Ja som raz skusal odfiltrovat z rmutu tekutinu aj cez gazu a aj cez filtracny papier a mozem povedat ze je to dost zdlhave.nakoniec som sa na to vykaslal a kupil refraktomer za 50e. Tam staci kvapnut cez hajzel papier priamo na sklicko refraktomeru. Nic lepsie a primerane tejto cene nepoznam. Je to pre domace pouzitie asi najpresnejsia metoda. Pevna zlozka v rmute dost skresluje hustotu roztoku a kedze podiel cukru v roztoku je merany cez hustotu, pouzitie hustomera-cukromera musi byt pouzite v idealne cistej odfiltrovanej tekutine.
Na refraktomer kvapnes odobratim cez pipetu a ked chces pouzit cukromer, musis narusit kolac kvasu ovela drastickejsie cim pustas do kvasu vzduch, co nie je az tak ziaduce.
Co sa tyka cukru, mam skusenost ze 2 kg na 100l kvasu nikto neciti, pokial kvas prekvasi tak ako ma.
Pokial das viacej cukru a docielis prekvasenie cez kvasnice, moze byt ze budes citit vyssiu liehovitost a zaroven vonu liehu, ktora je specificka pre cukor. Trosku to prehlusi aromy ktore nemusia byt v nedostatocne zrelom ovoci dost koncentrovane.
Na chuti mozes citit stipanie ak bol pridany cukor vo vacsom mnozstve. Vid destilaty ktore su v obchodoch v cene 13-18€ za 0,7l.
Tie urcite nie su z prezreteho ovocia.netvrdim ze nie su pitelne ak trafis dobreho vyrobcu ale nie je to TOP destilat
Aromu palenky robia esencie, ktore su len v dozretom ovoci.
Predpokladom pre presne porovnanie test. Produktov je rovnaka kvalita palenia na jednom mieste. Neda sa to zrovnavad ked sa to pali kade tadema nie vzdy najednom overenim mieste.