Slivovice k narození syna
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 217.146 (?), 4.6.2011 12:50, zobrazeno: 12838x
Dobrý den
Jelikož jsem od Karlových Varů, kde zvyk slivovice k narození syna není pravidlem. Portřeboval bych poradit ohledně "této" tradice.
CHtěl bych koupit nějaké té domácí slivovice cca 10l a rozlejt to po 500ml skleněných lahví a uskladnit ve sklepě, ale problém u mě je kde koupit tu pravou slivovici která vydrží třeba 20-30 let a jak jí správně "zaflaškovat"?
díky za radu
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.93 (?), 4.6.2011 13:26
dřív vám to někdo ukradne.. doporučuju zakopat tak jednu flašku a zbytek vypít na zdraví,,, dobrou slivovici jedině s palírny od někoho... jinak nebrat! loni bylo švestek málo, kdoví, co by vám prodali za patok...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.73 (?), 21.9.2011 7:59
Já měl švestek dost. a o rok dřív ještě víc. To teprve letos jich je tak 50%.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 64.226 (?), 4.6.2011 21:22
Když se synovi narodil syn tak zakopal litr slivovice ke stromu, vnuk má 13let prý ji vykope až se bude ženit.Zátku dal korkovou a zalil voskem.Jsme z Moravy slivovici máme svoji, ale neprodáme.Tady je strom ořech kde je zakopaná.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.107 (?), 22.9.2011 10:20
Jsem z vesnice od Brna a tuto tradici někteří spoluobčané, převážně starousedlíci, dosud udržují. Do hloubky min. 80 cm se zakope korkem uzavřené a zavoskované 1-2 láhve slivovice, které se vykopou a konzumují při svatbě potomka bez ohledu na pohlaví. Slivovice nemá mít méně než 53 stupňů, láhev/ve se mají dát do nějaké roury, trubky ap. aby při dolování nedošlo k rozbití, udelat přesný plánek uložení tj. zaměřit na body, které mají dlouhodobě neměnou trvanlivost, tento uschovat tak, aby i např. po 20 letech byl k nalezení, kopii plánku dát jedné, ale opravdu důvěryhodné osobě, ale hlavně s místem uložení neseznámit své kamarády!!! Příběh ze života: Novopečený otec údajně v r. 1950 zakopal flašku slivovice u té křivé borovice na kraji paseky ve známém místním lese. V r. 1973, když se chystala svatba, tak tu správnou borovici nebyl schopen poznat a po více neúspěšných pokusech to vzdal a o svatbě se ze žalu nejen rozplakal, ale i doslova ožral pouze z jeden rok staré slivovice. Zda je tam někde ta flaška dodnes, nebo ji vykopali a samozřejmě i vypili jeho tehdejší kamarádi krátce po uložení do země se již asi nikdo nedoví. Mám 8 stromů švestek, letošní úroda je rekordni, zatím je nechávám vyzrát. Slivovice bude dost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.13 (?), 22.12.2011 19:43
Přibližně každé 2 roky máme dobrou úrodu. Sbíráme a prodáváme výhradně kvalitní a dozrálé ovoce. Co se týče slivovice... tak na hodonínsku - oblast tzv. Horňácku máme dobrou slivovici, nebo hruškovici, kterou nám každný chválí. Není problém prodat, nebo tak. Jen jde o tu cestu. Chtěl bych podotknout, že kvalitní slivovice, hruškovice či cokoliv, závisí na:
- kvalitě ovoce
- nikdy nedělat žádný mix (hrušky, durancie...)
- kvalitě palírny a technice
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 43.70 (?), 31.1.2012 17:21
Dotaz na p. Vysloužila. Co je myšleno vedením kvasu, pokud je ovoce zralé bez plesnivých plodů bez stopek, listi a po dobu kvašení pod kvasnou zátkou, neměl by být problém. Samozřejmostí je včasné vypálení a v dobré pálenici. Děkuji za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 31.1.2012 20:38
Přečtěte si znovu, jak jste položil svůj dotaz. Ale snad pochopím.
Záleží na druhu ovoce. U švestek je správné vedení kvasu zhruba to, co popisujete. Dokonce kvasná zátka není podmínkou, stačí těsnící poklop, případně folie s gumou, zcela nutné není ani včasné pálení.
U choulostivějších kvasů (hrušky, meruňky, mirabelky, třešně) patří ke správnému vedení kvasu dodržování optimální teploty kvašení, snaha o založení kvasu naráz, pokud možno v co největší nádobě, rozmělnění ovoce, u málo kyselého ovoce okyselení kvasu, atd.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|