Nahořklá slivovice



host - 202.66 (?)
14.12.2009 20:09

Mame letos dve slivky, ta moje, kde byl podil pecek 20% je vyrazne sladsi nez znevypeckovaneho kvasu.  

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 42.99 (?), 14.12.2009 18:06, zobrazeno: 94681x

Dobrý den.

Po vypálení má slivovice nahořklou přichuť. Už jsem ji zkusil ovětrat - cca měsíc. Nemáte s tím někdo zkušenost. Co mohlo být příčinou nahořklé chutě pálenky? Lze to nějak odstranit?

Děkuji za odpověď

   
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 14.12.2009 18:37

Hořkou chuť můžou mít za následek roztlučené pecky ze švestek. Je to Váš případ?
Martin

      
host - 42.99 (?), 14.12.2009 19:56

V kvasu roztlučené pecky nebyly. Nevylučuji možnost že došlo k rozlomení nějakých pecek při přepalování kvasu - při míchání v kotli.

         
host - 202.66 (?), 14.12.2009 20:09

Mame letos dve slivky, ta moje, kde byl podil pecek 20% je vyrazne sladsi nez znevypeckovaneho kvasu.  

            
host - 122.179 (?), 15.12.2009 7:20

Pokud je kvasu 100 litrů, pak lze o loupání a regulaci objemu pecek uvažovat.U durancií je to snad možné až před pálením.Při větším množství kvasu by to švestkovou slivovici dost prodažilo.Otázka je, zda samotný výluh pecek při kvašení nezanechává ve slivovici jemně nahořklý závoj, což je mnohdy neodmyslitelné a k chuti slivovice patří.  AB

               
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 15.12.2009 7:40

Mohu potvrdit z praxe, že výpalky z Duranzií obsahují velké množství praskkých pecek a proto destilát je mírně nahořklý a chutná po mandlích. Takže tam je určitě nějaký výluh z jader.

               
duran - (41) - 125.72 (?), 15.12.2009 7:42

Z jakého druhu švestek máte slivovici?

Není to směs s nirabelkama (myrobalánem) z nich se totiž

vypájí typická slivovice s mandlovou chutí.

                  
host - 240.146 (?), 15.12.2009 12:10

Je to směs klasických trnek - odrudu neznám a durancii. No ale z durancii se mi zdála slivovice doposud vždy sladší, než z normálních trnek.

Letos poprvé se objevila tato nahořklá příchuť

            
host - 240.146 (?), 15.12.2009 12:07

Měl bych dotázek

To vypeckování provádíte, než dáte ovoce kvasit? To musí být šílená práce... Nebo ty pecky vyberete nějakým způsobem z kvasu - třeba přez síto - před pálením?

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 15.12.2009 14:35

Dělá se obojí. Někdo je peckuje při přípravě kvasu (šílená práce, stačí mi vypeckovávání při vaření povidel). Je možné lít kvas do kotle přes přepravku na ovoce - většinu pecek zachytí.
   Já nedělám ani jedno. Jemná příchuť po jádrech, podle mě,  do švestkového destilátu patří.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika