Marhulový kvas nekvasí



Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (286) - 230.199 (?)
10.7.2017 11:08

"Pokial das viacej cukru a docielis prekvasenie cez kvasnice, moze byt ze budes citit vyssiu liehovitost a zaroven vonu liehu, ktora je specificka pre cukor. Trosku to prehlusi aromy ktore nemusia byt v nedostatocne zrelom ovoci dost koncentrovane." Siemensi, dovolím si oponovat: Cukr (myslíme tím řepný cukr - sacharozu) je disacharid složený z fruktozy (ovocný cukr) a glukozy (vinný cukr). Sacharozu obsahuje i většina ovoce - nejvíce švestky (až 60% z celkového množství cukrů), banány a broskve. Tato velice rozšířená pověra nejspíše vznikla z doslazování nahnilého a nekvalitního ovoce. Viz: Pálenice Troubelice

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 10.7.2017 16:40

Z vlastní zkušenosti vím, že cukrem se nic nezkazí. Raději víc, než míň, třeba i 8 či 10 kg do celkového množství 100 l kvasu

Naštěstí většina čtenářů již ví, že není všechno zlato, co je napsáno na internetu. Samozřejmě, že meruňkovice s 8-10kg cukru na 100 l se vypít dá. Je to v podstatě stejné, jako když ovocný destilát smícháte se stejným množstvím lihu. Chápu i to, že se najdou konzumenti, co ani nepoznají rozdíl.

                  
host - 242.58 (?), 10.7.2017 20:40

No pol kila cukru na rozbeh kvasenia pre nás začiatočníkov ešte povedzme ok, ale 8-10 to uý je asi lepšie (a aj možno lacnejšie) doliať rovno do hotového vodku nie? :-) To bol trošku vtip, ale marhulovicu robíme len tak zo zábavy a že máme veľa mahrúl čo je námluto vyhodiť na kompost. V podstate sa to u nás ani nepije. Vačšinu rozdáme a ja tak ma ovoniavam :-) a preto chce urobiť čo najlepšie to zvláneme, na množstve nám prakticky nezáleží. 

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 10.7.2017 23:53

marhulovicu robíme len tak zo zábavy a že máme veľa mahrúl čo je námluto vyhodiť na kompost

V tom případě udělejte opravdový destilát z ovoce. Jeho kvalita Vám bude odměnou.

                     
host - 243.46 (?), 11.2.2018 18:44

Len som chcela všetkým poďakovať za rady, nakoniec sme sa rozhodli nechať kvas na pokoji a nechať to na "prírodu". A musím povedať, že marhuľovica sa vydarila... je parádna, vraj.  Asi som bola len trochu moc nervná, lebo dedko by si ma určite vychutnal, keby kvas nevykvasil po našich experimentoch :-)...Experimentmi myslí pridávané kvasinky, výživa a úplne žiaden cukor. Ale radi by sme sa posúvali k čo najvyššej kvalite tak to musíme občas trochu risknúť. 

                     
host - 33.3 (?), 11.2.2018 19:10

Dobry den jake kvasinky doporucujete na svestky a kdy pridavat    nebo nepridavat co doporucite dekujií za radu

                     
host - 243.46 (?), 12.2.2018 18:21

No veru neviem, či si už môžem dovoliť niekomu radiť. Okrem toho pravdupovedieť sliviek zatial na pálenie nemáme dosť, lebo sa im u nás bohvieako nedarí. Zatial sme pálili vždy len marhule a tento rok prvýkrát čerešne. Ale čo sa kvasiniek týka asi by použili kvasinky : Spiriferm alebo Spiriferm Arom. Tieto u nás dostať vo vinarských potrebách a okrem toho som našla na nete celkom dobré popisy použitia. Kvasinky se dávali hned pri zakladaní kvasu. Najprv sme dali pektolitický enzím a potom za 2-3 hodiny sme dali zarobené kvasinky.

                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 12.2.2018 18:43

Tieto kvasinky používám už druhý rok, doporučil mi ich kamarát profesionálny degustátor, som s nimi namieru spokojný. Keď som sa na kvasinky pýtal vraveli už 70% týchto kvasiniek sa používa pri kvasení v paleniciach.Erbslöh kvasinky.

            
siemens - (43) - 99.76 (?), 27.7.2017 22:28

Ludia, nebojte sa pridat primerane mnozstvo cukru!!! Nemyslim 10kg na 100l kvasu! :)

Pokial ovocie nie je dozrete a nema dost svojho cukru, tiez z toho kvalitna palenka nikdy nebude! Cukor je pre kvasny proces MUST! (Primerane mnozstvo)

         
Optus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (286) - 230.199 (?), 10.7.2017 11:08

"Pokial das viacej cukru a docielis prekvasenie cez kvasnice, moze byt ze budes citit vyssiu liehovitost a zaroven vonu liehu, ktora je specificka pre cukor. Trosku to prehlusi aromy ktore nemusia byt v nedostatocne zrelom ovoci dost koncentrovane." Siemensi, dovolím si oponovat: Cukr (myslíme tím řepný cukr - sacharozu) je disacharid složený z fruktozy (ovocný cukr) a glukozy (vinný cukr). Sacharozu obsahuje i většina ovoce - nejvíce švestky (až 60% z celkového množství cukrů), banány a broskve. Tato velice rozšířená pověra nejspíše vznikla z doslazování nahnilého a nekvalitního ovoce. Viz: Pálenice Troubelice

            
siemens - (43) - 46.90 (?), 11.7.2017 22:51

OPTUS:  kazda odroda ovocia ma svoje maximum cukrov pri plnej zrelosti co ale aj predpokladanu koncentraciu arom. Pokial docukris nadmieru bielenou sacharozou akekolvek nedozrete ovocie tak je tam ten lieh citit.  Aromy a lieh v dozretom ovoci su v urcitej rovnovahe. Ak tu rovnovahu narusis neprimeranym pricukrenim, lieh naviac tam citit a palrnka aj stipe

Nikdy v zivote by ma nenapadlo pouzit zhnite ovocie a nie to hi este docukrovat.

Ver mi, mam s tym skusenosti dost.

P.s. pridat 8-10kg cukru na 100kg kvasu je absolutne nevhodne. Palrnku z toho vyrobis ak to dokonale prekvasi a aj s dobrym vytazkom, len ta kvalitz je velmi nizka.   Beriem to ako vtip

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika