Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek



host - 19.119 (?)
11.2.2019 17:13

Já jsem pil uskladněnou slivovici (ve skle zazátkovanou a pod voskem) po dvanácti letech - byla dána jako dárek k 70-sátce bratránkovi, který potom po roce zemřel a neměl ji kdo vypít. Když se potom našla a otevřela, chutnala jako jemná meruňkovice. Je pravda, že byla čistě vypálená, bez "vocasu", ale ta "slivka" byla, v té prvotní pálence před předáním, dost znát!!

Co se týče ostatních ovocných lihovin, tak opravdu po dvou třech letech ztrácí jejich aroma na síle.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Kamil Severa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (109) - 187.206 (?), 10.2.2019 18:17

Mám vše ve skle, lahve, nebo demižony naplněny ze 3/4, uzavřeny neprodyšně a minimálně jednou za rok ochutnám, tudíž provzdušňuji. A ten rozdíl tam je)

                     
host - 4.52 (?), 10.2.2019 19:03

Čtyři roky není zas až tak moc, ten zlom přijde a pak už to bude jen časem degradovat.
Samozřejmě záleží na skladovacích podmínkách, ale v těch mých, myslím, že skoro ideálních, teda ne přímo v plných láhvích, ale podobných jako píšete Vy, bylo skoro vše už "jen" po deseti létech o ničem a šlo to do kotle.
Nejnáchylnější k rozpadu byly ovocné likéry i když 40%. U ovocných spec. pálenek to tak destruktivní nebylo, ale kvalitativně hodně ztratily. Teda mimo slivovice apod. V tom smyslu, že byly stále pitné. Ale nějaké extrémní zlepšení jejich kvality jsem nezaznamenal. Třeba jsem jen na to neměl degustační schopnosti, nevím.
(Bylinné likéry, nebo i medové, byly taky k času imunní).
A tak si myslím, že ve většině případů je ta extra kvalita starých lihovin jen mýtus a marketing anebo snobství.
Ale samozřejmě existují i výjimky. Sudové Koňaky, Calvadosy, Whisky, Rumy, atd., ale ty jsou k tomu díky svému složení určeny a ty stářicí ztráty jsou obrovské a vedou ke zlepšení kvality. Ale to posoudí a ocení málokdo...

Rafael.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 10.2.2019 22:38

Mohu potvrdit, že slivovice stářím kvalitu neztrácí vůbec nebo jen minimálně.  Nevím, čím to, asi je aromatickými látkami tak nabítá, že se jejich úbytek nepozná. Jablkovice taky mnoho aromatu neztratí, asi proto, že nemá co ztratit.Ostatní ovocné - podtrhuji ovocné - destiláty včetně hruškovice je lepší do tří let vypít, to je můj poznatek. Dobré uskladnění chuť a vůni podrží, ale nezlepší. Pokud je ovocná pálenka po 10 letech lepší než po třech, pak nebyl vypálený úplně dobrý destilát (opět neplatí pro slivovici)

                     
host - 19.119 (?), 11.2.2019 17:13

Já jsem pil uskladněnou slivovici (ve skle zazátkovanou a pod voskem) po dvanácti letech - byla dána jako dárek k 70-sátce bratránkovi, který potom po roce zemřel a neměl ji kdo vypít. Když se potom našla a otevřela, chutnala jako jemná meruňkovice. Je pravda, že byla čistě vypálená, bez "vocasu", ale ta "slivka" byla, v té prvotní pálence před předáním, dost znát!!

Co se týče ostatních ovocných lihovin, tak opravdu po dvou třech letech ztrácí jejich aroma na síle.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika