jejich kvality jsem nezaznamenal. Třeba jsem jen na to neměl degustační schopnosti, nevím.
(Bylinné likéry, nebo i medové, byly taky k času imunní).
A tak si myslím, že ve většině případů je ta extra kvalita starých lihovin jen mýtus a marketing anebo snobství.
Ale samozřejmě existují i výjimky. Sudové Koňaky, Calvadosy, Whisky, Rumy, atd., ale ty jsou k tomu díky svému složení určeny a ty stářicí ztráty jsou obrovské a vedou ke zlepšení kvality. Ale to posoudí a ocení málokdo...
Rafael.