Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 236.74 (?), 31.10.2015 13:14
Pěkný výzkum:-)))))))
Jen bych se zeptal: Máte skutečně jistotu, že Vám tam kvasily, že se dostatečně rozmnožily ty přidané kvasinky?
*
Možná, že kvas č.3, s Turbo kvasinkami, ještě nebyl pořádně dokvašen když tak pěnil.
I když moštoměr ukázal nejmenší hodnotu.
(Může to být způsobeno vyšším obsahem lihu - nejlehčí složky v kvasu, který díky tomu údaje hustoměru zkresluje).
*
"Přednášku" o Turbo kvasinkách si odpustím, ale souhlasím s Vámi, že jsou určeny pro úplně jiná kvašení a jejích použití je dost specifické a u meruněk apod., nemá jejích použití smysl. Třeba už jen kvůli ceně.
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (659) - 146.186 (?), 31.10.2015 13:30
Přesně tak, už kvůli ceně Turbo kvasnice znovu zkoušet nebudu. Nečekal jsem od nich zázraky, ale byl jsem zklamán hlavně vůní (vzhledem k množtví cukru jsem nepředpokládal excelentní chuť). Možná při tak rychlém kvašení uniklo i aroma a výsledek se podprůměrný. Jestli byl kvas dobře vykvašen nevím a měření moštoměrem taky moc nevěřím. Každopádně jsem nechtěl riskovat a páleničář měl zrovna volno...
Toto inzerují u Turbo kvasnic - mají vysokou toleranci vůči alkoholu a vyprodukují tak mnohem větší množství alkoholu v kvasu. Díky tomu například ovocný kvas získá silnější chuť a vůni výsledné pálenky (při dosažení 15% alkoholu v ovocném kvasu je kvas zakonzervovaný lihem a odolný vůči druhému kvašení, plesnivění či jinému zkažení).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.114 (?), 31.10.2015 14:13
No, ony jistě zázraky dokáží. Ale hlavně proto, že jejích násada je extrémně vysoká, doporučuje se vysoká teplota kvašení a jsou k ním přidány určitě i velká množství živin.
Totéž při těch podmínkách dokáže i "obyčejné" pekařské droždí. Jen nemá takovou toleranci k lihu a skončí v ideálních podmínkách při cca 12-15% obj. Ale to je o výrobě lihu a ne ušlechtilých pálenek. Nehledě k tomu, že při takovém kvašení by většina ovocných břeček při běžně plněných sudech úplně vypěnila nebo v lepším případě vykvasila by za pár dní...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
hugovotr - Zlatý Zahrádkář (659) - 146.186 (?), 31.10.2015 13:15
Zdravim,
jsem si vědom, že můj experiment nemohl přinést exaktní výsledky, když vstupy jednotlivých kvasů byly jiné. To ani nebyl můj záměr. Prostě v průběhu sklizně jsem se rozhodl krom Spiriferm kvasinek, které jsem už několikrát použil, vyzkoušet i Turbo kvasinky. Než jsem je objednal, měl jsem už kvasy 1 a 2 založené.
Kvas 2 byl z prvních meruněk, u kterých jsem předpokládal nižší cukernatost a přidal jsem do nich tedy více cukru než do kvasu 1. U Turbo kvasinek jsem postupoval dle návodu, který jsem k nim dostal a dal 5kg cukru.
Pěkný víkend MartinV
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.253 (?), 15.12.2016 20:08
Nechci Vám kazit radost a ani snižovat kvalitu výrobků Erbslöh. Ale ono by to vykvasilo i bez nich.
Kvasinky nelze dostatečně namnožit jen v teplé vodě. Jsou to živé organizmy a k životu a množení jim jen ta voda nestačí. Potřebují jednak živiny a pak taky cukr aby vůbec měly důvod se množit.
(Je velmi smutné a až zarážející, že takové základní věci výrobci nebo distributoři málo v návodech uvádějí).
Dále je nutné si uvědomit, jak už to tak v přírodě bývá, že většinou vítězí ten kdo je v početní převaze.
Kultivované a šlechtěné kvasinky sice mají větší "bojovou sílu", ale i tak praxe i literatura uvádí, že k jejích vítězství je potřeba aby jich byla aspoň desetina na tom "bojišti".
*
A ten obrázek, Bošácká slivovice?
Máte zapotřebí zneužívat nebo napodobovat originálního výrobce?
(Zrovna teď ji piju)
Proč s tak pěkným jménem není na láhví etiketa Fialová nebo Milanova?
Rafael.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 16.12.2016 8:34
Chystal jsem se napsat něco podobného co se týká kvasinek a kvašení ale pan Rafael to udělal místo mne. Například zkušený odborník Jaroslav Balaštík ze slovácka doporučoval k přípravě zákvasu pekařské droždí.
Letos jsem použil k přípravě zákvasu na dno každé bečky 3 litry přislazeného kvasícího jablečného moštu z minulého roku (cider) k jehož zakvašení jsem loni použil jeden decilitr koupeného révového burčáku. Výsledek pálení byl srovnatelený s výsledkem pálení pana Fialy. Takže jen kvasinkami to zcela určitě není.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 16.12.2016 9:07
Myslím si to taky. Lze předpokládat, že když někdo investuje dost peněz do drahých kvasinek, tak se taky o svůj kvas dobře stará, od výběru ovoce, správných nádob, těsnícího víka aj. Ne, že bych měl s Schimaského kvasinkami špatné zkušenosti, ale za důležitější považuju přípravu zákvasu pro rychlé rozjetí kvašení, živné soli, úpravu kyselosti, optimální teplotu. Kdyby ty značkové kvasinky tolik zvyšovaly kvalitu a výtěžnost pálenky, proč by profesionální lihovar jako R.J. kvasil švestky stále nadivoko?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.132 (?), 16.12.2016 9:29
Nie je najlepsie pouzit na rozbeh miestny burciak z miestnymi kvasinkami?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |