Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?)
4.12.2018 17:09

Ještě bych k výčtu přidal amareto. Pálenky nejsou můj šálek čaje, ale občas dám do pálenice pár jablek nebo švestek a osobně si nedovedu představit, co do pálenky přidat, aby to "bylo lepší". Ty jabka z toho furt lezou i když do toho dám kaštan a mažu si s tím koleno. Jaká asi vznikne mesaliance, když se do toho přidá nějaké mandlové aroma, fuj.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 4.12.2018 8:32

Nejjednodužší je použít potravinářskou příchuť "hořká mandle" v přiměřeném množství. Nejlevnější je použít slupky z jader mandlí, které v tomto předvánočním období mnoho žen pečících cukroví vyhazuje. Nejrozumnější je použít celé jádra mandlí či jiného příbuzného peckového ovoce (meruňky, broskve, švestky, ryngle a višně). Je potřeba ochutnávat vstupní suroviny a podle potřeby doladit poměr (každé jádra jsou jinak aromatická a obsahují jiný poměr mezi amygdalínem, vanilínem a ostatními aromatickými glykosidy). Obecně není potřeba průtahová destilace, ale společné zrání potřebnou dobu v demižónku či soudku. V demižónku (oproti soudku) se doporučuje přidat i vanilkový lusk.

SfK.

   
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 120.64 (?), 4.12.2018 10:11

"Nevi nekdo jak vyrobit mandlovou "slivovici" co pridat treba do jablkovice aby chutnala po mandlích? Diky!"

Normálně bych se tomu jen zasmál, protože ten dotaz je v podstatě stejný, jako kdybych se ptal: "A co mám přidat do jablkovice, aby chutnala po hruškách?" smiley

Jenže, slivovici s příchutí a se slabým aroma po mandlích jsem měl možnost ochutnat, tak se tomu nesměju. Pocházela prý z břeclavska. Nebyla sice špatná, přesto mě ta mandlová příchuť ve slivovici připadla nevhodná - jako že do slivovice nepatří. A protože ta slivovice byla naprosto čirá, usuzuji, že mandle prodělaly destilaci, tzn. že byly již v kvasu nebo v lutru, případně se mohlo jednat o průtahový destilát.

Doporučil bych raději výrobky Aromky Brno a připravit z jablkovice domácí mandlový likér nebo přímo zakoupení mandlového likéru.

      
host - 195.41 (?), 4.12.2018 10:31

Možná jsem to blbě napsal, ale fakt nejsem idiot :-) Prostě kupuju od jednoho člověka "mandlovici", která mě fakt chutná a rád bych se pokusil ji nějak vyrobit sám, tak jsem chtěl poprosit o radu jestli tady někdo neví jak, nic víc nic míň...:-)

      
host - 148.6 (?), 4.12.2018 12:58

Jedná se o Hustopečskou mandlovici a je výtečná. A je to pálenka, nikoli likér.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.238 (?), 4.12.2018 13:58

Můj názor je, nikomu jej nenutím, že po madlích by měl chutnat vánočka nebo marcipán. Slivovice po švestkách. 

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.135 (?), 4.12.2018 17:09

Ještě bych k výčtu přidal amareto. Pálenky nejsou můj šálek čaje, ale občas dám do pálenice pár jablek nebo švestek a osobně si nedovedu představit, co do pálenky přidat, aby to "bylo lepší". Ty jabka z toho furt lezou i když do toho dám kaštan a mažu si s tím koleno. Jaká asi vznikne mesaliance, když se do toho přidá nějaké mandlové aroma, fuj.

               
host - 18.46 (?), 4.12.2018 19:53

Úplný souhlas s PP.

Na takové výroby se používá neutrální čistý líh.

Ono vůbec u slivovice mi přijde takový nápad dost divný.

U jablkovice, její použití jako ovocného lihu chápu. Jen je třeba ji "vyčistit" třetí destilaci, aktivním uhlím apod...

Rafael.

         
host - 19.119 (?), 4.12.2018 15:29

Pro 148.6(?) 4.12.2018 12.58

Používá se vysokoprocentní vinný destilát, s přídavkem mandlové esence (údajně vyrobené z Hustopečských mandlí) a jako sladidlo vinný mošt a voda k naředění na 38%.
Složení z malé viněty vzadu na lahvi : vinný destilát, voda, vinný mošt, přírodní hořkomandlové aroma. (takže ji lze zařadit mezi likéry).

            
host - 18.46 (?), 4.12.2018 16:20

"Deslik mandlovice"

Rafael.

               
host - 51.152 (?), 15.12.2018 8:22

Tož synku, to máš tak. My na Moravě kvas před pápelením rozdělíme na třetiny. Jednu vypállíme pro fajnovky (a baby) bez pecek a dvě třetiny s peckama a to pak chytne tu fajnu mandlovu příchuť která ale samozřejmě ne každému šmakuje. Ale to je ta naša fajná gořalka pro chlapy, která pak voní aj po pěti rokách.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika