Ředění slivovice
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 106.3 (?), 11.2.2011 0:00
Přidaný cukr nemá vliv na raní bolest hlavy. Bolest hlavy po domácí pálence je zcela jiné téma, ale rozhodně to není nadměrným cukrem v máču...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.205 (?), 12.2.2011 18:03
Mohly sedimentovat, to nepopírám. Otázka zní proč a jak jste je odfiltroval. Čtenáře zajímá, jakou technikou a kdy, tedy po jaké době. S nařeďováním koncentrovaných ovocných destilátů mám jakési zkušenosti. Především chci zdůraznit, že líh, tedy ethylalkohol obohacený o jakési chuťové KOMPONENTY, se mísí s měkkou vodou v jakémkoliv poměru bez ohledu na teplotu obou médií. S tímto poznáním jsem ve sporu s názory různých autorů popisující ředění alkoholů, kteří doporučují předepsané teploty, které pokud se neodrží, zákal vždy vzniká. Není to pravda pokud není destilát zasažen úkapovými či dokapovými složkami. Ovšem pokud primární destilát těmito složkami zasažen je a po naředění se zakalil a po nějaké době zase vyčeřil, svědčí to pouze o tom, že se příslušná komponenta ze směsi částečně vypařila, ale k pití to je jen s rizikem ranního bolení hlavy. slosar-petr@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.7 (?), 8.9.2011 7:55
V pálenici si nemůže být jistý nikdo ničím - záleží samozřejmě na znalostech a svědomitosti obsluhy a provedení a materiálu zařízení. Ale už jsem zažil těžké zákaly u slivovice ředěné v pálenici včetně zabarvení z měděnky. Největší víru v nezávadnost a kvalitu slivovice z oficiálních pálenic mají dle mé zkušenosti lidé, kteří někdy ani jednou jedinkrát se pálení nezůčastnili. Mám známého, skutečně inteligentního inženýra, který zaboha nemohl pochopit, že se v pálenici nedělají žádné rozbory na metylalkohol. Co k tomu dodat..
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.113 (?), 8.12.2012 19:44
K ředění pálenek je nejlepší použít tabulky ředění ze starých knih. Nestačí prostý výpočet, díky měnící se viskozitě která není linearní to v určitých koncentracích nesedí, po naředění rozhodně překontrolovat lihoměrem a doladit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.120 (?), 8.9.2011 11:23
Bežné kvasy (a to aj tie menej kvalitné) obsahujú metylalkoholu veľmi málo na to aby výsledný destilát ohrozoval zdravie konzumenta. Navyše protijedom pri požití metylalkoholu je etylalkohol ktorého je v destiláte mnohonásobne vyššia koncentrácia. Preto je postup páleníc v tomto smere dostačujúci. Tým samozrejme netvrdím že by sa nemal pri destilácii odstraňovať predok. Hovorím len, že z metylalkoholu netreba robiť zbytočného strašiaka...
|
|
|
|
|
|
|
host - 157.7 (?), 9.9.2011 8:45
Ano, to vím a plně souhlasím. Reagoval jsem na příspěvek...173.6 8.2.2011 18:42, že se máme v podstatě slepě spolehnout na obsluhu pálenic, kde se přece nemůže nic zmršit. Jako skeptik se držím názoru, že různí penzisti pracující v palírnách to kazili celý život sobě zadarmo a teď na stará kolena to kazí jiným za peníze. Jsou však i odborníci před kterými se skláním v úctě. Např ing.Ivoš Parák, Němčice n.H., který mě každou otázku zodpověděl stručně, jasně a logicky, takže se rozum nevzpírá takovému vysvětlení. A když nevěděl nebo byl na pochybách, tak to čestně přiznal.
Slepou vírou a nepřiměřeným očekáváním a nadějemi se pravidelně vyznačují ti, kteří nemají o dané věci nejmenší ánunk. A to platí pro všechny činnosti v životě.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 222.23 (?), 6.8.2012 10:14
Dobrý den, zkusil někdo roztát a ředit čerstvě napadaným sněhem?
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 21.10.2013 19:10
Osobně bych volil destilku, tak ředí v mnoha pálenicích a velká část vody v destilátu je taky "destilka". Kupované vody bych nebral, jednou to výrobce "ojebe" a pak to budete vylévat do záchodu za stálého míchání :)
|
|
|
|
|
|
|
|