Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?
|
|
|
|
|
|
|
|
Mesány - (31) - 168.228 (?), 9.9.2019 12:01, zobrazeno: 6409x
Jak redite palenku? Respektive kdy? Mam toho letos celkem hodne a z duvodu uspory mista ve spajzu bych radeji nechal zrat tak, jak mi vytece. Pro predstavu ze 400 litru hrusek mi nateklo na rektifikacni kolone 25 litru skoro 80% palenky. Kdyz bych to naredil rovnou na pade, bude cca 40 litru, ale bojuju jaksi s mistem.. Dalsi ovoce na protazeni trubkama jeste ceka... Radeji bych nechal vetrat a zrat takto... Ale bude to mit vliv na vyslednou chut?
|
|
|
|
|
|
|
Mesány - (31) - 168.228 (?), 9.9.2019 23:59
Ty jo - skoro stovka shlednuti abzadna odpoved :-D
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mesány - (31) - 168.228 (?), 10.9.2019 0:42
Mi nerikejte, ze byla tak mizerna sezona vsude... Jinak tece to hezky... Az zbytecne moc teda.
|
|
|
|
|
|
|
host - 101.46 (?), 10.9.2019 6:29
Pane Mesány, příště tu fotku otočte, doma ve svém komunikačním zařízení, protože, velmi pravděpodobně, žádný uživatel tohoto portálu, nemá otočný fotografický monitor. To si k té mizerné fotce ještě máme lehnout na příslušný bok, abychom to řádně viděli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.170 (?), 19.12.2019 18:41
No, s tím pravidlem to bude možná trochu jinak. Kdysi, před staletími, byla doprava sudů s alkoholem dost obtížná. Přepravci, tj. kupř. námořníci, měli v podpalubí málo místa, takže ředit surový destilát (typicky 80% obj.) v podstatě 1:1 vodou, bylo jaksi kontraproduktivní. Jenže je tu háček. S vyšší koncentrací alkoholu v dřevěných sudech roste drsnost nápoje. Ostatně takový Navy rum - 80% se to zdá dokládat. Ukázalo se, že takových 55% EtOH je zhruba maximum pro zjemnělé evropské jazýčky. A právě ta požadovaná jemnost doušku zřejmě vede k onomu pravidlu - ukládat ředěné, nejvýše poněkud koncentrovanější.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mesány - (31) - 168.228 (?), 10.9.2019 12:32
Omlouvam se hostovi 101.46, chyba ale neni u me, fotografii focenou v pomeru stran 16:9 mi server otoci o 90 stupnu. Asi ji nedokaze zobrazit na vysku a automaticky ji otaci...
|
|
|
|
|
|
|
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 20.12.2019 22:35
Není lepší pálit na nižší lihovost? Někde jsem vícekrát četl reakce, že je lepší držet lihovost někde kolem 68% až 70% max. V poměru nateče sice více než při lihovosti 80 a více procent, ale poté se méně ředí a nepříjde se o tolik oromatických látek z ovoce. Alespon tak jsem to četl od více lidí co se zdálo, že mají docela bohaté zkušenosti. Jestli se nepletu dokonce jsem to vyčetl i v knihách.
|
|
|
|
|
|
|
host - 204.170 (?), 28.1.2020 23:23
Tak to bych rozhodně neradil. Destilovat se musí podle chuti odebraného a naředěného vzorku. Jinak se nabere dokap a ten mívá hanebnou chuť. Každý kvas/surovina je jiný. Někdy se dá jít do nějakých 96 stupňů Celsia, někdy se musí skončit třeba i na devadesáti, i méně. Lutr zpravidla táhnu výš, 2D pak musím hlídat a ochutnávat a táhnout jej níž. Lutr pak má třeba kolem 75 % obj., 2D třeba 85% obj. Pokud je člověk fajnšmekr, tak si vyzkouší i ředění 2D, To nemusí být přímo 40% obj. ale i o něco méně či více.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|