Ředění slivovice
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 140.113 (?), 8.12.2012 19:17
přesně tak dělá to vápník ve vodě. Pokud se vám to stane a zákal nezmizí sám hodte do flašky tabletu živočišného uhlí a jak se rozpustí protřepat a do dvou dnů je zákal pryč. Pak je však nutno pálenky přelit přes filtrační papír. Bohužel aktivní uhlí odstraní částečně i ovocnou chut.
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.151 (?), 6.12.2008 22:13
Nejsem odborník, ale zkušenost už nějakou mám.Ředím vždy obyčejnou chlor. vodou z vodovodu a nemám žádný problém.Je důležité mít zhruba stejnou teplotu vody a přidávat ji pomalu za stálého mícháni, třeba i hadičkou.Pokud už se to stane, tak to není žádná pohroma, stačí dát pálenku pár dnů na mráz..Už jsem ředil pod 50% sliv. i jab. Zdravím
|
|
|
|
|
|
|
082m - (10) - 64.186 (?), 7.12.2008 22:03
Pokud se mohu přidat k diskusi tak já ředím pouze dest. vodou. Vodu kupuji v lékárně kde ji destilují v koloně ze skla - možná ji v jednom diskusním příspěvku označují jako potravinářská. Rozhodně bych nepoužil vodu která je označena jako technická což je odpadní proukt při výrobních procesech kde se používá chlazení. Voda ze studánek a vodovodu se dá použít jen pokud je měká. Vysrážené minerály pokazí vše.
Vlasta
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 218.137 (?), 7.12.2008 22:45
Zdravim.
Ja mám takú extrémistickú otázku. A načo vlastne riediť. Ja som za 20 nikdy neriedil ani mojich dedov som riediť pálenku nevidel.
Kvalitatívny faktor ovplyvňuje okrem mnohých faktorov aj spodný, slabý alkohol tečúci na konci pálenia, ktorý obsahuje veľké množstvo pravých aromatických látok. Stále sa mi opakuje, že pálenka je stále ešte silná ( 67-55) a tečie už slabá (30-20-15). Nechávam tiecť ďalej, ale stále kontrolujem farbu, vôňu a predovšetkým chuť spodného alkoholu. Priliatím slabšieho alkoholu do celk. obsahu dostanem výbornú aromatickú pálenku okolo 53. Nikdy som nemusel odstaviť predčasne varenie, kvôli zlej kvalite spodného alkoholu, t.j. nikdy som pálenku nemusel riediť.
Ak niekto páli 65 percentnú pálenku je to jeho vec, ale v nej necítite tú pravú chuť, akurát vás páli v krku ako sto čertov. 51-53 je moje rozmedzie nižšie, ani vyššie nepálim. Môj osobný názor.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?), 7.12.2008 23:04
To je v podstatě správný názor, zejména, pokud máte kvalitní kvas a dobrého páleníka. Existují ale palírny, kde Vám obsluha tak dlouho pálit nedovolí, nutí Vás ukončit pálení při výsledné koncentraci 64% (teče zrovna 40). Když trváte na tom, aby pálení pokračovalo, začne hlásit něco o tom, že za kvalitu pálenky odmítá převzít odpovědnost. To se mi již stalo, protože jsem svému kvasu věřil, na páleníkovy řeči jsem nedal a trval na pokračování. Příjemné to ale není. Příště jsem raději volil jinou palírnu. Mám pocit, že důvody předčasného ukončení pálení spočívají hlavně v tom, že platíte jen alkohol, páleníkovi se nevyplácí destilovat aromatickou vodu s pár procenty lihu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.138 (?), 8.12.2008 15:07
Tak musím povedať, že mne sa to nestalo ešte. S páleníkom sa poznám veľmi dobre býva na osade neďaleko a prakticky ho pozná každý. Je bežné, že si v pálenici niekedy rozložíme stôl a hráme karty, ak sa nás nazháňa dosť chlapov. Raz som sa mu na druhý deň musel aj ospravedlniť, boli sme príliš hluční, no on kývol rukou a povedal, že tak to má v pálenici vyzerať a dakedy dávno aj vyzeralo.
Zase má veľkú zodpovednosť, mohli sme mu narobiť problémy, no našťastie žiadna kontrola sa nekonala.
|
|
|
|
|
|
|
host - 131.51 (?), 6.1.2009 0:25
Pálenka se ředí na asi 40 %, pokud je přímo na pití. Pokud to je kvalitní pálenka určená třeba na zakopání do země nebo jiný způsob dlouhodobého skladování, ředí se tak na 50. Pokud to je pálenka určená k výrobě různých výluhů třeba z bylinek, ředí se i víc, maximálně tak 20 %, protože pod koncentrací asi 16 % případný přidaný cukr a další látky začínají znova kvasit a jinak se kazit. Voda na ředění by měla být za prvé dobrá. takže obyčejnou destilku asi ne, levnou vodu v PET flašce taky raději ne, spíš nějakou kvalitnější, nebo použít vodu přírodní z nějakého dobrého pramene s málo mineralizovanou vodou, třeba z pramene z nějaké písčité nevápenité vrstvy nebo z nějaké horské bystřiny. Vodu z vodovodu ano, pokud je v místě spíše voda podzemní, ne povrchová přečištěná třeba z Labe od Pardubic.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 113.29 (?), 6.1.2009 8:05
naředěním pálenky na 40% se dostanete na úroveň směsí prodávaných v obchodech a degradujete domácí pálenku..rozhodně doporučuji neředit pod 45%. U nás se za klasiku považuje okolo 51%. Pro maceraci např. bylin, ovoce aj. je třeba spíše co nejsilnější koncentrace alkoholu minimálně 60%,často je třeba prakticky čistý lih..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|